Α. Γκουτέρες: Στο «κόκκινο» ο προϋπολογισμός του ΟΗΕ

Α. Γκουτέρες: Στο «κόκκινο» ο προϋπολογισμός του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε χθεσινή του επιστολή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως αναφέρει ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου ο προϋπολογισμός λειτουργίας του Οργανισμού βρίσκεται στο «κόκκινο», υπολειπόμενος 230 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ δεν αποκλείεται "τελευταία ταμειακά αποθέματά του να έχουν εξαντληθεί ως το τέλος του μήνα".

Σύμφωνα και με αντίγραφο της επιστολής που εξασφάλισε και δημοσιεύει το AFP, αναφέρεται πως για να καταφέρει ο ΟΗΕ να καταβάλλει τις μισθοδοσίες των περίπου 37.000 ανθρώπων που απασχολούνται στην γραμματεία του Οργανισμού μέχρι τα τέλη του 2019, θα πρέπει να παρθούν άμεσα κάποια μέτρα. Αποδέκτες της συγκεκριμένης επιστολής ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΟΗΕ.

Στα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης συμπεριλαμβάνεται η περικοπή δαπανών κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με τον κ. Γκουτέρες να αναφέρει την πιθανότητα αναβολής διασκέψεων και συνόδων, καθώς και την προς τα κάτω αναθεώρηση παρεχόμενων υπηρεσιών.

Παράλληλα, έχουν δοθεί οδηγίες για περιορισμό των επίσημων ταξιδιών στα πλέον απαραίτητα, αναβάλλεται η αγορά αγαθών και υπηρεσιών, ενώ αναζητούνται τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο κ. Γκουτέρες αναφερόμενος στα προβλήματα ρευστότητας του ΟΗΕ ανέφερε πως "Μέχρι σήμερα, τα κράτη μέλη έχουν καταβάλει μόνον το 70% του συνολικού ποσού που χρειάζεται για τις δραστηριότητες που έχουν εγγραφεί στον τακτικό προϋπολογισμό του 2019". Επίσης στην επιστολή του προσθέτει πως "έγραψε στα κράτη μέλη στις 4 Οκτωβρίου για να τους εξηγήσει ότι οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται μέσω του τακτικού προϋπολογισμού βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο".

Αξιωματούχος του ΟΗΕ που επιθυμεί να διατηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει ήδη από την άνοιξη όπως τα κράτη μέλη αυξήσουν τα κεφάλαια κίνησης προκειμένου να δοθεί ένα μικρό περιθώριο και να μην αντιμετωπίσει ο οργανισμός πρόβλημα ρευστότητας, ωστόσο αυτά αρνήθηκαν.

"Σε τελευταία ανάλυση, τα κράτη μέλη ευθύνονται για την οικονομική υγεία του οργανισμού", υπενθυμίζει ο Γκουτέρες στην επιστολή του αυτή, αναφερόμενος εμμέσως στις χώρες που δεν καταβάλλουν την συνδρομή τους ή έχουν καθυστερήσει την καταβολή της, δημιουργώντας προβλήματα στα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΗΕ.

Ο προϋπολογισμός λειτουργίας του ΟΗΕ για την περίοδο 2018-2019, ξέχωρα από τις πιστώσεις για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, προσεγγίζει τα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ καταβάλλουν το 22%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ