To Ιράν διαψεύδει ότι διπλωμάτης του ενεπλάκη σε σχέδιο επίθεσης στη Γαλλία

To Ιράν διαψεύδει ότι διπλωμάτης του ενεπλάκη σε σχέδιο επίθεσης στη Γαλλία

Το Ιράν διέψευσε σήμερα τις κατηγορίες της Γαλλίας σύμφωνα με τις οποίες ένας Ιρανός διπλωμάτης ενεπλάκη σε ένα σχέδιο επίθεσης στη Γαλλία τον Ιούνιο.

«Για ακόμη μία φορά, διαψεύδουμε κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές, καταδικάζουμε τη σύλληψη αυτού του διπλωμάτη και καλούμε για την άμεση απελευθέρωσή του», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι γαλλικές αρχές πραγματοποίησαν σήμερα επιδρομή σε ιρανικά ή σιιτικά συμφέροντα στη Γαλλία, τα οποία το Παρίσι υποπτεύεται ότι βρίσκονται πίσω από μια επίθεση στη Γαλλία η οποία αποτράπηκε.

Οι γαλλικές δημοσιονομικές αρχές ανακοίνωσαν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων δύο ατόμων –μεταξύ των οποίων ενός Ιρανού διπλωμάτη που συνελήφθη στη Γερμανία– καθώς και μιας οντότητας του ιρανικού υπουργείου Πληροφοριών, κατηγορώντας τους ότι βρίσκονται πίσω από επίθεση που αποτράπηκε τον Ιούνιο εναντίον των «Μουτζαχεντίν του λαού» –ενός αντιπολιτευόμενου κινήματος που η Τεχεράνη χαρακτηρίζει «τρομοκρατικό»– στη Βιλπέντ, κοντά στο Παρίσι.

Η ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποιήθηκε λίγο πριν μια γαλλική διπλωματική πηγή κατηγορήσει τη «διεύθυνση επιχειρήσεων του [ιρανικού] υπουργείου Πληροφοριών [ότι] έδωσε την εντολή» για την επίθεση.

Σύμφωνα με την ιρανική ανακοίνωση, η υπόθεση της Βιλπέντ είναι «μια συνωμοσία που συνάδει με τους σκοπούς του αμερικανικού καθεστώτος και του σιωνιστικού καθεστώτος και αποσκοπεί να υπονομεύσει την πρόοδο και τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στο Ιράν και την Ευρώπη».

«Καλούμε τις γαλλικές αρχές να επιδείξουν ρεαλισμό απέναντι στο Ιράν και προειδοποιούμε για άλλη μια φορά τα χέρια των εχθρών που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις πολύχρονες σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τη Γαλλία και άλλες σημαντικές χώρες», προστίθεται στην ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ