Thomas Cook: Η ευρωπαϊκή οδηγία που προστατεύει τους αγοραστές τουριστικών πακέτων

Thomas Cook: Η ευρωπαϊκή οδηγία που προστατεύει τους αγοραστές τουριστικών πακέτων

Η πτώχευση του Thomas Cook ανησυχεί τους πελάτες του βρετανικού ομίλου, αλλά πολλοί από αυτούς θα διασφαλισθούν και θα αποζημιωθούν χάρις σε μία ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία προβλέπει ότι όλα τα οργανωμένα ταξίδια που αγοράζονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προστατευμένα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το Brexit που είναι προγραμματισμένο για τις 31 Οκτωβρίου, η ευρωπαϊκή οδηγία εφαρμόζεται υπό το σχήμα της εγγύησης ATOL (Air Travel Organiser''s Licence) που τίθεται σε λειτουργία με την πτώχευση του ομίλου για τον επαναπατρισμό 150.000 τουριστών που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Βρετανία, με ευθύνη της βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας (CAA).

Το σύστημα αυτό το διαχειρίζεται η CAA και εφαρμόζεται στους τουρίστες που έχουν αγοράσει συνολικό πακέτο διακοπών που περιλαμβάνει πτήσεις και ξενοδοχεία. Οι τουρίστες που έχουν ξεκινήσει ήδη τις διακοπές τους θα έχουν την δυνατότητα να τις ολοκληρώσουν και στην συνέχεια να επιστρέψουν κανονικά με άλλες πτήσεις. Όσοι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει θα έχουν δικαίωμα σε επιστροφή χρημάτων ή άλλο πακέτο διακοπών.

Η εγγύηση ATOL ετέθη σε εφαρμογή του 1973 και προστατεύει 20 εκατομμύρια Βρετανούς τουρίστες ετησίως.

Αυτό το ταμείο χρηματοδοτείται από ένα τέλος 2,50 λιρών που επιβαρύνει κάθε τουριστικό πακέτο.

Χρησιμοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια μετά την πτώχευση της Monarch, αλλά οι διαστάσεις εκείνης της επιχείρησης επαναπατρισμού ήταν δύο φορές μικρότερες από την επιχείρηση που οργανώνεται εξαιτίας της κατάρρευσης του Thomas Cook .

Η ευρωπαϊκή οδηγία ταξιδιωτικών πακέτων (Package Travel Directive) εφαρμόζεται και για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μπορούν να εξασφαλίσουν εγγυήσεις ή πόρους για επιστροφή χρημάτων.

Η ταρίφα κάθε οργανωμένου ταξιδιού περιλαμβάνει ένα ποσόν που χρηματοδοτεί το εγγυητικό ταμείο που χρησιμοποιείται σε έκτακτες καταστάσεις όπως η πτώχευση του Thomas Cook.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ