T. Μέι: Δεν θα ανακαλέσουμε την απόφαση για το Brexit

T. Μέι: Δεν θα ανακαλέσουμε την απόφαση για το Brexit

Η βρετανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανακαλέσει τη γνωστοποίηση της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι μετά την πρόταση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η Βρετανία έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού δήλωσε επίσης ότι οι δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα δεν αποτελούν την τελική απόφαση.

Νωρίτερα σήμερα ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωδικαστηρίoυ εξέφρασε την άποψη ότι η μονομερής ανάκληση του Brexit πριν από την ημερομηνία αποχώρησης είναι δυνατή στο πλαίσιο του Άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ. 

Αν και οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές, το Δικαστήριο της ΕΕ αναμένεται να αποφανθεί επί του θέματος σε δεύτερο χρόνο, αλλά με ταχεία διαδικασία.

Συγκεκριμένα ο γενικός εισαγγελέας προτείνει στο Δικαστήριο να αποφανθεί ότι το άρθρο 50 της ΣΛΕΕ επιτρέπει τη «μονομερή ανάκληση της γνωστοποίησης της πρόθεσης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, έως την οριστικοποίηση και επισημοποίηση της συμφωνίας για την αποχώρηση, υπό τον όρο ότι η ανάκληση αποφασίστηκε σύμφωνα με τις συνταγματικές απαιτήσεις του κράτους μέλους, κοινοποιήθηκε επισήμως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν συνεπάγεται καταχρηστική πρακτική».

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ότι κάθε απόφαση που υποστηρίζει την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα θα μπορούσε να περιπλέξει την καμπάνια της Τερέζα Μέι για να «πουλήσει» την υφιστάμενη συμφωνία αποχώρησης τόσο στους βουλευτές όσο και στους ψηφοφόρους.

Μια απόφαση που αναφέρει ότι το Άρθρο 50 μπορεί να ανακληθεί μονομερώς, ευνοεί όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην ΕΕ και θα μπορούσε να βοηθήσει αυτούς που επιθυμούν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.