Reuters: Τα πρώτα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Reuters: Τα πρώτα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναστείλει τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου και τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για τη συμφωνία στις αερομεταφορές, «παγώνοντας» παράλληλα τα κονδύλια προς τη χώρα για το ερχόμενο έτος, ως πρώτη απάντηση για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης των Βρυξελλών που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η κοινή απόφαση της ΕΕ, η οποία σημειώνεται ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, θα συζητηθεί μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών μελών της Ένωσης που θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες με προοπτική να την υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών κατά τη Σύνοδό τους τη Δευτέρα.

«Υπό τις συνεχιζόμενες αλλά και τις νέες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας, η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις της Συμφωνίας Αερομεταφορών και να μην πραγματοποιήσει προς το παρόν περαιτέρω συναντήσεις διαλόγου υψηλού επιπέδου», αναφέρεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης σύμφωνα με το Reuters.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιοριστεί το 2020 η προενταξιακή βοήθεια στην Τουρκία και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναθεωρήσει τις δανειοδοτικές δραστηριότητές της στην Τουρκία, κυρίως σε ό,τι αφορά τα δάνεια που συνδέονται με κρατικές εγγυήσεις», σημειώνεται ακόμα στο προσχέδιο.

Επιπλέον, το προσχέδιο αναφέρει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον μέτρα στην Τουρκία, αν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις.

Σχετικά με τα μέτρα αυτά, ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετέχει στις συνομιλίες δήλωσε στο Reuters πως «θα αφορούν μόνο πρόσωπα που εμπλέκονται στις συγκεκριμένες, παράνομες δραστηριότητες. Προσπαθούμε να το ρυθμίσουμε προσεκτικά διότι χρειαζόμαστε την τουρκική συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης, στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

«Κάποιες χώρες μέλη βασίζονται στην Τουρκία για τη μεταφορά ενέργειας, οπότε πρέπει να το χειριστούμε προσεκτικά. Μην αναμένετε ευρείες οικονομικές κυρώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.