Ο Μπόρις Τζόνσον και η οικουμενική γλώσσα των λαϊκιστών

Ο Μπόρις Τζόνσον και η οικουμενική γλώσσα των λαϊκιστών

Της Οντίν Λιναρδάτου

Η πολιτική που ακολουθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπορίς Τζόνσον οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τον ίδιο προσωπικά στο απόλυτο αδιέξοδο.

Είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που έχει χάσει όλες τις ψηφοφορίες στη βουλή, που βιώνει τη διάλυση του κόμματος του και της κυβέρνησης του και όμως επιμένει πως δεν θα ζητήσει παράταση της αποχώρησης της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και αναρωτιέται κανείς αν πραγματικά θα προτιμήσει να πάει φυλακή από το να εφαρμόσει το νόμο Μπεν που τον υποχρεώνει να συνεργαστεί στενά με το κοινοβούλιο του στην εθνικής σημασίας υπόθεση του Brexit.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν και πολλά που να μπορούν να γίνουν. Η βουλή κλείνει ερμητικά μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, το νομοθετικό της έργο σταματά, οι επιτροπές δεν θα συνεδριάζουν και όταν ανοίξει ξανά θα απομένουν μόλις τρεις μέρες μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου που θα πρέπει να συζητηθεί η παράταση ή μία νέα συμφωνία.

Ο μυστικοσύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον ο επικίνδυνος κ. Ντομινίκ Κάμινγκς εξακολουθεί να λέει στον πρωθυπουργό πως δεν πρέπει να “υποκύψει “ στο νόμο.

Αν τον ακούσει διαπράττει ποινικό αδίκημα και θα μπει φυλακή ο Τζόνσον, όχι ο Κάμινγκς.

Άλλη λύση θα μπορούσε να ήταν η παραίτηση του πρωθυπουργού. Τότε επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα μπορούσε να αναλάβει ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, για να ζητήσει εκείνος πια την πολυπόθητη παράταση από τις Βρυξέλλες και μόλις την πάρει να προκηρύξει εκλογές.

Άλλωστε η απόφαση των 27 της 17ης Οκτωβρίου θα είναι δεσμευτική για τον νικητή των εκλογών.

Οι άνθρωποι του Μπόρις Τζόνσον προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν τρόπο να παρακάμψουν τον νόμο.

Ένας τρόπος για να αποφευχθεί η παράταση παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση είναι να πεισθεί μία φιλική προς τη βρετανική κυβέρνηση ευρωπαϊκή χώρα να ασκήσει βέτο σε ενδεχόμενο βρετανικό αίτημα.

Ένα άλλο πιθανό σενάριο είναι να σταλούν δύο επιστολές στις Βρυξέλλες . Στη μία να τηρείται το γράμμα του νόμου και να ζητείται η πολυπόθητη τρίμηνη παράταση και στην άλλη η βρετανική κυβέρνηση να εξηγεί πως η ίδια όμως δεν τη θέλει.

Ο Λόρδος Σάμπτιον, πρώην δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, εξηγεί πως μία τέτοιου είδους πλεκτάνη θα ήταν παράβαση του νόμου.

Δεν είναι δυνατόν να ζητάς κάτι και μετά να ακυρώνεις αυτό που ζητάς υποστηρίζει ο Λόρδος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει πως τη λύση θα τη δώσουν μόνο οι πρόωρες εκλογές και κατηγορεί την αντιπολίτευση πως δεν τις εγκρίνει γιατί φοβάται την ψήφο του λαού.

Χρησιμοποιεί την οικουμενική γλώσσα των λαϊκιστών.

Το ολέθριο λάθος ενός άλλου πρωθυπουργού που σκεφτόταν μόνο το προσωπικό του συμφέρον, του Ντείβιντ Κάμερον ο οποίος προκήρυξε χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος το δημοψήφισμα για το Brexit, έχει οδηγήσει την πρώην αυτοκρατορία στη χειρότερη φάση της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κοινωνία παραμένει βαθιά διχασμένη και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το κοινοβούλιο και τους βουλευτές ως εχθρούς της.

Το μόνο βέβαιο είναι πως σε αυτή τη σύγκρουση δεν θα υπάρξουν νικητές παρά μόνο χαμένοι. Και αν δεν προκηρυχτεί ένα νέο δημοψήφισμα λύση δεν θα υπάρξει ούτε με δέκα ακόμα παρατάσεις.

Γιατί ας μην ξεχνάμε πως οι ίδιοι βουλευτές που σήμερα ακυρώνουν την κυβέρνηση του Τζόνσον είχαν αρνηθεί επί σειρά μηνών να δώσουν το πράσινο φως στη συμφωνία που είχε φέρει πίσω η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.