Oλ. Ρεν: Απαραίτητη η επανεξέταση των εργαλείων πολιτικής της ΕΚΤ

Oλ. Ρεν: Απαραίτητη η επανεξέταση των εργαλείων πολιτικής της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να επανεξετάσει τα εργαλεία πολιτικής της, όπως οι αγορές ομολόγων και τα αρνητικά επιτόκια, προκειμένου αυτά να αντανακλούν το οικονομικό περιβάλλον που έχει αλλάξει μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε σήμερα ο Όλι Ρεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο Ρεν, που είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και θεωρείται ένας από τους πιθανούς διαδόχους του Μάριο Ντράγκι όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ αποχωρήσει από τη θέση του στις 31 Οκτωβρίου του 2019, δήλωσε ότι τα μη συμβατικά εργαλεία θα πρέπει να εξεταστούν υπό το φως της πρόσφατης εμπειρίας και της οικονομικής βιβλιογραφίας.

«Είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε ένα απόθεμα των εργαλείων που βρίσκονται στη διάθεση της ΕΚΤ, για να εξετάσουμε τη λειτουργικότητά τους», δήλωσε ο Ρεν σε συνέντευξη Τύπου. «Για παράδειγμα, την αποτελεσματικότητα του αρνητικού επιτοκίου, των προγραμμάτων αγοράς και της μελλοντικής κατεύθυνσης της πολιτικής».

Πρόσθεσε ότι έχει διατυπώσει αυτή την ιδέα ανεπίσημα σε συναδέλφους του και έχει λάβει «ανάμικτες αλλά και θετικές» αντιδράσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΡ