Liberation: Ο Μακρόν θέλει να αναδειχτεί σε πρωταθλητή Ευρώπης απέναντι στους λαϊκιστές

Liberation: Ο Μακρόν θέλει να αναδειχτεί σε πρωταθλητή Ευρώπης απέναντι στους λαϊκιστές

Εννέα μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, ο Γάλλος Πρόεδρος, με τη σημερινή του επίσκεψη στο Λουξεμβούργο, συνεχίζει την πολιτική του περιοδεία στην Ευρώπη. Ευελπιστεί να συσπειρώσει τους ηγέτες των χωρών Benelux στην προσπάθειά του να φτιάξει ένα μέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά.

«Ο Μακρόν θέλει να αναδειχτεί σε πρωταθλητή Ευρώπης, απέναντι στους λαϊκιστές» γράφει η Liberation. Μέσα στις ενοχλήσεις που τον έχουν δυσκολέψει στην επιστροφή του από τις καλοκαιρινές διακοπές, ο Γάλλος Πρόεδρος έχει το δικαίωμα σε μια μικρή ικανοποίηση. Ένα πραγματικό δώρο, που παραδόξως του προσέφεραν οι «καλύτεροι εχθροί» του: ο ακροδεξιός Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι  και ο υπερσυντηρητικός Ούγγρος Πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μιλάνο, ο Ορμπαν αποκάλεσε τον Μακρόν «αρχηγό των κομμάτων που είναι υπέρ των μεταναστών»: «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη δύο στρατόπεδα, ο Μακρον είναι ο επικεφαλής των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν τη μετανάστευση. Στην απέναντι όχθη βρισκόμαστε εμείς, που θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση», είπε ο Ορμπαν, στο πλαίσιο συνάντησης με θέμα τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου. «Είμαστε στα πρόθυρα μιας ιστορικής καμπής», προσέθεσε ο Σαλβίνι.

Η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε μάλιστα «ιδρυτική» τη συνάντηση Ορμπαν –Σαλβίνι, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στην «ΕΕ του Μακρόν» και στην «Ευρώπη των ελεύθερων εθνών». Ο Μακρόν δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη διαφήμιση για τον «μακρύ και δύσκολο αγώνα» που προτίθεται να δώσει: ενάντια στους εθνικιστές, προσκαλεί όλες τις «προοδευτικές δυνάμεις» από όλες τις χώρες της ΕΕ –και από όλα τα κόμματα- να ενωθούν για να «οικοδομήσουν την ευρωπαϊκή κυριαρχία». Αλλά, εννέα μήνες πριν από τις εκλογές, τα εμπόδια είναι τόσο πολλά, που κανένας δεν διακινδυνεύει να μιλήσει για επιτυχία.

Η τελευταία δημοσκόπηση του Ifop για το Paris Match δεν πρόκειται να καθησυχάσει το επιτελείο της LREM: η λίστα Μακρον  και των Modem δεν συγκεντρώνει παραπάνω από το 20% της προτίμησης των ψηφοφόρων, ποσοστό μικρότερο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το Μάιο.

Αν και εξακολουθεί να προηγείται της ακροδεξιάς της Λεπέν (17%), της δεξιάς του Λοράν Βοσκιέζ (15%) και της αριστεράς του Μελανσόν (14%). Αυτή η δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Μακρόν δεν μπορεί να υπολογίζει ούτε καν στον στενό κύκλο των ψηφοφόρων που τον στήριξαν στις Προεδρικές: μόνο το 62% όσων τον ψήφισαν θα τον στηρίξουν στις ευρωεκλογές.

Μαραθώνιος Μακρόν ενόψει των ευρωεκλογών

Μετά από αυτές τις πρόσφατες δηλώσεις, τόσο στη Γαλλία, όσο και στο εξωτερικό, o Μακρόν  δεν χάνει ευκαιρία να δει τις φράσεις του Ορμπαν  σαν τίτλο τιμής: «Αν θέλουν να με βλέπουν ως  βασικό τους αντίπαλο, δεν έχουν άδικο. Δεν θα υποχωρήσω απέναντι στους εθνικιστές και όσους κηρύττουν ρητορική μίσους», δήλωσε από την Κοπεγχάγη.

Δεν θα παραλείψει να το πει και σήμερα στο Λουξεμβούργο, όπου θα συναντηθεί με τον Χαβιέ Μπετέλ, τον  Σαρλ Μισέλ και τον Μαρκ Ρούτε. Μετά τις επισκέψεις του στην Ισπανία και την Πορτογαλία στα τέλη Ιουλίου και στη βόρεια Ευρώπη στα τέλη Αυγούστου, ο Μακρόν συνεχίζει το μαραθώνιο που προετοιμάζει ενόψει των ευρωεκλογών.

Όπως έκανε στη Λισαβόνα και μετά στην Κοπεγχάγη, θα συμμετάσχει σε μια «διαβούλευση με τους πολίτες» και θα ζητήσει την οικοδόμηση μιας «Ευρώπης που προστατεύει» και το σχέδιο «επανίδρυσής» της, όπως το ανέλυσε στη ομιλία της Σορβόννη, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σε αναζήτηση νέας προοδευτικής συμμαχίας ενόψει Ευρωεκλογών

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Euractiv ,o Μακρόν επιδιώκει την ανατροπή του ευρωπαϊκού πολιτικού σκηνικού, ευελπιστώντας να δημιουργήσει μια νέα προοδευτική συμμαχία στα τέλη του τρέχοντος έτους ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών το 2019, σύμφωνα με πηγή του επιτελείου του. Ειδικότερα, ο Γάλλος ηγέτης επιθυμεί τη δημιουργία μιας χαλαρής, πανευρωπαϊκής εκστρατείας προοδευτικών.

«Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός που θα φέρει μαζί προοδευτικά μια κοινή πλατφόρμα, η οποία θα ξεπερνά τις καλά διαρθρωμένες υπάρχουσες πολιτικές οικογένειες», ανέφερε η πηγή. «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, την οποία πρέπει να οικοδομήσουμε εκ νέου, διότι οι εθνικιστές δεν θα διστάσουν να επανεμφανιστούν», πρόσθεσε. Η εκστρατεία για τις εκλογές της 23ης και 26ης Μαΐου ενδέχεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους, γεγονός που σημαίνει ότι η κοινή πλατφόρμα θα πρέπει ανακοινωθεί «γύρω στον Δεκέμβριο-Ιανουάριο», δήλωσε η πηγή.

Ο πρόεδρος Μακρόν επικεντρώνεται στην εξεύρεση πιθανών συμμάχων σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο της εκστρατείας. Στην πραγματικότητα, ο Γάλλος ηγέτης δεν έχει αποφασίσει να συμμετάσχει σε καμία από τις υπάρχουσες πολιτικές οικογένειες, ούτε έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει τη δική του ομάδα. Επομένως, το σύστημα Spitzenkandidaten αποτελεί ένα παιχνίδι στο οποίο δεν μπορεί να συμμετάσχει.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της γαλλικής κυβέρνησης, Κριστόφ Καστανέ, δήλωσε ότι το σύστημα Spitzenkandidaten συνιστά «δημοκρατική ανωμαλία».Ορισμένες νέες πολιτικές δυνάμεις σε χώρες της ΕΕ προσεγγίζουν το «En Marche!» του Μακρόν. Και ενώ ο ίδιος προσπαθεί να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, παρατηρείται ταυτόχρονη συσπείρωση και των δυνάμεων με αντιευρωπαϊκά αισθήματα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ