Guardian: Πιέσεις στην Τ. Μέι για το Brexit την Κυριακή

Guardian: Πιέσεις στην Τ. Μέι για το Brexit την Κυριακή

Έγγραφο της ΕΕ που διέρρευσε στον Guardian αποκαλύπτει ότι τα κράτη – μέλη της Ένωσης θα εντείνουν τις πιέσεις στην Βρετανίδα πρωθυπουργό, κατά τη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit το Σαββατοκύριακο, αφού θα θέσουν στην Τερέζα Μέι μια σειρά από σκληρούς όρους για την αλιευτική πολιτική, γεγονός που θα επηρεάσει το σύνολο των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν των 27 που έχει συνταχθεί και δημοσιεύτηκε από το Guardian, θα διακηρύσσεται ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. για τα δικαιώματα των ψαράδων θα συνεχιστούν με βάση τις παρούσες διαδικασίες. Μπορεί αυτό να φαντάζει αδιάφορο σε μια πρώτη ανάγνωση, ωστόσο προκαλεί οργή στην αλιευτική βιομηχανία της Βρετανίας.

Στην δήλωση των 27, όπως αναφέρει ο Guardian, θα υπογραμμίζεται ότι αναμένεται συμφωνία για το Brexit μέχρι τον Ιούλιο του 2020, η οποία θα πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων ψαράδων να συνεχίσουν να ψαρεύουν σε βρετανικά χωρικά ύδατα.

Στη συνέχεια προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε αποτυχία της βρετανικής κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες για επέκταση της μεταβατικής περιόδου μέχρι την έξοδο από την ΕΕ.

Η βρετανική κυβέρνηση είναι πιθανόν να χρειαστεί την επέκταση προκειμένου να αναπτυχθούν ξεκάθαρες εμπορικές συνομιλίες και να αποφύγει την εφαρμογή ενός backstop στην Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο θα οδηγήσει σ ένα προσωρινό ρυθμιστικό σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της υπόλοιπης Βρετανίας. Με άλλα λόγια μια διαφωνία στην αλιευτική πολιτική της ΕΕ μετα το Brexit ενδέχεται να οδηγήσει σε μια σειρά άλλα προβλήματα στο σύνολο της συμφωνίας για το Brexit.

Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ είναι βαθιά αντιδημοφιλής με την βρετανική αλιευτική βιομηχανία, η οπ οία επιθυμεί το Λοδνίνο να διαπραγματευθεί τα δικαιώματα πρόσβασης και ποσοστώσεις ως ένα ανεξάρτητο παραλιακό κράτος μέχρι το τέλος του 2020.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι υποστηρίζει ότι «η αλιευτική συμφωνία δεν είναι κάτι που θα γίνει αντικείμενο ανταλλαγής με άλλες προτεραιότητες». 

Ωστόσο, το ανακοινωθέν των 27 κάνει μία σύνδεση μεταξύ της πρόσβασης στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά με τα βρετανικά χωρικά ύδατα και τους όρους μίας ευρύτερης οικονομικής συμφωνίας.

Η ΕΕ αναφέρει στο ανακοινωθέν ότι «θα επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη διατήρησης φιλόδοξων όρων και στην προστασία του αλιευτικών επιχειρήσεων και των κοινοτήτων τους». 

«Όπως υπενθυμίζεται στην συμφωνία αποχώρησης, μία αλιευτική συμφωνία είναι θέμα προτεραιότητας και θα πρέπει να χτιστεί, μεταξύ άλλων, πάνω στις υφιστάμενες αμοιβαία πρόσβαση και ποσοστώσεις», συνεχίζει το ανακοινωθέν.