DW για Εμ. Μακρόν: Σε αναζήτηση πολιτικής απάντησης στα «κίτρινα γιλέκα»

DW για Εμ. Μακρόν: Σε αναζήτηση πολιτικής απάντησης στα «κίτρινα γιλέκα»

Ανυποχώρητη έναντι των «κίτρινων γιλέκων» εμφανίζεται η γαλλική κυβέρνηση μετά τα βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια των χθεσινών κινητοποιήσεων στο κέντρο του Παρισιού με συνολικά 133 τραυματίες. Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανιέ δεν αποκλείει ακόμα κα την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεντζαμέν Γκριβό κατέστησε σαφές ότι η κυβερνητική πολιτική δεν θα αλλάξει, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche welle.

Όπως σημειώνει, σήμερα ο πρόεδρος Μακρόν επισκέφθηκε την Αψίδα του Θριάμβου προκειμένου να σχηματίσει άποψη για τις καταστροφές που προκάλεσαν ταραχοποιοί στο μνημείο, αλλά και στην γύρω περιοχή. Όμως παράλληλα με την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης, ο Γάλλος πρόεδρος οφείλει να βρει πειστικές απαντήσεις στην λαϊκή δυσαρέσκεια που εκφράζεται μέσα από τα «κίτρινα γιλέκα».

Διάλογο με την κυβέρνηση ζητούν τα «κίτρινα γιλέκα»

Τι δυνατότητες έχει ο Εμανουέλ Μακρόν να σώσει τη Γαλλία από τον «κίτρινο πυρετό»; Ποιο το φάρμακο και ποια η απάντηση-κλειδί στις διεκδικήσεις των κίτρινων γιλέκων; Αυτό θα προσπαθήσει να βρει σήμερα ο πρόεδρος, σε έκτακτη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών. Δεν αποκλείεται να βρέθηκε στο τραπέζι, και το θέμα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ζήτησε το αστυνομικό συνδικάτο Alliance. Η απάντηση που έδωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών ήταν ότι για τον ίδιο, «το θέμα δεν αποτελεί ταμπού», χωρίς παραπάνω λεπτομέρειες.

Εχθές πάντως ο Κριστόφ Καστανέ απέδειξε πόσο αναποτελεσματική είναι η τακτική του. Για δεύτερη φορά απέτυχε να περιορίσει τους διαδηλωτές εκεί που είχε προβλέψει. Χθες ήταν στη λεωφόρο Ηλύσιων όπου είχαν τοποθετηθεί 4.000 αστυνομικοί. Σαν ελεύθερα ηλεκτρόνια όμως, τα κίτρινα γιλέκα προτίμησαν να κινούνται γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την κάθοδο των ταραχοποιών που φορώντας επίσης κίτρινα γιλέκα, δυσκόλεψαν το έργο της αστυνομίας και προκάλεσαν την αγανάκτηση των ειρηνικών διαδηλωτών. Των κίτρινων γιλέκων που επιχειρούν με σοβαρότητα να οργανωθούν ώστε να έχουν εκπροσώπηση. Μια νέα ομάδα ονόματι «Ελεύθερα κίτρινα γιλέκα» απευθύνουν σήμερα κάλεσμα μέσω του κυριακάτικου Τύπου, ζητώντας από την κυβέρνηση «να μην απαντηθεί η οργή με μια αδιέξοδη πολιτική» και δηλώνουν στη διάθεση του πρωθυπουργού για μια πρώτη συνάντηση.