Έρευνα τουρκικών αρχών στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας για την υπόθεση Κασόγκι

Έρευνα τουρκικών αρχών στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας για την υπόθεση Κασόγκι

To τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την διεξαγωγή έρευνας στο Σαουδάραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης σχετικά με την εξαφάνιση του  δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, προσθέτοντας ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είναι ανοικτές για συνεργασία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών Χαμί Ακσού με γραπτή δήλωση ανέφερε ότι παρόλο που η Σύμβαση της Βιέννης αναφέρει ότι τα προξενεία υπόκεινται σε ασυλία, μπορούν να ερευνηθούν από τις αρχές της χώρας υποδοχής με τη συγκατάθεση του επικεφαλής της αποστολής.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, εξετάζονται οι κάμερες κυκλοφορίας στην Κωνσταντινούπολη για να διευκρινιστεί η πορεία του μαύρου βαν, ενός από τα έξι οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν από την ομάδα των Σαουδαράβων πρακτόρων που έκαναν ταξίδι αστραπή στην πόλη την ημέρα της εξαφάνισης του Κασόγκι.

Το κομβόι των έξι αυτοκινήτων έφυγε από το σαουδαραβικό προξενείο δύο ώρες αφότου εισήλθε σε αυτό ο Τζαμάλ Κασόγκι και βίντεο από κάμερες ασφαλείας δείχνει ότι φορτώθηκαν στο μαύρο βαν με τα φιμέ τζάμια κουτιά. Μετά την αναχώρησή τους από το προξενείο, τα τρία οχήματα του κομβόι μπήκαν σε κεντρικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης και τα άλλα τρία έστριψαν δεξιά. Το επίμαχο βαν έχει εντοπιστεί για λίγο σε κάποιο βίντεο από κάμερες κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι χθες, οι τουρκικές αρχές ζήτησαν επίσημα να πραγματοποιήσουν έρευνα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, περίπου μία εβδομάδα μετά την εξαφάνιση του Κασόγκι, ο οποίος δεν έχει δώσει σημεία ζωής μετά την είσοδό του στο προξενείο. Το αίτημα αυτό διαβιβάστηκε στον Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Άγκυρα, ο οποίος εκλήθη για δεύτερη φορά στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις.

Σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, ο Κασόγκι δεν βγήκε ποτέ από το προξενείο. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν το Σάββατο το βράδυ ότι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο. Ωστόσο το Ριάντ διέψευσε αμέσως τους ισχυρισμούς αυτούς, τους οποίους χαρακτήρισε «αβάσιμους».

Μιλώντας χθες για πρώτη φορά για την υπόθεση αυτή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει το αποτέλεσμα της έρευνας που διεξάγεται προτού προβεί σε δηλώσεις. Για το θέμα δηλώσεις έκανε τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, εκφράζοντας την ανησυχία τους. 

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, δημοσιογράφος που έχει επικρίνει το Ριάντ για σωρεία θεμάτων, έγραφε κυρίως για την Washington Post, και επισκέφθηκε το προξενείο την Τρίτη για την διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων.

ΑP Photo