DW: Η Γερμανία παρατείνει τους συνοριακούς ελέγχους

DW: Η Γερμανία παρατείνει τους συνοριακούς ελέγχους

"Ο Ζέεχοφερ παρατείνει τους συνοριακούς ελέγχους" είναι ο τίτλος στην ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών "δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την άρση των εσωτερικών ελέγχων (στη ζώνη Σένγκεν)". Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι "μετά την παράταση οι έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία θα συνεχιστούν μέχρι τις 11 Μαίου 2019. Σύμφωνα με τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν οι έλεγχοι με ευθύνη των κρατών-μελών μπορούν να διενεργούνται για διάστημα έως έξι μηνών. Προϋπόθεση είναι μία απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια.(...) Όπως αναφέρθηκε στο Λουξεμβούργο την Παρασκευή, το Συμβούλιο Υπουργών, στο σύνολό του, έδειξε κατανόηση για τις γερμανικές προτάσεις".

"Ο Ζέεχοφερ ως αποδιοπομπαίος τράγος" επιγράφεται σχόλιο της ίδιας εφημερίδας, η οποία επισημαίνει: "Δεν θα είναι η τελευταία φορά που η Γερμανία παρατείνει τους συνοριακούς ελέγχους προς την Αυστρία, παρακάμπτοντας τους κανόνες της ζώνης Σένγκεν. Όσο τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν δισαφαλίζονται το ίδιο αυστηρά όσο φυλάσσονταν παλαιότερα τα εθνικά σύνορα, κανείς υπουργός Εσωτερικών δεν θα λάμβανε διαφορετική απόφαση. Αλλά όταν αποφασίζει ο Χορστ Ζέεχοφερ υπάρχει μία ιδιαιτερότητα". Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την FAZ, "πολλοί είναι αυτοί στο Βερολίνο και στο Μόναχο, που έχουν βρει στο πρόσωπό του τον ιδανικό αποδιομπομπαίο τράγο. Η (χριστιανοδημοκρατική) CDU για να μην αναλάβει αυτόν τον ρόλο η Άνγκελα Μέρκελ, το (σοσιαλδημοκρατικό) SPD γιατί έτσι μπορεί να αποδυναμώσει τους χριστιανοδημοκράτες πολύ περισσότερο απ'' ότι αν έβαζε στο στόχαστρο τη Μέρκελ. Την Κυριακή μπορεί να προστεθεί σε όλους αυτούς η (βαυαρική) CSU του (πρωθυπουργού) Ζέντερ. Γιατί άραγε;

Όλοι εναντίον του Ζέεχοφερ

Ο λόγος, σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung του Μονάχου, είναι η διαφαινόμενη εκλογική κατάρρευση των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, με αποτέλεσμα να αλληλοκατηγορούνται από τώρα ο αρχηγός του κόμματος Ζέεχοφερ και ο πρωθυπουργός Ζέντερ. Όπως αναφέρεται σε σχετικό σχόλιο "οι εθνολαϊκστικές φλυαρίες του Ζέντερ που έκανε λόγο για τουρισμό ασύλου και αποτυχία του κράτους για να ανακαλέσει με μισή καρδιά στη συνέχεια, δεν φέρνει πίσω κανέναν ψηφοφόρο από την AfD, παρά μόνο ενισχύει τις διαδηλώσεις κατά της CDU στο Μόναχο ή και αλλού. Καθόλου ευφυής σε θέματα τακτικής, ο Ζέντερ προσπάθησε να μετακινήσει προς τα δεξιά την CSU. (...) Σε αυτό προστίθεται η μετεφηβική έως προγεροντική ισχυρογνωμωσύνη του Ζέεχοφερ απέναντι στη Μέρκελ, καθώς και μία σειρά άστοχων συμπεριφορών με το σκεπτικό ότι ''σήμερα θα παραιτηθώ, αλλά αύριο θα επιστρέψω''. Όλα αυτά λειτούργησαν ως εμπρηστικός μηχανισμός για την CSU".

Για τη διαφαινόμενη απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας από την συντηρητική CSU στη Βαυαρία η εφημερίδα Rheinische Post παρατηρεί: "Δεν είναι κακό να αποδεχθεί έναν κυβερνητικό εταίρο η CSU, η οποία συνήθιζε να ταυτίζει το κράτος με το κόμμα. Αυτό που είναι επικίνδυνο είναι η άνοδος των ακραίων πολιτικών κομμάτων, η οποία θα οδηγήσει τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού σε ακόμη πιο δύσκολες και πολύπλοκες αποφάσεις. Η πολιτική δεν θα γίνει καλύτερη, μόνο και μόνο γιατί θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση περισσότερα κόμματα. Οι όποιοι συμβιβασμοί γίνονται πάντα με βάση τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή".

Αντιπαραθέσεις για τον ESM

Διαμάχη Βορρά-Νότου για τις μελλοντικές αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχει ξεσπάσει στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το περιοδικό DER SPIEGEL. Όπως επισημαίνει σχετικό άρθρο, "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να ελέγχει ο ESM τη βιωσιμότητα του χρέους στα κράτη-μέλη. Διεκδικεί η ίδια αυτή την αρμοδιότητα. Την υποστηρίζουν μερικά κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού Νότου- μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Ιταλία. Θετική στάση εκφράζει και η Γαλλία. Όμως σε συνάντηση του Γιούρογκρουπ στις αρχές Οκτωβρίου ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γιεργκ Κούκις, εκπροσωπώντας τον υπουργό Όλαφ Σολτς, ζήτησε να ανατεθεί στον ESM η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Σύμφωνα με το SPIEGEL "παρόμοια άποψη εκφράζουν οι εκπρόσωποι βορείων χωρών, όπως της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι στη διάρκεια της ευρω-κρίσης η Κομισιόν συχνά φάνηκε υπερβολικά επιεικής. Σε υπόμνημά της η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου αναγνωρίζει ότι ο ESM μπορεί να αναλάβει ευρείες αρμοδιότητες για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Υποστηρίζει ότι αυτό δεν προσκρούει στο ευρωπαϊκό δίκαιο, παρ/ότι ο ESM δεν είναι θεσμικό όργανο της ΕΕ, αλλά δημιουργήθηκε από τα κράτη-μέλη".