Brexit: Τέταρτη προσπάθεια της Μέι για τη Συμφωνία στις 3 Ιουνίου

Brexit: Τέταρτη προσπάθεια της Μέι για τη Συμφωνία στις 3 Ιουνίου

Αποφασισμένη να ξαναφέρει τη συμφωνία για τέταρτη φορά στο βρετανικό κοινοβούλιο, στις 3 Ιουνίου είναι η βρετανίδα πρωθυπουργός ακόμα και χωρίς τη στήριξη των Εργατικών, με τους οποίους οι διακομματικές συνομιλίες φαίνεται να μην αποδίδουν καρπούς. Η νέα ημερομηνία για το νομοσχέδιο σηματοδοτεί από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης την πρόθεσή της να θέσει ένας σαφές χρονοδιάγραμμα στις διακομματικές συνομιλίες.

Χθες μάλιστα η Τερέζα Μέι κάλεσε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, προκειμένου να κάνουν έναν απολογισμό των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων για το Brexit. Ο Κόρμπιν από την πλευρά του, υποστηρίζουν πηγές του Εργατικού Κόμματος, εκφράζει πλέον τις πολύ σοβαρές αμφιβολίες του όσον αφορά την ικανότητα της Μέι να φέρει εις πέρας οποιαδήποτε συμβιβαστική συμφωνία και συγκεκριμένα να τηρήσει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, τη στιγμή που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις εντός του Συντηρητικού Κόμματός της να παραιτηθεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail», η Μέι σκοπεύει να πει στον Κόρμπιν ότι, εάν η συμφωνία περάσει από το κοινοβούλιο, τότε η ίδια θα παραιτηθεί τον Ιούλιο. Οι Εργατικοί επαναλαμβάνουν άλλωστε ότι ούτε η πρωθυπουργός ούτε οι συνεργάτες της είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στο βασικό ζήτημα της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε., το οποίο οι ίδιοι θέτουν ως προϋπόθεση.

Με αφορμή την συνάντηση Μέι-Κόρμπιν, ο εκπρόσωπος τύπου της Ντάουνινγκ Στρήτ δήλωσε «η πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Κοινοτήτων για να καταστήσει σαφή την αποφασιστικότητά μας να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες. Ως εκ τούτου, θα προωθήσουμε το νομοσχέδιο της Σύμβασης Αποχώρησης στις 3 Ιουνίου». «Είναι απαραίτητο να το κάνουμε τότε, εάν η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. πριν από τις θερινή κοινοβουλευτική διακοπή», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Μέι είχε σπάσει τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες σε δυο μέρη, την Πολιτική Διακήρυξη και την Συμφωνία Αποχώρησης. Βάσει της ισχύουσας από πέρσι νομοθεσίας για το Brexit, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη Βρετανία να περάσει – το μέρος δηλαδή της συμφωνίας που θα φέρει τη χώρας εκτός Ένωσης – στο βρετανικό δίκαιο.