Brexit: Οι βασικές ημερομηνίες για το διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018, 15:05
-A +A
Brexit: Οι βασικές ημερομηνίες για το διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ

Περίπου έξι μήνες έχει στη διάθεσή της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να την παρουσιάσει με πειστικό τρόπο στο διχασμένο κόμμα της, και να κερδίσει την κοινοβουλευτική έγκριση. Οι κρισιμότερες ημερομηνίες στην πορεία προς το διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ είναι οι εξής: 

Σύνοδος των ηγετών της Ε.Ε.- 20 Σεπτεμβρίου

Οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώθηκαν στο Σάλτσμπουργκ για να πουν στη Μέι ότι χρειάζεται να δώσει εγγυήσεις για τα ιρλανδικά σύνορα πριν της προσφέρουν μια διευθέτηση για το Brexit, την οποία η Βρετανίδα πρωθυπουργός χρειάζεται για να αποφύγει την πιθανότητα η χώρα της να βγει από το μπλοκ χωρίς μια συμφωνία.

Συνέδριο των Εργατικών-23 έως 26 Σεπτεμβρίου

Το αντιπολιτεύομενο Εργατικό Κόμμα θα μπορούσε να έχει ένα ρόλο στο ίδιο του Brexit που θα εξασφαλίσει η Βρετανία. Εάν η Μέι δεν μπορεί να πείσει το δικό της κόμμα, ίσως στραφεί στους Εργατικούς βουλευτές για να την βοηθήσουν να περάσει το σχέδιό της από το κοινοβούλιο.

Η ομάδα του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έχει δηλώσει ότι το σχέδιο δεν πληροί τις δικές τους προδιαγραφές για το πώς θα πρέπει να είναι το Brexit. Αλλά οι Εργατικοί είναι επίσης διχασμένοι και τα φιλοευρωπαϊκά τους μέλη θα πιέσουν την ηγεσία να στηρίξει τα αιτήματα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος.

Συνέδριο των Συντηρητικών-30 Σεπτεμβρίου-3 Οκτωβρίου

Το Συντηρητικό Κόμμα συχνά πραγματοποιεί τα ετήσια συνέδριά του σε έντονο κλίμα. Πέρυσι, η ομιλία της Μέι διακόπηκε από τον επίμονο βήχα της καθώς και από έναν φαρσέρ που της επέδωσε ένα έγγραφο απόλυσης την ώρα που έπεφταν πίσω της γράμματα από το σκηνικό.

Αυτή τη φορά αυτό που αναμένεται να κυριαρχήσει οι εντάσεις για το σχέδιό της για το Brexit και οι αντίπαλοί της, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, πιθανόν να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία για να προωθήσουν τους δικές τους ηγετικές φιλοδοξίες μεταξύ των μελών του κόμματος.

Αν και η Μέι θα θέλει να επικεντρωθεί κυρίως στην εγχώρια πολιτική παρά στο Brexit, το συνέδριο θα της επιτρέψει να βολιδοσκοπήσει τις αντιδράσεις για την όποια συμφωνία ελπίζει να επιτύχει με την ΕΕ.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - 18 Οκτωβρίου

Η Μέι θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους της και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια να κλείσει συμφωνίες για τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας και το είδος της σχέσης που θα έχει στο μέλλον.

Αυτό αναμένεται να αφορά το εμπόριο και το πώς να αποφευχθεί μια επιστροφή των ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, το οποίο θα είναι το μοναδικό χερσαίο σύνορο της Βρετανίας με την ΕΕ. Αυτά είναι τα βασικά σημεία διαφωνίας που έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση της Μέι να εντείνει τις προετοιμασίες για μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Και οι δύο πλευρές έχουν πει ότι οι συνομιλίες μπορεί να φθάσουν έως τον Νοέμβριο χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο το συνολικό χρονοδιάγραμμα.

Ειδική συνεδρίαση για το Brexit - 17 και 18 Νοεμβρίου

Ειδική σύνοδος κορυφής η οποία θα προσπαθήσει να επιτύχει συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 17-18 Νοεμβρίου, μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση των συζητήσεων για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας είπε ότι δεν υπάρχει τελική συμφωνία μεταξύ των ηγετών που συναντώνται σήμερα στο Σάλτσμπουργκ. Νωρίτερα Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε πως το Παρίσι θεωρεί πως μια σύνοδος κορυφής τον Νοέμβριο μπορεί να κανονιστεί αργότερα, αν χρειαστεί.

Κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit-Χωρίς καθορισμένη ημερομηνία

Εάν η Μέι εξασφαλίσει μια συμφωνία, θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου. Οι Συντηρητικοί της έχουν 316 από τις 650 έδρες της κάτω βουλής και η ίδια βασίζεται στο κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας για να κερδίσει ψήφους εντός του κοινοβουλίου.

Προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση, πρέπει να ξεπεράσει τις διαφορές μεταξύ των Συντηρητικών που θέλουν μια καθαρή έξοδο από την ΕΕ και αυτών που επιθυμούν πιο στενούς δεσμούς. Διαφορετικά, θα πρέπει ίσως να στραφεί στην αντιπολίτευση για στήριξη. Και οι δύο επιλογές είναι αβέβαιες.

Η αποτυχία θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω την ηγεσία της στο Συντηρητικό Κόμμα, ή ακόμα και να πυροδοτήσει την κατάρρευση της κυβέρνησης σε μια πρόωρη εκλογική διαδικασία.

Δήλωση για την επίτευξη συμφωνίας

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 21 Ιανουαρίου του 2019, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει μια δήλωση εντός πέντε ημερών για το τι σχεδιάζει να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Πράξη (Αποχώρησης) από την Ευρωπαϊκή Ένωση του 2018.

Brexit-29 Μαρτίου 2019

Η Βρετανία θα αποχωρήσει επισήμως από την ΕΕ. Υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία εξόδου, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία η πλειονότητα των κανόνων και ρυθμίσεων του μπλοκ συνεχίζουν να ισχύουν ενώ η βρετανική κυβέρνηση διαμορφώνει και εφαρμόζει πολιτικές που θα τις αντικαταστήσουν σε θέματα όπως η μετανάστευση.

Λήξη μεταβατικής περιόδου - 31 Δεκεμβρίου 2020

Η μεταβατική περίοδος, που έχει σχεδιαστεί για να αμβλύνει τον αντίκτυπο σε επιχειρήσεις και να περιορίσει την αβεβαιότητα, αναμένεται να λήξει. Λίγα έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής για τις νέες ρυθμίσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για το εμπόριο, τα σύνορα και άλλα σημαντικά θέματα.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 19/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα