Brexit: Η βρετανική κυβέρνηση κλιμακώνει τις προειδοποιήσεις με νέες προβλέψεις για την οικονομία

Brexit: Η βρετανική κυβέρνηση κλιμακώνει τις προειδοποιήσεις με νέες προβλέψεις για την οικονομία

Η βρετανική κυβέρνηση ενέτεινε σήμερα τις προειδοποιήσεις για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα καταφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία ενώ το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, στο οποίο αντιτίθενται πολλοί βουλευτές, θα ελαχιστοποιήσει το πλήγμα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στο σενάριο που βασίζεται στη συμφωνία την οποία πέτυχε η Μέι με τους άλλους ηγέτες της Ε.Ε την Κυριακή, το μέγεθος της οικονομίας θα είναι κατά 2,1% μικρότερο σε 15 χρόνια απ' ό,τι θα ήταν εάν η χώρα παρέμενε στο μπλοκ.

Πριν από τη δημοσίευση της ανάλυσης, ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμμοντ δήλωσε «Αν το δείτε από καθαρά οικονομική σκοπιά τότε, ναι, θα υπάρξει ένα κόστος αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ένωση, διότι θα υπάρξουν εμπόδια στο εμπόριο μας».

Ο Χάμοντ πρόσθεσε η συμφωνία της Μέι θα ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες που απορρέουν από μια χαλαρότερη εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, το μέγεθος της οικονομίας θα είναι κατά 7,7% μικρότερο, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα η κυβέρνηση.

Η εκτίμηση δεν προβλέπει αλλαγές στους κανόνες της μετανάστευσης, αλλά μόνο κάποια μη δασμολογικά εμπόδια.

Το πλήγμα στην οικονομία θα είναι μεγαλύτερο – στο 9,3% - βάσει της υπόθεσης για μηδενική καθαρή μετανάστευση από την Ε.Ε στο μέλλον.

Σχεδόν τέσσερις μήνες πριν από την ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μέι πασχίζει να ξεπεράσει τις έντονες αντιδράσεις εντός του δικού της Συντηρητικού κόμματος αλλά και εντός άλλων πολιτικών κομμάτων στη συμφωνία που επικύρωσε με τους ηγέτες της Ε.Ε την Κυριακή.

Το μήνυμα της κυβέρνησης πιθανόν να απηχούν και οι προβλέψεις για την οικονομία που αναμένεται να ανακοινώσει η Τράπεζα της Αγγλίας αργότερα σήμερα.