Brexit: Δεν κάνει πίσω η Μέι ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας

Brexit: Δεν κάνει πίσω η Μέι ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας

Η Τερέζα Μέι φέρεται να απέρριψε το αίτημα από το υπουργικό συμβούλιο της να αναβάλει την ψηφοφορία για τον σχέδιο συμφωνίας του Brexit, αλλά προσφέρθηκε να κάνει παραχωρήσεις  σχετικά με το αμφισβητούμενο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. 

Οι Times ανέφεραν ότι ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Αμύνης Γκάβιν Ουιλιαμσόν, πιέζουν για αναβολή στην ψηφοφορία, υπό τον φόβο ότι η ήττα θα ήταν τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση.

Ερωτηθείσα πάντως για το θέμα η Μέι από το ραδιόφωνο του BBC αν θα αναβάλει την ψηφοφορία «Όχι. Αυτό που θα κάνω είναι να προχωρήσω κανονικά με την ψηφοφορία την Τρίτη. Ναι, συναντώ συναδέλφους και ακούω τις ανησυχίες τους». 

«Υπάρχουν τρεις επιλογές: η μια είναι να φύγουμε από την ΕΕ με μια συμφωνία (...) οι άλλες δύο είναι να φύγουμε χωρίς συμφωνία ή να μην προχωρήσουμε καθόλου στο Brexit», δήλωσε η Μέι στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC.

Η Μέι σημείωσε ότι συζητάει με βουλευτές το θέμα της παραχώρησης στο κοινοβούλιο ενός μεγαλύτερου ρόλου σχετικά με το αν θα ενεργοποιηθεί το «δίχτυ ασφαλείας» για τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι θα εκδώσει την απόφασή του για το αν η Βρετανία μπορεί μονομερώς να ανακαλέσει την κίνησή της να αποχωρήσει από την ΕΕ τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση αυτή, η οποία έλαβε έναν ασυνήθιστα επείγοντα χαρακτήρα, θα εκδοθεί την παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο για την έγκριση ή μη της συμφωνίας της Μέι με την ΕΕ για το Brexit.

Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έκρινε την Τρίτη για την υπόθεση αυτή ότι η Βρετανία θα μπορούσε απλώς να σταματήσει την αποχώρησή της χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των άλλων χωρών μελών, ενισχύοντας τις ελπίδες αυτών που θέλουν να σταματήσει η διαδικασία. Οι δικαστές ακολουθούν συνήθως τις γνωμοδοτήσεις αυτές.

AP Photo