Brexit: 3.500 στρατιώτες σε ετοιμότητα για ενδεχόμενο άτακτης εξόδου

Brexit: 3.500 στρατιώτες σε ετοιμότητα για ενδεχόμενο άτακτης εξόδου

Σε συμφωνία για επιτάχυνση των προετοιμασιών σχετικά με το ενδεχόμενο μη συμφωνίας προχώρησε σήμερα το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν από τα Χριστούγεννα που πραγματοποιήθηκε στην Βρετανία. Την ίδια ώρα ο Υπουργός Αμύνης ανακοίνωσε ότι 3,500 στρατιώτες θα είναι «σε κατάσταση ετοιμότητας για παν ενδεχόμενο».

Το υπουργικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του αποφάσισε να επιταχύνει τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε., καθώς όπως ανακοινώθηκε η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη.

Για το ενδεχόμενο αυτό, πάντως, έχουν υπάρξει πολλές προειδοποιήσεις τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών για θέματα ασφάλειας, όσο και από το υπουργείο Οικονομικών για τα δημοσιονομικά και από τους κλάδους των τροφίμων και των φαρμάκων για τις προμήθειες.

Άλλωστε, σε ερώτηση που έγινε προς τον Υπουργό Αμύνης Γκάβιν Ουιλιαμσον σχετικά με το θέμα απάντησε «Αυτό που κάνουμε είναι να θέσουμε σε εφαρμογή τα σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών και αυτό που θα κάνουμε είναι να έχουμε 3,500 προσωπικό σε ετοιμότητα, προκειμένου να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε κυβερνητική υπηρεσία σχετικά με τυχόν ενδεχόμενες ανάγκες». 

Χθες εξάλλου έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα διαθέσει ακόμα δυο δις λίρες για τον έκτακτο σχεδιασμό μετά τα 4,2 δις που είχε ανακοινώσει για τον ίδιο σκοπό προ ημερών ο αρμόδιος Υπουργός Φιλιπ Χάμοντ. Ήδη ο υπουργός Υγείας, Μάτ Χάνκοκ, έχει ενεργοποιήσει τα σχέδια μη συμφωνίας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς υπάρχουν φόβοι για ελλείψεις βασικών φαρμάκων, εξαιτίας των καθυστερήσεων στα σύνορα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει «πακέτο με τεχνικές λεπτομέρειες προς 80,000 επιχειρήσεις» σχετικά με τον σχεδιασμό του no-deal.

Πολλοί βουλευτές αντιτίθενται στο ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία και μία διακομματική ομάδα 60 βουλευτών έστειλε επιστολή στην πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι η κατάληξη αυτή θα προκαλούσε οικονομική ζημία.

Χθες το βράδυ, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε πρόταση μομφής στο πρόσωπο της Τερέζα Μέι, και κάλεσε τους βουλευτές να εκφράσουν τη δυσπιστία τους στην πρωθυπουργό. Στελέχη της Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή «ανόητα πολιτικά παιχνίδια», προκαλώντας έτσι πίεση τον Τζέρεμι Κόρμπιν να προχωρήσει σε μία επιπλέον κίνηση για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης συνολικά, κάτι που εάν επιτύχει μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε γενικές εκλογές.