Συνελήφθη ο πρόεδρος της Nissan για οικονομική κακοδιαχείριση

Συνελήφθη ο πρόεδρος της Nissan για οικονομική κακοδιαχείριση

Στη σύλληψη του προέδρου της Nissan, Κάρλος Γκοσν, προχώρησαν οι αρχές στο Τόκιο, σύμφωνα με δημοσίευμα ιαπωνικής εφημερίδας. 

Η εν λόγω είδηση ήρθε λίγη ώρα μετά την παραδοχή της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομαχανίας ότι ο Κάρλος Γκόσν είχε χρησιμοποιήσει εταιρικά χρήματα για προσωπικούς λόγους και ότι ερευνά πιθανές παράτυπες πρακτικές τόσο του ιδίου  όσο και του εντεταλμένου διευθυντή Γκρέγκ Κέλι για πολλούς μήνες.

Η Nissan ανακοίνωσε επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει να παυθεί άμεσα από τη θέση του προέδρου ο Γκοσν ενώ πρόσθεσε ότι θα παρέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες στην εισαγγελία του Τόκιο.

Το πρόβλημα αποκτά διαστάσεις πέραν της Ιαπωνίας καθώς η Nissan έχει συστήσει κοινοπραξία μαζί με τη γαλλική Renault. 

Στο πλαίσιο αυτό ο Κάρλος Γκόσν είναι πρόεδρος της Nissan αλλά και Διευθύνων Σύμβουλος της Renault με αποτέλεσμα η είδηση της σύλληψής του να έχει οδηγήσει τη μετοχή της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ετών.

Είναι ενδεικτικό ότι αυτή την ώρα η μετοχή της Renault υποχωρεί κατά 10,23% στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ενώ νωρίτερα οι απώλειές της είχαν φτάσει έως και το 12,4%. 

Ο Γκόσν θεωρείται εμβληματικό στέλεχος της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας καθώς η συμμαχία Renault, Nissan και Mitsubishi σημειώνει συνεχώς ανοδικά αποτελέσματα υπό την ηγεσία του. Μάλιστα μετά την επιτυχή αναδιάρθρωση της Renault στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Γκόσν κέρδισε το ψευδώνυμο «Killer Killer».

Γεννημένος στη Βραζιλία, ο Γκόσν έγινε το πρώτο στέλεχος που διηύθυνε δύο εταιρείες του Fortune Global 500 ταυτόχρονα, όταν ήταν CEO τόσο της Renault όσο και της Nissan το 2005. 

Παραιτήθηκε από CEO της Nissan το 2017.