13 οι υποψήφιοι για την «καρέκλα» της Μέι

13 οι υποψήφιοι για την «καρέκλα» της Μέι

Το καμπανάκι του κινδύνου χτυπούν βουλευτές και μέλη των Συντηρητικών μετά την ανακοίνωση της 13ης υποψηφιότητας για την ηγεσία του κόμματος από τον Σαμ Γκιμά. Τα μέλη των «Τόρις» εκφράζουν την αγωνία τους ότι η διαδικασία μπορεί να γίνει χαοτική και ανεξέλεγκτη με δεδομένο ότι τουλάχιστον τέσσερις άλλοι βουλευτές πιστεύεται ότι κάνουν σκέψεις για την «κούρσα» διαδοχής της Τερέζα Μέι, η οποία αποχωρεί στις 7 Ιουνίου από την ηγεσία του κόμματος. 

Η Επιτροπή των Συντηρητικών 1922, η οποία θα καθορίσει τους κανόνες και θα διοργανώσει τον διαγωνισμό, αναμένεται να συναντηθεί την Τρίτη και οι κανόνες πρόκειται να συμφωνηθούν από το συμβούλιο του κόμματος την Τετάρτη. Σε άρθρο του στον βρετανικό τύπο, ο πρώην αρχηγός του κόμματος Ίαν Ντάνκαν Σμιθ κάλεσε «αυτούς που δεν έχουν μεγάλη στήριξη να αποσυρθούν».

Μεταξύ άλλων τη υποψηφιότητα τους έχουν ανακοινώσει, οι Μπόρις Τζόνσον Έσθερ Μακβέι,  Ντόμινικ Ραμπ, Ρόρι Στιούαρτ, Άντρεα Λίντσομ, Τζέρεμι Χαντ , Ματ Χάνκοκ,  Μάικλ Γκοβ, Σατζίντ Τζάβιντ Κιτ Μάλτχαουζ, Τζέιμς Κλέβερλι και Μαρκ Χάρπερ.

Υπενθυμίζεται ότι η Μέι έχει προαναγγείλει την παραίτησή της από την προεδρία των Τόρις και την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω της αδυναμίας επίτευξης συναινέσεων για το Brexit.

«Φαβορί» για τον προεδρικό θώκο των Συντηρητικών θεωρείται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζόνσον Μπόρις.