100 μέρες για τον Τραμπ μέχρι την μεγάλη ανατροπή ή την ταπεινωτική ήττα

100 μέρες για τον Τραμπ μέχρι την μεγάλη ανατροπή ή την ταπεινωτική ήττα

Απομένουν σχεδόν 100 μέρες μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και η χώρα εισέρχεται πλέον για τα καλά σε μια έντονη προεκλογική περίοδο στην οποία ο Ντόναλντ Τραμπ καλείται να κάνει την μεγάλη ανατροπή ή να υποστεί μια ταπεινωτική ήττα. 

Με δεδομένο ότι ο Τζο Μπάιντεν προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αλλάξει μέχρι και την στρατηγική του στην αντιμετώπιση του κορονοϊου υιοθετώντας τη χρήση μάσκας και ακυρώνοντας το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Τραμπ βρίσκεται πολύ πίσω από τον Μπάιντεν, ως προς την πρόθεση ψήφου σε τρεις κρισιμες πολιτείες, για τις εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβρη.

Οι Πολιτείες αυτές, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια, Μινεσότα, θεωρούνται κρίσιμες για την επικράτηση στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Ο Μπάιντεν προηγείται με 49% έναντι 40% του Τραμπ στο Μίσιγκαν, όπου ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου είχε κερδίσει οριακά το 2016. Ειδικά στις τάξεις των γυναικών, ο Μπάιντεν προηγείται με 18% έναντι του Τραμπ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που επιβεβαιώνει την αρνητική τάση για τον Τραμπ σε αυτή τη δημογραφική κατηγορία.

Στην Πενσιλβάνια, το 50% του δείγματος τάχθηκε έναντι του Μπάιντεν ενώ το 39% υπέρ του Τραμπ. Το 2016, η Χίλαρι Κλίντον είχε ηττηθεί σε αυτή την ανατολική πολιτεία με διαφορά που δεν ξεπερνούσε τις 45.000 ψήφους. 

Οι λεγόμενες αμφίρροπες πολιτείες "swing states" θεωρούνται απολύτως κρίσιμες για την επικράτηση στις προεδρικές εκλογές, με δεδομένο το αμερικανικό εκλογικό σύστημα. Σε πολλές περιπτώσεις, κρίνουν το αποτέλεσμα. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο φέρουν τον Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκεται πολύ πίσω από τον Τζο Μπάιντεν, ενώ απομένουν λιγότερες από εκατό ημέρες ως τις προεδρικές εκλογές. Σε πολλές από αυτές, οι ψηφοφόροι εκφράζουν ολοένα μεγαλύτερη απογοήτευση για τον τρόπο που η κυβέρνηση του Τραμπ αντιμετωπίζει την πανδημία του κορονοϊού.

Ενδεικτικό της αρνητικής κατάστασης για τον Τραμπ είναι ότι οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το παραδοσιακό προπύργιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το Τέξας υπό αμφισβήτηση. Το Τέξας έχει προτιμήσει τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε κάθε προεδρική εκλογή από το 1980, ενώ το 2016 ο Τραμπ κέρδισε την πολιτεία με το 52% των ψήφων. Η τελευταία δημοσκόπηση του δικτύου CBS στην πολιτεία φέρνει τον Τραμπ μια μονάδα μπροστά. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία και πρώην αντίπαλος του Τραμπ για το χρίσμα το 2016, Τεντ Κρουζ δήλωσε "Το Τέξας είναι ο μεγαλύτερος στόχος για τους Δημοκρατικούς το 2020, πολιτικά μιλώντας" και συνέχισε "Αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν το Τέξας, τελείωσε για εμάς" πρόσθεσε ο Κρούζ.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι συντηρητικά μέσα όπως το Fox News, Daily Caller, Washington Examiner και άλλα αναφέρονται στους σχεδιασμούς των Ρεπουμπλικάνων για το 2024, με φόντο δηλαδή την μετά Τραμπ εποχή. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι ακόμα και αν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν, η ηλικία του είναι ανασταλτικός παράγοντας, γεγονός που τους επιτρέπει να κοιτάζουν ήδη το μέλλον.