100 «εξέχοντα» στελέχη των Ρεπουμπλικανικών έτοιμοι να αποχώρησουν λόγω Τραμπ

100 «εξέχοντα» στελέχη των Ρεπουμπλικανικών έτοιμοι να αποχώρησουν λόγω Τραμπ

Πάνω από 100 πρώην αξιωματούχοι των Ρεπουμπλικανών συνυπογράφουν επιστολή στην οποία δηλώνουν ότι εάν το κόμμα δε διαχωρίσει με τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και αλλάξει πορεία, θα προχωρήσουν στην ίδρυση νέου σχηματισμού με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα με τη βουλευτή Λίζ Τσέινι.

Η επιστολή, με τίτλο: «Μια πρόσκληση για αμερικανική ανανέωση», είναι μια διερευνητική κίνηση προς τη δημιουργία ενός νέου κόμματος.  Η ομάδα των Ρεπουμπλικανών είναι απογοητευμένη από το γεγονός ότι το κόμμα καθοδηγείται από την τυφλή αφοσίωση στον  Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι οι έγινε νοθεία στις εκλογές του 2020.

«Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει διασπαστεί. Ήρθε η ώρα για μια αντίσταση των λογικών ενάντια στους «ριζοσπάστες», δήλωσε ο Μάιλς Τέιλορ ένας από τους συνυπογράφοντες. Ο Τέιλορ  πρώην στέλεχος της κυβέρνησης του Τραμπ είχε γνωστοποιήσει τον Οκτώβριο ότι ήταν ο συγγραφέας άρθρου που δημοσιεύθηκε το 2018 στην εφημερίδα The New York Times και επέκρινε τη συμπεριφορά του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα.

«Δεν οφείλουμε στον πρώην πρόεδρο να σιωπούμε. Του οφείλουμε, και οφείλουμε στον αμερικανικό λαό, την αλήθεια», τόνισε ο Τέιλορ, πρώην διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας και πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, σε κείμενό του που αναρτήθηκε στο μπλογκ του, στον ιστότοπο Medium.

Σημειώνεται ότι σήμερα διεξάγεται η ψηφοφορία για την απομάκρυνση της Λιζ Τσέινι, από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Η Τσέινι – κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι –  ψήφισε για την παραπομπή του Τραμπ τον Ιανουάριο και έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, σχετικά με τον ψευδή ισχυρισμό του, για τη διάπραξη εκτεταμένης νοθείας στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 στο Κογκρέσο, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι θα κερδίσουν την πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα – και η απομάκρυνση της προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας θεωρείται ένα βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Τα περισσότερα μέλη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένου και του Μακάρθι επιδιώκουν να κατευνάσουν τον Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να επιμένει ότι έχασε την εκλογή του περασμένου Νοεμβρίου, εξαιτίας ευρείας εκλογικής νοθείας. Πρόκειται για έναν ισχυρισμό, ο οποίος έχει καταπέσει σε πολλά δικαστήρια, αλλά και από πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς εκλογικούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, άλλοι Ρεπουμπλικάνοι βλέπουν την κίνηση απομάκρυνσης της Τσέινι από τη θέση της, ως την πιο πρόσφατη ένδειξη για τον έλεγχο που εξακολουθεί να ασκεί ο Τραμπ στο κόμμα και προειδοποιούν ότι στην ουσία, θα εξαλείψει τις ελπίδες του κόμματος για τις εκλογές του 2022, απομακρύνοντας τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων, των γυναικών, αλλά και των κατοίκων των προαστίων.

«Η απομάκρυνση της Λιζ Τσέινι από την ηγεσία δε θα εξασφαλίσει για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ούτε έναν νέο ψηφοφόρο, αλλά θα μας κοστίσει αρκετούς ψηφοφόρους» ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ σε μία ανάρτησή του στο Twitter, μετά τα πυρά που έχει δεχτεί ο ίδιος για την ψήφο του υπέρ της καταδίκης του Τραμπ, αναφορικά με την πρόκληση ταραχών νωρίτερα μέσα στη χρονιά.