Ο Όρμπαν μετακομίζει στο κάστρο της Βούδας

Ο Όρμπαν μετακομίζει στο κάστρο της Βούδας

 

Με την αρχή του νέου έτους, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν μετακομίζει τα γραφεία του στο ιστορικό Κάστρο της Βούδας.

Το πρώην μοναστήρι των Καρμελιτών που βρίσκεται εντός του ιστορικού, επιβλητικού κάστρου στην Βουδαπέστη ανακαινίστηκε εκτενώς για αυτό τον σκοπό. Επισήμως, οι δαπάνες ανήλθαν σε περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια.

Η θέα από το ειδικά σχεδιασμένο τεράστιο μπαλκόνι απλώνεται στον Δούναβη και όλη την πόλη.

Το πρωθυπουργικό γραφείο του Ορμπαν μέχρι σήμερα βρισκόταν στο κτίριο του κοινοβουλίου.

«Ο στόχος ήταν πάντοτε να τελειώνει η αδικαιολόγητη κατάσταση για μια δημοκρατία, ότι ... η κυβερνητική εξουσία δεν είναι χωρικά χωριστή από τη νομοθετική εξουσία», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Καγκελαρίας Γκέργκελι Γκούλιας στον τηλεοπτικό σταθμό ATV.

Ωστόσο, επικριτές κάνουν λόγο για ματαιοδοξία του αρχηγού της κυβέρνησης που εκπορεύεται από τις αυτοκρατορικές του φιλοδοξίες και ερμηνεύουν την μεταφορά των γραφείων του στο Κάστρο ως μέρος των φιλοδοξιών του να επαναφέρει την περίοδο Χόρτι.

«Το Κάστρο της Βούδας μετατρέπεται σε ένα σύμβολο περιττής κρατικής υπερηφάνειας», είχε τονίσει τον Οκτώβριο στο κοινοβούλιο η Σοσιαλιστής βουλευτής Ιλντίκο Μπάνγκο Μπορμπέλι.

Αντίπαλοι της κυβέρνησης έχουν καλέσει σε ένα «πάρτι καλωσορίσματος» μπροστά από την νέα κατοικία του Ορμπαν στις 7 Ιανουαρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ