Το success story της Σιγκαπούρης με το ελεύθερο εμπόριο

Το success story της Σιγκαπούρης με το ελεύθερο εμπόριο

Του Colin Grabow

Οι θεατές της σειράς Part Unknown (Άγνωστα Μέρη) του Anthony Burdain είδαν το σαββατοκύριακο που μας πέρασε την επίσκεψη του αφηγητή της σειράς στην πόλη-κράτος της Σιγκαπούρης. Ο Burdain βεβαίως έφαγε, ήπιε και μίλησε για την κουλτούρα του φαγητού με ντόπιους όπως συνηθίζει, αλλά και βρήκε χρόνο να πιει ένα ποτό με τον Donald Low και να συζητήσει μαζί του για την οικονομική και πολιτική κουλτούρα της χώρας. Σύμφωνα με τον Low, ο οποίος είναι αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Πολιτικής Lee Kuan Yew, ένα από τα χαρακτηριστικά της Σιγκαπούρης ήταν η επιθυμία της να προσελκύσει ξένο κεφάλαιο και η “κατανόηση ότι το ελεύθερο εμπόριο ωφελεί τους πάντες”.

Τα σχόλια του Low δεν θα προξενήσουν έκπληξη στους αναγνώστες της ετήσιας έκθεσης για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο που δημοσίευσαν το Cato Institute, το καναδικό Fraser Institute και ένας αριθμός άλλων διεθνών δεξαμενών σκέψης. Στην έκδοση της έκθεσης για το 2017, η Σιγκαπούρη καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μεταξύ 159 επικρατειών που εξετάστηκαν ως προς την συνολική τους οικονομική ελευθερία, και την πρώτη θέση στην κατηγορία “Ελευθερία διεξαγωγής διεθνούς εμπορίου” με βαθμό 9,25 με άριστα το 10. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι επιδόσεις αυτές είναι από τις χαμηλότερες για την Σιγκαπούρη από το 1980, με τη νησιωτική αυτή χώρα να σημειώνει επίδοση 9,9 στην κατηγορία αυτή το 1990.

Τα αποτελέσματα της υιοθέτησης του ελεύθερου εμπορίου από την Σιγκαπούρη υπήρξαν εντυπωσιακά, και συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην εικόνα που έχει ως το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι κοντέινερ στον κόσμο, στην εκπληκτική της οπτική μεταμόρφωση και την δραματική αύξηση του κατά κεφαλή ΑΕΠ μετά την ανεξαρτησία της το 1965.

 



Η επιτυχία της Σιγκαπούρης οφείλεται βεβαίως σε πολλούς λόγους, με το ελεύθερο εμπόριο να είναι απλώς ένα από τα διάφορα κρίσιμα συστατικά που κατέστησαν τη χώρα το πλούσιο οικονομικό κέντρο που είναι σήμερα. Με αυτές τις παρατηρήσεις πάντως, η χώρα αποτελεί επιχείρημα διάψευσης έναντι όσων παραμένουν προσκολλημένοι σε προστατευτικές πολιτικές και επιμένουν ότι τέτοια μέτρα είναι αναγκαία για την αποτροπή της δήθεν απειλής του ξένου ανταγωνισμού.

--

Ο Colin Grabow είναι αναλυτής πολιτικής στο Κέντρο Σπουδών Εμπορικής Πολιτικής Herbert A. Steifel του Cato Institute. Η έρευνά του αφορά το εμπόριο των ΗΠΑ με την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 6 Οκτωβρίου 2017 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Cato Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.