Το οικονομικό κόστος μιας υποθετικής ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας

Το οικονομικό κόστος μιας υποθετικής ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας

Του Francisco Cabrillo

Μετά τη συνταγματική κρίση του 2017 στην Καταλoνία, η δυναμική της απόσχισης από την Ισπανία έχει ενισχυθεί, αλλά οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις δεν έχουν ενδελεχώς εκτιμηθεί. Η παρακάτω μελέτη περιγράφει το πιθανό οικονομικό κόστος τόσο για την Καταλονία, όσο και για την υπόλοιπη Ισπανία.

Η μελέτη αυτή παρέχει μια απροκατάληπτη οικονομική ανάλυση του κόστους της ανεξαρτητοποίησης που καταδεικνύει ότι οι εκστρατείες τόσο υπέρ όσο και κατά αυτής της εξέλιξης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ότι το τίμημα για την επίτευξη της ανεξαρτησίας θα είναι υψηλό.

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Το εμπόριο θα υφίστατο σημαντική μείωση. Οι επιπτώσεις από την έγερση νέων συνόρων που θα δημιουργήσουν οι δασμοί θα μπορούσαν να καταστήσουν τις συναλλαγές ακριβότερες μέχρι και κατά 15%.
  • Μια ανεξάρτητη Καταλονία θα ξεκινούσε με πολύ υψηλό δημόσιο χρέος - 112% του ΑΕΠ της.
  • Η Καταλονία θα γνώριζε μείωση των εσόδων από τον τουρισμό. Οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις θα μειώνονταν επίσης, επιβραδύνοντας την εισροή χρημάτων.
  • Μια κυβέρνηση της ανεξάρτητης Καταλονίας είναι πιθανό να πιστεύει στον μεγαλύτερο κρατικό παρεμβατισμό σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας.
  • Η Καταλονία θα χρειαζόταν να καταβάλει μεγάλα ποσά για να καλύψει τις δαπάνες που σήμερα επωμίζεται η κεντρική κυβέρνηση, επιτείνοντας το πρόβλημα το χρέους. Οι επιπλέον δαπάνες θα κυμαίνονταν μεταξύ 37,9 και 39,8 δις ευρώ. 
  • Η καταλανική κυβέρνηση πιθανότατα θα επέβαλλε νέους φόρους, αυξάνοντας βραχυπρόθεσμα τα φορολογικά έσοδα. Αυτό θα οδηγούσε και σε μια αύξηση της γραφειοκρατίας που θα εμπόδιζε την οικονομική ανάπτυξη.
  • Η αστάθεια ενός νέου νομίσματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτίμηση και απώλεια επενδυτών, επιβαρύνοντας περαιτέρω το δημόσιο χρέος. Ενώ η Καταλονία θα μπορούσε να συνδέσει το νόμισμά της με το ευρώ, αν βρισκόταν εκτός της νομισματικής ένωσης η διατήρηση ενός σταθερού νομίσματος θα ήταν ακριβότερη.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της μελέτης εδώ.

--

Ο Francisco Cabrillo είναι καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών και δημοσιονομικών στο πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης και γραμματέας του διοικητικού Συμβουλίου του Fundación Civismo.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά τη 1η Φεβρουαρίου 2021 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του δικτύου Epicenter και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.