Τέσσερα διδάγματα από τους μεγαλύτερους εφευρέτες της Ιστορίας

Τέσσερα διδάγματα από τους μεγαλύτερους εφευρέτες της Ιστορίας

 

Του Adam Naor 

Έχω περάσει πολύ χρόνο διαβάζοντας για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, γιατί θαυμάζω τους ανθρώπους που παίρνουν λογικά αλλά παράτολμα ρίσκα. Θέλω να τους μοιάσω. 

Πρόσφατα έφυγα από την Google για να ιδρύσω μια εταιρία τεχνολογίας. Πέρασα μεγάλο μέρος του χρόνου μου μιλώντας με άλλους ιδρυτές εταιριών. Και διάβασα αμέτρητα βιβλία και άρθρα για τη φύση των καινοφανών επιχειρήσεων. 

Κι όμως, ακόμη δυσκολεύομαι να απαντήσω στο παρακάτω θεμελιώδες ερώτημα: Ποια είναι τα σημαντικότερα διδάγματα από τους καινοτόμους της Ιστορίας; 

Ευτυχώς, ανακάλυψα μερικές ενδιαφέρουσες απαντήσεις στο έργο του Βρετανού συγγραφέα Harold Evans. Οι λέξεις που έγραψε μου άφησαν με σημάδεψαν ανεξίτηλα. Και τώρα, θα μοιραστώ μαζί σας μερικές από τις σημαντικότερες ιδέες του. 

Δίδαγμα #1: Μην δέχεσαι τις αρχικές υποθέσεις 

“Η άγνοια που πυροδοτεί την περιέργεια είναι καλύτερο σημείο αφετηρίας από την ημιμάθεια”. - Harold Evans 

Ο Edwin Armstrong είναι η προσωποποίση αυτού του διδάγματος. Προσπαθούσε διαρκώς να κάνει πράγματα με τα ραδιοφωνικά κυκλώματα που οι ειδικοί του έλεγαν πώς ήταν αδύνατα. Και εφηύρε το ραδιόφωνο των FM. 

Οι μεγάλες ανακαλύψεις έρχονται από την απόρριψη των αρχικών υποθέσεων. 

Ο πρώτος δεν είναι πάντα και ο καλύτερος. 

Ο πρώτος που λειτούργησε μια υπηρεσία μεταφορών και ατμόπλοια ήταν ο John Fitch, και όχι ο Robert Fulton όπως συχνά νομίζεται. Ο Fulton όμως έμαθε από τα λάθη του Fitch και θριάμβευσε σε έναν διαφορετικό ποταμό και σε μια πιο ευνοϊκή χρονική στιγμή. 

Το ίδιο ισχύει και με τον Charles Goodyear, που άργησε να βουλκανίσει το λάστιχο - και με τον Isaac Singer με την θρυλική του σήμερα ραπτομηχανή. 

Οι εφευρέτες μαθαίνουν από την αποτυχία. Η επιτυχία τους προέρχεται από την κατανόηση της αποτυχίας και την αξιοποίηση αυτής της γνώσης.

“Κανείς δεν είναι ανόητος μέχρι να σταματήσει να θέτει ερωτήματα” - Charles Proteus Steinmetz, ο άνθρωπος που προώθησε την ανάπτυξη του εναλλασσόμενου ρεύματος που κατέστησε εφικτή την επέκταση της βιομηχανίας ηλεκτρικού ρεύματος. 

Δίδαγμα #2: Το να δανείζεσαι είναι εντάξει 

Οι περισσότερες καινοτομίες προέρχονται από τον δανεισμό και τον συνδυασμό και όχι από την απλή εφεύρεση. 

Η Jean Nidetch δεν εφηύρε τη δίετα που χρησιμοποίησε για το Weight Watchers. 

Ο Νολαν Bushnell, που ίδρυσε την Atari, δεν εφηύρε την πρώτη οικιακή συσκευή βιντεοπαιχνιδιών. 

Ο Leo Baekeland (πατέρας της βιομηχανίας πλαστικών) δανείστηκε από την φωτογραφική χημεία για να εφεύρει πλαστικά. 

Ο Elisha Otis (ο εφευρέτης μιας συσκευής ασφαλείας που αποτρέπει την πτώση των ανελκυστήρων) κατασκεύασε τους πρώτους του ανελκυστήρες χρησιμοποιώντας ελατήρια για τα οποία είχε μάθει κατασκευάζοντας πρώτα κάρα. 

Ο Wilbur Wright βρήκε πώς να γυρίσει την έλικα του αεροπλάνου σκεπτόμενος τον τρόπο που λειτουργεί ένα ποδήλατο. 

“Δεν εφηύρα τίποτε το καινούριο. Απλώς συναρμολόγησα σε ένα αμάξι τις ανακαλύψεις άλλων ανθρώπων πίσω από τους οποίους υπάρχουν αιώνες δουλειάς”. - Henry Ford. 

Ο Henry Ford

 

Δίδαγμα #3: Τίποτε δεν δουλεύει με τη πρώτη 

“Υπερβολικά συχνά οι ανυπόμονοι επιχειρηματίες περιμένουν άμεσα αποτελέσματα. Η Ιστορία δείχνει ότι υπάρχουν εκατό αποτυχίες για την κάθε αλλαγή. - Harold Evans 

Η USA Today, η Amazon.com, και το CNN είχαν αρχικά εμπόδια, αλλά στη συνέχεια άκμασαν γιατί οι βασικές τους ιδέες ήταν εύρωστες. 

Η καινοτομία συχνά ανακόπτεται υπερβολικά γρήγορα γιατί οι υποστηρικτές της δεν κατανοούν ότι χρειάζεται χρόνος για να τελειοποιηθεί. 

Οι επικριτές του Raymond Damadian τον χαρακτήριζαν “έναν φρενοβλαβή που ουρλιάζει” επειδή πίστευε ότι ο πυρηνικός μαγνητικός συντονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική. Και όμως, δημιούργησε την πρώτη μηχανή μαγνητικής τομογραφίας. 

Ο Theodore Judah θεωρούταν “τρελός” γιατί πρότεινε την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής πάνω από την High Sierra. Κι όμως, προώθησε, ίδρυσε και σχεδίασε τον πρώτο διηπειρωτικό σιδηρόδρομο της Αμερικής. 

“Αν έχεις μια καινοτόμο ιδέα και η πλειονότητα δεν την απορρίπτει, τότε μάλλον η ιδέα σου δεν είναι ιδιαίτερα καλή. Όταν με θεωρούσαν τρελό, δεν με ενοχλούσε καθόλου. Μάλιστα, πίστευα ότι μπορεί και να έχω σκεφτεί κάτι καλό”. - Ted Turner (ιδρυτής του CNN). 

Ο Ted Turner

 

Δίδαγμα #4: Το σύνολο μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του 

“Οι απομονωμένοι καινοτόμοι μπορεί να δημιουργήσουν θαύματα, αλλά είναι πολύ πιθανότερο να πετύχουν εντός ενός δικτύου γνώσης, ανεξάρτητα από το αν αυτό συνδέεται γεωγραφικά ή ηλεκτρονικά. Οι σύνδεσμοι μεταξύ των καινοτόμων είναι παντού - η μία καλη καινοτομία φέρνει την άλλη”. - Harold Evans. 

Πολλοί καινοτόμοι χρειάζονται τη συνεργασία για να πετύχουν. Δείτε για παράδειγμα τη συνεργασία των Wozniak και Jobs στην Apple. Ή, τη συνεργασία της Ida και του William Rosenthal στη Maidenform. Ή τους Marc Andreessen και Jim Clark στη Netscape. Τους αδερφούς Wright, τους Sergey Brin και Larry Page στην Google - ο κατάλογος είναι ατέρμονος.

Ο Leo Baekeland είχε αλληλογραφία με τον Thomas Edison, τους αδερφούς Wright, τον Henry Ford, τους Dupont και τους Bell. 

Ο William Shockley προσέλαγε τον Robert Noyce και τον Gordon Moore, τα κυκλώματα των οποίων χρησιμοποιήθηκαν από τον Νολαν Bushnell στην Atari, την πρώτη εταιρία που προσέλαβε τον Steve Jobs. 

Οι Larry και Sergey την εποχή που τα κεντρικά γραφεία της Google ήταν ένα γκαράζ

 

Τα επιτεύγματα των καινοτόμων του παρελθόντος μπορούν να εμπνεύσουν τις φιλοδοξίες της νέας γενιάς για να φτιάξει νέες τεχνολογίες και να αφήσει το δικό της ίχνος στο σύμπαν. 

Οφείλουμε να διαδίδουμε τα διδάγματα και τους θρύλους τους. 

Αναδημοσίευση από το Free Code Camp

-- 

Ο Adam Naor είναι ο ιδρυτής της Pennybox. Πάθος του είναι η εκπαίδευση και η τεχνολογία. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 20 Ιουλίου 2017 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education (FEE) και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.