Πέντε βιβλία για τις φετινές Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Πέντε βιβλία για τις φετινές Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

O καλύτερος τρόπος να περιγράψει κανείς το σημερινό πολιτικό περιβάλλον ενόψει των εκλογών του 2020, είναι με τη λέξη “πόλωση”. Προσπάθησα γι’ αυτό συνειδητά να επιλέξω πέντε βιβλία που παρέχουν ένα άμεσο ιστορικό πλαίσιο που θα βοηθήσει τους αναγνώστες να κατανοήσουν το πώς φτάσαμε εδώ. Θέλησα όμως ταυτόχρονα να προσθέσω κάποια ιστορικά κείμενα που θυμίζουν σε όλους ότι η πολιτική ρητορική και η αυτοπροβολή που ζούμε σήμερα δεν είναι κάτι νέο στην αμερικανική ιστορία.

Διαφέρει σαφώς από την πρόσφατη αμερικανική ιστορία, αλλά ακόμη και στο ξεκίνημα της πολιτική ζωής υπό το Σύνταγμα, τα πράγματα ήταν θερμά, προσωπικά, ανταγωνιστικά και άσχημα. Ενώ λοιπόν η τελευταία αυτή ευθεία πριν τις προεδρικές εκλογές έχει άσχημα χαρακτηριστικά, αυτό δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο αν κοιτάζουμε αρκετά πίσω στο παρελθόν.

Επίσης, προσέθεσα ένα βιβλίο που θα κάνει τους αναγνώστες να αισθανθούν καλά με τον εαυτό τους αν αποφασίσουν να απέχουν σ’ αυτές τις εκλογές, και δεδομένου του πώς είναι ο κόσμος μας σήμερα, η αποχή από αυτές τις εκλογές μπορεί να βγάζει σήμερα περισσότερο νόημα απ’ ό,τι ποτέ.

A Magnificent Catastrophe – Edward J. Larsen – Η Αμερική είναι μια σχετικά νέα χώρα, αλλά ακόμη κι έτσι είναι 244 ετών. Ενώ φαίνεται ότι το 2020 ήταν η χειρότερη δυνατή χρονιά με τη χειρότερη προεδρική εκστρατεία όλων των εποχών, τα καλά νέα είναι ότι στο παρελθόν είχαμε χειρότερες χρονιές και ακόμη χειρότερες εκλογές. Το 1800, δύο από τους Ιδρυτικούς Πατέρες, ο Τζων Άνταμς και ο Τόμας Τζέφερσον ήταν αντιμέτωπη σε μια άκρως ανταγωνιστική, άσχημη και εντέλει θεμελιωτική διαμάχη για την εκλογή του Προέδρου, όπως γνωρίζουν οι φίλοι του Hamilton. Ο Larsen είναι ένας θαυμάσιος συγγραφέας, και αυτό το βιβλίο είναι μια καλή υπόμνηση ότι η πολιτική πάντα έφερνε στην επιφάνεια τις χειρότερες πτυχές των ανθρώπων, ακόμη και εκείνων που διαμόρφωσαν με λαμπρό τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Plunkett of Tammany Hall – William L. Riordan – Από τις εκλογές του 1800 πηγαίνουμε σε μια ακόμη χρήσιμη υπόμνηση ότι οι εκλογές και η πολιτική δεν είναι πάντα κάτι το όμορφο. Το Tammany Hall ήταν η περίφημη πολιτική λέσχη που στέγασε τους ηγέτες του πολιτικού μηχανισμού της πόλης της Νέας Υόρκης κατά το τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Plunkett ήταν ένα διαπρεπές μέλος αυτής της λέσχης και υπερασπίστηκε με τρόπο διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα το γιατί οι άνθρωποι εισέρχονται στην πολιτική, πώς έμοιαζε η καθημερινή ζωή ενός πολιτικού ηγέτη μιας μεγάλης πόλης εκείνη την εποχή, και κάποιους φιλοσοφικού περιεχομένου στοχασμούς για την ανθρώπινη φύση εν γένει. Κατά το διαβόητο απόφθεγμα του Plunkett “είδα την ευκαιρία μου και την άρπαξα”.

Coming Apart – Charles Murray – Για να αποκτήσουμε μια προοπτική ανάλυσης του 2020, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς ο Πρόεδρος Τραμπ κέρδισε τις εκλογές του 2016, και κανένα βιβλίο δεν το εξηγεί αυτό καλύτερα από αυτό. Πρώτον, ο Murray δεν αναφέρεται καθόλου στον Τραμπ, καθώς έγραψε αυτό το βιβλίο το 2012 εστιάζοντας στο ολοένα και μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των λευκών Αμερικανών. Ο συγγραφέας καταδεικνύει πειστικά το πώς οι λευκοί της εργατικής τάξης έμειναν πίσω από πλουσιότερους λευκούς από γεωγραφικής, εκπαιδευτικής, οικονομικής και πνευματικής άποψης. Πρόκειται για μια ισχυρή υπενθύμιση του πόσο ριζικά διαφορετικές είναι οι ζωές των Αμερικανών στις αγροτικές περιοχές και στην εργατική τάξη από τις ζωές των γονιών τους και πόσο μεγαλύτερες προκλήσεις περιλαμβάνει το μέλλον τους αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής τους. Η υποστήριξη προς τον Πρόεδρο Τραμπ πρέπει να γίνει κατανοητή μέσω της οπτικής του σημαντικού αυτού βιβλίου του Murray.

The Lost Majority – Sean Trende – Έγραψα μια παρουσίαση αυτού του βιβλίου μόλις κυκλοφόρησε, και πιστεύω ότι κι αυτό παρέχει ένα πολύ σημαντικό πλαίσιο κατανόησης του σημερινού μας πολιτικού κλίματος. Πριν τις εκλογές του 2016, ένας μεγάλος αριθμός διαπρεπών συγγραφέων υποστήριξε ότι τα δημογραφικά δεδομένα καθιστούν αναπόφευκτη την πορεία του Δημοκρατικού κόμματος προς μια σχεδόν μόνιμη πλειοψηφία. Αυτή η άποψη έγινε δημοφιλής στους κύκλους των διανοουμένων. Το βιβλίο του Trente καταδεικνύει τα σφάλματα αυτής της σκέψης καθώς μελετά πολύ βαθύτερα στα δεδομένα από το επίπεδο του Κογκρέσου και των τοπικών κοινωνιών. Καταδεικνύει έτσι τα προβλήματα που θα δημιουργούσε η παραμέληση της αγροτικής Αμερικής, μια προειδοποίηση που επιβεβαιώθηκε εμφατικά το 2016.

Myth of the Rational Voter – Bryan Caplan – Στην περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, να ένα βιβλίο που έγραψε κάποιος ονόματι Bryan Caplan και αξίζει να το διαβάσετε σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο. (Μάλιστα, εδώ και τρεις εβδομάδες συζητούμε αυτό το βιβλίο στο Facebook Group μας #EconlibReads). Πρέπει να επισημάνω ότι υπάρχουν πολλά σημεία που δεν συμφωνώ με το βιβλίο αυτό, με σημαντικότερο την επίμονη απαισιοδοξία του Κάπλαν αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση της δημοκρατίας. Όπως καταδεικνύουν αρκετά από τα βιβλία που αναφέρω παραπάνω, δεν είναι προφανές ότι τα πράγματα σήμερα είναι “χειρότερα” βάσει κάποιας αντικειμενικής μέτρησης. Ο Caplan όμως μας δίνει ένα πολύ προκλητικό επιχείρημα εναντίον του σημερινού συστήματος, και αν κάποιες εκλογές μπορούν να εξεταστούν εντός του πλαισίου των παθογενειών που χαρακτηρίζουν την πολιτική μας ηγεσία, τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τα μέσα ενημέρωσης, αυτές είναι οι φετινές.

--

Ο G. Patrick Lynch είναι διακεκριμένο στέλεχος του Liberty Fund.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 23 Οκτωβρίου και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια της Library of Economics and Liberty και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.