THINK TANKS

Φασισμός: Σοσιαλισμός με επίστρωση καπιταλισμού

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, 08:49
Ως οικονομικό σύστημα, ο φασισμός είναι σοσιαλισμός με καπιταλιστική επίστρωση. Η λέξη προέρχεται από τη λατινική fasces. Την εποχή του, ο φασισμός θεωρούταν ένας καλός μέσος τόπος ανάμεσα αφενός στον φιλελεύθερο καπιταλισμό που ήταν ευάλωτος σε φούσκες και κρίσεις. Γράφει ο Sheldon Richman.
Φασισμός: Σοσιαλισμός με επίστρωση καπιταλισμού

7 Συμβουλές για να βρίσκετε την αλήθεια σε έναν κόσμο εντυπωσιοθηρίας και προπαγάνδας

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019, 08:37
Ζούμε σε μια εποχή που ένα υπερβολικά μεγάλο ποσοστό των ειδήσεών μας μοιάζει με κάτι ανάμεσα στην Πράβδα και το The Onion. Έτσι, με αυτοπεποίθηση σας λέμε ότι η εξάρτηση από την ειδησεογραφία κάνει κακό στην υγεία σας, και ένα διάλειμμα πού και πού δεν είναι και τόσο κακή ιδέα. Γράφουν οι Doug McCullough και Brooke Medina.
7 Συμβουλές για να βρίσκετε την αλήθεια σε έναν κόσμο εντυπωσιοθηρίας και προπαγάνδας

Οι φιλελεύθεροι στη Σλοβακία ενισχύονται

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, 08:45
Η Zuzana Čaputová, αντιπρόεδρος του Progresivne Slovensko, ενός σλοβακικού φιλελεύθερου κόμματος, είναι πολύ πιθανό να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της χώρας. Η επιτυχία της είναι ένα από τα πολλά σημάδια ότι οι φιλελεύθεροι στη Σλοβακία ενισχύονται ξανά με μόλις λίγες μέρες να απομένουν από τον πρώτο γύρο των άμεσων προεδρικών εκλογών. Γράφει η Adela Kleckova.
Οι φιλελεύθεροι στη Σλοβακία ενισχύονται

Σοσιαλισμός ή κομμουνισμός; Ένα σημείωμα ορολογίας

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, 08:43
Ένας δημοσιογράφος ρώτησε κάποτε τον κιθαρίστα των Rolling Stones, Κιθ Ρίτσαρντς αν βαριέται να παίζει κάποια από τα παλιά τραγούδια του συγκροτήματος. Τουναντίον, απάντησε ο Ρίτσαρντς. Ένα τραγούδι δεν έχει ολοκληρωθεί μόνο και μόνο επειδή ηχογραφήθηκε. Γράφει ο Kristian Niemietz.
Σοσιαλισμός ή κομμουνισμός; Ένα σημείωμα ορολογίας

Ένα μάθημα βασικών οικονομικών: Ο Τομ αγοράζει ένα αυτοκίνητο από τον Χάρρυ

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019, 09:15
Ο Τομ ψάχνει να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Ο Χάρρυ θέλει να πουλήσει το δικό του. Οι δύο συναντιούνται και συμφωνούν στην τιμή των 7.500 δολαρίων. Ο Τομ παίρνει το αυτοκίνητο του Χάρρυ, και ο Χάρρυ παίρνει τα 7.500 δολάρια του Τομ. Γράφει ο T. Norman Van Cott.
Ένα μάθημα βασικών οικονομικών: Ο Τομ αγοράζει ένα αυτοκίνητο από τον Χάρρυ

Κλασικός φιλελευθερισμός

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, 09:31
Ο φιλελευθερισμός είναι μια πολιτική ιδεολογία που διακρίνεται από τις υπόλοιπες ως προς το γεγονός ότι αποδίδει πολύ μεγαλύτερη πολιτική σημασία και αξία στην ανθρώπινη ελευθερία, την οποία και αντιλαμβάνεται ως μια συνθήκη όπου το άτομο υπόκειται σε όσο γίνεται λιγότερους επιβαλλόμενους από άλλους ανθρώπους περιορισμούς. Γράφει ο David Conway.
Κλασικός φιλελευθερισμός

Η ελεύθερη αγορά - σε αντίθεση με τον σοσιαλισμό - δεν χρειάζεται γλωσσικά παραπετάσματα

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, 08:47
Ο Τζωρτζ Όργουελ στο δοκίμιό του με τίτλο «Politics and the English Language» (Η πολιτική και η αγγλική γλώσσα), έγραφε ότι «στην εποχή μας, ο πολιτικός προφορικός και γραπτός λόγος έχουν ως κύρια λειτουργία την υπεράσπιση της μη υπερασπίσιμης θέσης». Γράφει ο Gary M. Galles.
Η ελεύθερη αγορά - σε αντίθεση με τον σοσιαλισμό - δεν χρειάζεται γλωσσικά παραπετάσματα

Κολλεκτιβισμός

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019, 09:46
Ο κολλεκτιβισμός, όπως επεσήμανε ο πολιτικός στοχαστής Andrew Vincent, χρησιμοποιήθηκε ως όρος για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα αναφορικά με εκείνους τους συγγραφείς και τους διανοούμενους που επεδίωκαν την χρήση του κράτους και του μηχανισμού του για τον έλεγχο ή τη ρύθμιση της οικονομίας και άλλων πτυχών της πολιτικής κοινωνίας. Γράφει ο Jeremy Shearmur.
Κολλεκτιβισμός

Προσοδοθηρία

Παρασκευή 08 Μαρτίου 2019, 11:54
Ως πρόσοδος (rent) μπορεί να οριστεί η πληρωμή στον ιδιοκτήτη του οποιουδήποτε χρησιμοποιούμενου συντελεστή παραγωγής, όπως ένα κτήριο στο οποίο μια επιχείρηση επιτελεί τις εργασίες της, πέρα και πάνω απ’ ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η παροχή του. Το κτήριο στην περίπτωση αυτή ένας σταθερός συντελεστής, καθώς δεν μεταβάλλεται βραχυπρόθεσμα καθώς η αξία της επιχειρηματικής δράσης αυξάνεται και μειώνεται. Γράφει ο Sanford Ikeda.
Προσοδοθηρία

Leonard E. Read: Γιατί τα μέσα δεν αγιάζουν τον σκοπό

Πέμπτη 07 Μαρτίου 2019, 08:31
Η ιστορία έχει παραγάγει έναν σχεδόν άπειρο αριθμό ανθρώπων που θα μεταμόρφωναν την κοινωνία στην ουτοπία που φαντάζονταν. Στην προσπάθειά τους όμως να καλουπώσουν τους ανθρώπους ώστε να ανταποκρίνονται στις νοητικές εικόνες των δικτατόρων, ξεχνούν ότι οι σκοποί που θα επιτύχουν στην πράξη δεν θα ανταποκρίνονται στις φαντασιώσεις τους και πως τα μέσα που αναγκαστικά θα χρησιμοποιήσουν είναι άδικα και υπονομεύουν τις δυνατότητες των ανθρώπων. Γράφει ο Gary M. Gales.
Leonard E. Read: Γιατί τα μέσα δεν αγιάζουν τον σκοπό

Φασισμός

Τετάρτη 06 Μαρτίου 2019, 09:35
Οι επικριτές του, συχνά αντιλαμβάνονται τον φιλελευθερισμό ως ένα είδος φασισμού. Ο φιλελευθερισμός φαίνεται ταυτόχρονα «ακραίος» και «δεξιός» - και τι είναι άραγε ο φασισμός αν όχι «δεξιός εξτρεμισμός» ; Ακόμη και συντηρητικοί έχουν επαναλάβει αυτή την κατηγορία. Γράφει ο Bryan Caplan.
Φασισμός

Η συμμετοχική οικονομία δεν θα οδηγήσει σε μαζική ανεργία

Τρίτη 05 Μαρτίου 2019, 09:13
Αναλογιστείτε τι περιεχόμενο έχει σήμερα η “συμμετοχική οικονομία”. Η μείωση του κόστους συναλλαγής που επέφερε τη σύγχρονη τεχνολογία έχει δημιουργήσει εντελώς νέες επιχειρηματικές δυνατότητες. Αυτό που πριν από μόλις μία δεκαετία θεωρούταν αδιανόητο, σήμερα είναι πραγματικότητα. Τα όρια μεταξύ του μοιράσματος και της ενοικίασης εξαφανίζονται. Γράφει ο Simon Sarevski.
Η συμμετοχική οικονομία δεν θα οδηγήσει σε μαζική ανεργία

Νομοκρατία

Δευτέρα 04 Μαρτίου 2019, 08:36
Το πολιτικό και φιλοσοφικό σύστημα της νομοκρατίας είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό της κλασικής φιλελεύθερης θεωρίας. Είναι αναγκαίο, αν όχι επαρκές στοιχείο μιας ολοκληρωμένης θεωρίας για τι αποτελεί μια φιλελεύθερη κοινωνία, και από πρακτικής σκοπιάς παρέχει το πλαίσιο εντός του οποίου ακμάζουν ο ατομικισμός, η αγορά, και η ιδιωτική ιδιοκτησία, καθώς και οι προσωπικές ή ηθικές ελευθερίες. Γράφει ο Norman Barry.
Νομοκρατία

Σοσιαλισμός

Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019, 08:46
Ο σοσιαλισμός παραδοσιακά θεωρείται ένα πολιτικο-οικονομικό σύστημα που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τους θεσμούς της καπιταλιστικής οικονομίας της αγοράς με την κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, τον συνολικό οικονομικό σχεδιασμό, και μια εξισωτική κατανομή του πλούτου. Οι διαμάχες για τον σοσιαλισμό κατά τον 19ο αιώνα επικεντρώνονταν στο αν το σοσιαλιστικό σύστημα πρέπει να εγκαθιδρυθεί μέσω μεταρρυθμίσεων ή μέσω επανάστασης. Γράφει ο David Prychitko.
Σοσιαλισμός

Σχολική επιλογή: Για όλους εκτός από τους φτωχούς;

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, 08:52
Στη σχολική περιφέρειά μου, στο κέντρο της πόλης, πολλοί μαθητές παραβιάζουν τον νόμο χωρίς να το ξέρουν. Αυτά τα παιδιά μιλούν ανοιχτά γι’ αυτό, χωρίς να υποψιάζονται ότι διαπράττουν αδίκημα. Η σχολική επιλογή παρέχει μια λύση σ’ αυτή την άδικη πραγματικότητα όπου οι πλούσιοι μπορούν να επιλέξουν το σχολείο τους και οι φτωχοί εγκλωβίζονται δια νόμου σε ένα αποτυχημένο σύστημα.Γράφει ο Daniel Buck.
Σχολική επιλογή: Για όλους εκτός από τους φτωχούς;

Καπιταλισμός

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, 08:50
Ο καπιταλισμός ως οικονομικό σύστημα είναι το κεντρικό χαρακτηριστικό της οικονομικής νεοτερικότητας. Κανένας άλλος τρόπος οργάνωσης μιας σύγχρονης οικονομίας δεν αποδείχθηκε επιτυχημένος. Οι φιλελεύθεροι σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζουν και υπερασπίζονται τον καπιταλισμό έναντι των επικριτών του, ενώ επιχειρηματολογούν υπέρ μιας καθαρότερης και λιγότερο συμβιβαστικής εκδοχής του. Γράφει ο Stephen Davies.
Καπιταλισμός

Διακόσια χρόνια ελευθερίας των συγχρόνων

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, 09:28
Συμπληρώνονται αυτό τον μήνα διακόσια χρόνια από τη διατύπωση μιας από τις σημαντικότερες αρχές του φιλελευθερισμού - τη διάλεξη του Benjamin Constant με θέμα “Η ελευθερία των αρχαίων συγκρινόμενη με αυτή των συγχρόνων”. Οι αρχαίοι Έλληνες, επεσήμανε ο Κονστάν, πίστευαν ότι η ελευθερία συνίσταται στον δημόσιο δημοκρατικό έλεγχo. Γράφει ο Jacob T. Levy.
Διακόσια χρόνια ελευθερίας των συγχρόνων

Κομμουνισμός

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, 11:04
Ο κομμουνισμός ως πολιτική και οικονομική ιδεολογία κυριάρχησε κατά τον 20ο αιώνα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρέασε σχεδόν κάθε κράτος και θεσμό στον κόσμο - και επιβιώνει σε μερικά κράτη ακόμη και σήμερα. Είναι μια ουτοπική ιδέα που θυσιάζει τον ατομισμό προς χάρη του συλλογικού καλού. Ο κομμουνισμός υποστηρίζει ότι ένας κόσμος που θα χαρακτηρίζεται από υλική αφθονία και ειρήνη μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από την κατάργηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Γράφει ο Michael Chapman.
Κομμουνισμός

Αυθόρμητη τάξη

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019, 10:27
Η θεωρία της αυθόρμητης τάξης ανήκει στην ιστορία των κοινωνικών επιστημών. Το μόνο μάλιστα μέρος της κοινωνικής θεωρίας που μπορεί πραγματικά να χαρακτηριστεί επιστημονικό πηγάζει από αυτήν. Αυτή η επιστημονική φύση εντοπίζεται στην μικροοικονομική, όπου η θεωρία της αγοράς περιγράφει το πώς οι εθελούσιες δράσεις των επιμέρους ατόμων παράγουν μια προβλέψιμη τάξη. Γράφει ο Norman Barry.
Αυθόρμητη τάξη

Η A. O. Cortez λέει ότι είναι κατά του καπιταλισμού - Μια πρόσφατη φωτογραφία της δείχνει το αντίθετο

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, 09:36
Πολλοί είναι αυτοί που εναντιώνονται στον καπιταλισμό, την ίδια στιγμή που απολαμβάνουν τα αγαθά που προσφέρουν οι μεγάλες εταιρείες. Η εικόνα της Alexandria-Ocasio Cortez να πληκτρολογεί από το iPhone της, φορώντας ένα ρολόι Movado και πίνοντας καφέ από τα Starbucks απεικονίζει αυτό το φαινόμενο. Γράφει ο Βαγγέλης Ανδρέου.
Η A. O. Cortez λέει ότι είναι κατά του καπιταλισμού - Μια πρόσφατη φωτογραφία της δείχνει το αντίθετο

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 19/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα