THINK TANKS

Η «λογική» του κατώτατου μισθού

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019, 09:07
Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι κατώτατοι μισθοί δεν καλύπτουν καν το κριτήριο των οικονομικών της πρόνοιας (και της ανάλυσης κόστους-οφέλους) σύμφωνα με το οποίο η επιβολή κόστους σε κάποια άτομα προκειμένου να παραχθεί όφελος για κάποια άλλα δικαιολογείται αν τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τα κόστη και οι ωφελούμενοι θα μπορούσαν θεωρητικά να αποζημιώσουν τους χαμένους και να συνεχίζουν να βρίσκονται ακόμη και μετά απ’ αυτό σε καλύτερη κατάσταση. Γράφει ο Pierre Lemieux.
Η «λογική» του κατώτατου μισθού

«Όχι» από τους Αμερικάνους στην... αύξηση του κατώτατου μισθού

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019, 09:13
Οι νόμοι που θεσπίζουν κατώτατους μισθούς έχω παρατηρήσει πως είναι δημοφιλείς. Αυτό αναμφίβολα εξηγεί το γιατί οι Δημοκρατικοί της Βουλής ψήφισαν την Πέμπτη έναν νόμο που θα αυξήσει τον ομοσπονδιακό κατώτατο μισθό στα 15 δολάρια την ώρα. Παρ’ όλα αυτά, η φαινομενική δημοτικότητα του κατώτατου μισθού μπορεί να αποδειχθεί πολιτικός σιδηροπυρίτης (ο χρυσός του ανόητου). Γράφει ο Jon Miltimore.
«Όχι» από τους Αμερικάνους στην... αύξηση του κατώτατου μισθού

Δημοσιονομική Ένωση: Ένα αναγκαίο βήμα για την ΟΝΕ

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019, 09:06
Η κρίση του 2008 αποκάλυψε τα σοβαρά ελαττώματα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) της ΕΕ. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν κατάφεραν να προβλέψουν αυτή την οικονομική αναταραχή, αλλά πολλοί διατύπωσαν επιφυλάξεις επί του τρόπου που έχει δομηθεί η ΟΝΕ. Σήμερα είναι σαφές ότι τα ελαττώματά της επέτειναν την ταχύτητα και την καταστροφική δύναμη της κρίσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Γράφει ο Daniel Abreu Costa.
Δημοσιονομική Ένωση: Ένα αναγκαίο βήμα για την ΟΝΕ

Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur είναι αιτία πανηγυρισμού, αλλά με μέτρο

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019, 11:15
Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και τη Mercosur (το εμπορικό μπλοκ της Νότιας Αμερικής που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Παραγουάη, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη, με τη Βενεζουέλα να βρίσκεται σε αναστολή) προκάλεσε έντονους πανηγυρισμούς. Ενώ πρέπει να καλωσορίσουμε τη συμφωνία καθ' αυτή, το βάθος της μπορεί να μην είναι αντίστοιχο του μεγάλου της εύρους. Γράφουν οι Dr Radomir Tylecote και Felix Hathaway.
Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur είναι αιτία πανηγυρισμού, αλλά με μέτρο

Τι θα γίνει αν η φιλανθρωπία αντικαταστήσει τη φορολόγηση

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019, 08:45
Υγεία. Εκπαίδευση. Αυτά τα αγαθά, μεταξύ άλλων, θεωρούνται τόσο σημαντικά, ώστε οι περισσότερες κυβερνήσεις σήμερα καταβάλλουν μια τεράστια προσπάθεια για να τα παρέχουν σε ανθρώπους με ανεπαρκώς χαμηλά εισοδήματα. Σίγουρα θα ήταν παράλογο να αρνηθεί κανείς πόσο σημαντικά όντως είναι. Γράφει ο Jean Vilbert.
Τι θα γίνει αν η φιλανθρωπία αντικαταστήσει τη φορολόγηση

Γιατί ο Πούτιν κάνει λάθος για το μέλλον του φιλελευθερισμού

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019, 09:48
Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times, ο Βλαδίμηρος Πούτιν δήλωσε πεπεισμένος πως «ο φιλελευθερισμός είναι παρωχημένος». Πράγματι, ο Ρώσος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι φιλελεύθερες ιδέες «πλέον συγκρούονται με τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού», αντί να ενισχύουν τον πλούτο και την ευημερία των ανθρώπων. Γράφει ο Alexander Hammond.
Γιατί ο Πούτιν κάνει λάθος για το μέλλον του φιλελευθερισμού

Ακόμα και οι οικονομολόγοι λένε ψέματα στους εαυτούς τους

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019, 08:33
Όλοι ξέρουμε ανθρώπους που λένε ψέματα. Λέμε ενίοτε ψέματα στους γονείς μας για να αποφύγουμε μπελάδες. Οι φίλοι μας λένε ψέματα για να μας προστατεύσουν από δυσάρεστες αλήθειες που μπορεί να πληγώσουν τα αισθήματά μας. Ψέματα λένε και οι πολιτικοί. Είτε υπόσχονται να προσφέρουν δωρεάν καθολικές υπηρεσίες υγείας, είτε να κατασκευάσουν ένα τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, οι πολιτικοί υπόσχονται πράγματα που ξέρουν ότι ποτέ δεν θα κάνουν. Γράφει ο James Broughel.
Ακόμα και οι οικονομολόγοι λένε ψέματα στους εαυτούς τους

Σοσιαλισμός, καπιταλισμός και η γενιά των Millennial

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019, 09:30
Η ανάδυση του «σοσιαλισμού της γενιάς των Millennials» συχνά ερμηνεύεται ως μια αντίδραση στις υπαρκτές αδυναμίες του κατεστημένου. Σύμφωνα με το επιχείρημα αυτό, το υφιστάμενο σύστημα απογοητεύει τους νέους ανθρώπους και συνεπώς είναι απολύτως κατανοητό το γεγονός ότι αυτοί στρέφονται εναντίον του. Γράφει ο Kristian Niemietz.
Σοσιαλισμός, καπιταλισμός και η γενιά των Millennial

41 άβολες αλήθειες για την «νέα οικονομία της ενέργειας»

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, 09:59
Σχεδόν κάθε εβδομάδα ένας δήμαρχος, κυβερνήτης, αρμόδιος ή δημοσιολόγος μπαίνει στη χορεία εκείνων που σπεύδουν να απαιτήσουν ή να προβλέψουν ένα ενεργειακό μέλλον που θα βασίζεται εξ ολοκλήρου στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, καθώς και τις μπαταρίες, απελευθερωμένο από το «βάρος» των υδρογονανθράκων που εδώ και αιώνες τροφοδοτούν ενεργειακά τις κοινωνίες. Γράφει ο Mark P. Mills.
41 άβολες αλήθειες για την «νέα οικονομία της ενέργειας»

Απεβίωσε ο Ρος Περό που διεκδίκησε την προεδρία των ΗΠΑ

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, 09:10
Ο Ρος Περό, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που το 1992 έγινε ο πιο επιτυχημένος ανεξάρτητος ή υποστηριζόμενος από τρίτο κόμμα προεδρικός υποψήφιος από την εποχή του Θήοντορ Ρούσβελτ το 1912, πέθανε στην ηλικία των 89 ετών. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Περό, ο οποίος κατέβηκε ως υποψήφιος με μία πλατφόρμα εναντίον των ελλειμμάτων, κόστισε στον Προέδρο Τζωρτζ Μπους την επανεκλογή του. Γράφει ο David Boaz.
Απεβίωσε ο Ρος Περό που διεκδίκησε την προεδρία των ΗΠΑ

Ο διανοητικός ατομικισμός του Steven Pinker τρελαίνει τους επικριτές του

Τρίτη 09 Ιουλίου 2019, 10:00
Κάποιοι συγγραφείς βρίσκονται στο επίκεντρο ενός διαλόγου μέχρι ο κόσμος να μετακινηθεί γρήγορα. Το Enlightenment Now, το βιβλίο του Steven Pinker κυκλοφόρησε πέρσι και προκάλεσε μια ασυνήθιστα μακρά διαμάχη. Η προσπάθεια του βιβλίου να χαρτογραφήσει την πρόοδο που έχει καταγράψει η ανθρωπότητα τους τελευταίους αιώνες καταρρίπτει τόσο θεμελιωδώς την κοσμοθεωρία τους ώστε αναγκάζονται να αντιταχθούν με μένος στα επιχειρήματά του. Γράφει ο Oliver Wiseman.
Ο διανοητικός ατομικισμός του Steven Pinker τρελαίνει τους επικριτές του

Το δολοφονικό καθεστώς της Βενεζουέλας

Δευτέρα 08 Ιουλίου 2019, 08:36
Μια νέα έρευνα των Ηνωμένων Εθνών καταδεικνύει τον βίαιο χαρακτήρα της κυβέρνησης Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Oι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών βρήκαν ότι οι Δυνάμεις Ειδικής Δράσης της Βενεζουέλας “έχουν διαπράξει χιλιάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις και στη συνέχεια παραποίησαν τους τόπους των εγκλημάτων ώστε να φαίνεται πως τα θύματα αντιστάθηκαν στη σύλληψή τους”. Στην ουσία, οι κρατικές μονάδες ασφαλείας έδρασαν σαν αποσπάσματα θανάτου για να εξοντώσουν τους αντιπάλους του καθεστώτος. Γράφει ο Ted Galen Carpenter.
Το δολοφονικό καθεστώς της Βενεζουέλας

Γιατί η 4η Ιουλίου ανήκει στον Τόμας Τζέφερσον

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2019, 08:59
Η 4η Ιουλίου ανήκει στον Τόμας Τζέφερσον περισσότερο απ’ ό,τι στον οποιονδήποτε άλλο άνδρα ή γυναίκα. Αυτό που ουσιαστικά γιορτάζουμε αυτή τη μέρα, είναι το πνεύμα και τα λόγια του βασικού συγγραφέα του κειμένου που διακήρυξε την ανεξαρτησία της Αμερικής και τους λόγους που την κατέστησαν επιτακτική. Γράφει ο Lawrence W. Reed.
Γιατί η 4η Ιουλίου ανήκει στον Τόμας Τζέφερσον

Μία ιδιαίτερα μυωπική κριτική της πολιτικής Τραμπ για τη Βόρεια Κορέα

Πέμπτη 04 Ιουλίου 2019, 09:49
Το βίντεο της χειραψίας του Τραμπ με τον Κιμ Τζονγκ-Ουν, όπου γίνεται ο πρώτος διατελών πρόεδρος των ΗΠΑ που διέσχισε την Αποστρατικοποιημένη Ζώνη (DMZ) για να περάσει στη Βόρειο Κορέα θα έπρεπε να γίνει αποδεκτό θετικά τόσο από την Ανατολική Ασία όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Γράφει ο Ted Galen Carpenter.
Μία ιδιαίτερα μυωπική κριτική της πολιτικής Τραμπ για τη Βόρεια Κορέα

Οι ιδεολογικές καταβολές του Bitcoin

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2019, 08:31
Παρά το γεγονός ότι το Bitcoin είναι σήμερα κάτι το ευρύτατα γνωστό, όταν η τιμή ενός Bitcoin έφτασε στο ρεκόρ των 20.089 δολαρίων, πολύ λίγοι άνθρωποι καταλαβαίνουν τι ακριβώς είναι. Το Bitcoin είναι ένα πρωτόκολλο που δημιουργήθηκε από ένα άγνωστο άτομο ή μία ομάδα που εργάστηκε υπό το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto και δημοσιεύθηκε το 2009, αμέσως μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Γράφει ο Griffin Daughtry.
Οι ιδεολογικές καταβολές του Bitcoin

Ο Έμπολα, η διαφθορά και η φιλανθρωπία

Τρίτη 02 Ιουλίου 2019, 08:40
Όταν ξεσπά μια κρίση, γενναιόδωροι φιλάνθρωποι καθώς και καθημερινοί πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο σπεύδουν να ανταποκριθούν. Δυστυχώς η απληστία, η ανεντιμότητα και η ανικανότητα υπονομεύουν μερικές φορές τις καλοπροαίρετες προσπάθειες να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας. Γράφει η Catherine Alles.
Ο Έμπολα, η διαφθορά και η φιλανθρωπία

Ευρωεκλογές στις χώρες του Βίσεγκραντ: Ευρωπαίοι φιλελεύθεροι, ψηλά το κεφάλι!

Δευτέρα 01 Ιουλίου 2019, 08:38
Όπως συμβαίνει σε πολλές επιμέρους ευρωπαϊκές χώρες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνολικά είναι πολιτικώς πολωμένο. Στην αρχή της δεκαετίας του 2000, πολλοί πολιτικοί επιστήμονες προέβλεψαν την παρακμή της κομματικής πολιτικής και τη συνεπακόλουθη άνοδο των κεντρώων. Το δεύτερο μέρος αυτής της πρόβλεψης φαίνεται σήμερα να επιβεβαιώνεται καθώς τα κεντρώα κόμματα αύξησαν περαιτέρω την εκπροσώπησή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γράφει η Sara Balo.
Ευρωεκλογές στις χώρες του Βίσεγκραντ: Ευρωπαίοι φιλελεύθεροι, ψηλά το κεφάλι!

Η νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ-Μερκοσούρ

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019, 08:29
Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μερκοσούρ, το νοτιοαμερικανικό εμπορικό μπλοκ, συνιστούν μια μεγάλη πρόκληση. Τα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα της Μερκοσούρ, η αντίθεση της Γαλλίας στα αγροτικά ζητήματα, και η ισχύουσα εμπορική πολιτική της ΕΕ υπήρξαν οι τρεις κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στη μη κύρωση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Γράφει ο Daniel Abreu Costa.
Η νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ-Μερκοσούρ

Η σωστή διδασκαλία των οικονομικών

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, 08:27
Είναι υπερβολικά λίγα εκείνα τα σημερινά κείμενα οικονομικής επιστήμης που διαποτίζονται από την θεμελιώδη ενόραση του Άνταμ Σμιθ ότι η οικονομία είναι μια αναδυόμενη και δυναμική τάξη που δεν σχεδιάστηκε και δεν είναι δυνατόν να σχεδιαστεί - και συνεπώς δεν μπορεί ποτέ να γίνει αντικείμενο μηχανικού τύπου παρεμβάσεων με επιτυχία. Γράφει o Don Boudreaux.
Η σωστή διδασκαλία των οικονομικών

Ο μύθος της Κούβας

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019, 08:37
Είναι σοσιαλιστική η Κούβα ή όχι; Μήπως έγινε ξαφνικά σοσιαλιστική τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά από 60 χρόνια ψευδοσοσιαλισμού; Μήπως πρόκειται για μια πότε-ναι-και-πότε-όχι μορφή σοσιαλισμού, που εναλλάσσεται ανάμεσα στον αυθεντικό και τον ψευδεπίγραφο σοσιαλισμό; Μήπως είναι ένας σοσιαλισμός τύπου Σρέντινγκερ; Γράφει ο Kristian Niemietz.
Ο μύθος της Κούβας

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 16/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα