THINK TANKS

Δείκτης Ευελιξίας Απασχόλησης 2020: Οι αρμόδιοι διστάζουν μπροστά στις ανάγκες της αγοράς

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020, 08:45
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Lithuanian Free Market Institute και οι συνεργαζόμενοι μ? αυτό οργανισμοί παρουσιάζουν τον Δείκτη Ευελιξίας της Απασχόλησης για το 2020 που κατατάσσει συνολικά 41 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).
Οι αρμόδιοι διστάζουν μπροστά στις ανάγκες της αγοράς

Οι δέκα μεγαλύτερες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων 20 ετών

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020, 08:52
Η δεκαετία του 2010 τελείωσε. Καθώς μπαίνουμε στην επόμενη, είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε τις τεράστιες τεχνολογικές προόδους που πέτυχε η ανθρωπότητα από την αυγή της νέας χιλιετίας. Γράφει ο Alexander C. R. Hammond.
Οι δέκα μεγαλύτερες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων 20 ετών

«Επιχειρηματικότητα με Σκοπό»: Η Βρετανική Ακαδημία κάνει λάθος

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020, 09:59
Η Βρετανική Ακαδημία, ένας σημαντικός επιστημονικός φορέας των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση με τίτλο «Αρχές για μια επιχειρηματικότητα με σκοπό». Στο φετινό της μανιφέστο, προτείνει μια μακρά λίστα δράσεων που, αν υιοθετηθούν θα θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία του επιχειρείν και θα προσθέσουν νέα προβλήματα αντί να διορθώσουν ό,τι πραγματικά χρειάζεται διόρθωση. Γράφει ο Steve Horwitz.
«Επιχειρηματικότητα με Σκοπό»: Η Βρετανική Ακαδημία κάνει λάθος

Τα πέντε (εντάξει, δέκα) θεμελιώδη βιβλία για τα αυστριακά οικονομικά

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020, 08:49
Δεν είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς πέντε βασικά βιβλία για τα αυστριακά οικονομικά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα πρώτα τέσσερα. Μετά, τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα. Όπως λοιπόν θα ανακαλύψουν παρακάτω οι αναγνώστες, θα κάνω μια μικρή ζαβολιά. Γράφει ο Steve Horwitz.
Τα πέντε (εντάξει, δέκα) θεμελιώδη βιβλία για τα αυστριακά οικονομικά

Ο Συντηρητισμός του Ενός Έθνους μπορεί να επανοριστεί (ξανά)

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020, 08:26
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις που είχα με έναν Συντηρητικό φίλο πριν τις βρετανικές εθνικές εκλογές αφορούσε τον Συντηρητισμό του Ενός Έθνους, το απ? ό,τι φαίνεται νέο (αλλά στην πραγματικότητα παλιό) πνεύμα των καιρών του επερχόμενου καθεστώτος. Ο φίλος μου έβλεπε με δυσπιστία την πολιτική ατζέντα του πρωθυπουργού λόγω της χρήσης αυτής της φράσης, ενώ ο ίδιος ήθελε ελεύθερες αγορές και έβλεπε την εσωκομματική ομάδα του Ενός Έθνους ως αντίπαλη. Γράφει ο Andy Mayer.
Ο Συντηρητισμός του Ενός Έθνους μπορεί να επανοριστεί (ξανά)

Μήπως επιστρέφουν οι μεγαλύτεροι από 100% φόροι;

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020, 11:27
Ένας φορολογικός συντελεστής που υπερβαίνει το 100% μπορεί να ακούγεται παράλογος, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι το καινούργιο. Η Σουηδία μάλιστα πειραματίστηκε, και απέτυχε, με τέτοιες ριζοσπαστικές σοσιαλιστικές πολιτικές κατά τη δεκαετία του 1970, αποξενώνοντας ακόμη και όσους έβλεπαν με συμπάθεια το πρόγραμμα των σοσιαλδημοκρατών. Η παγκόσμιας φήμης συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μεταξύ των οποίων και η σειρά της Πίπης της Φακιδομύτης, Astrid Lindgren είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Γράφει ο Rainer Zitelmann.
Μήπως επιστρέφουν οι μεγαλύτεροι από 100% φόροι;

Η Πολωνία ενώπιον μιας χρονιάς πολιτικών αναμετρήσεων

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019, 10:01
Το 2020 θα είναι μια πολύ έντονη πολιτικά χρονιά για την Πολωνία: προεδρικές εκλογές, προσπάθειες για την αλλαγή κομματικών ηγεσιών, ή και για τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής ομάδας. Από την οπτική γωνία του κράτους και των πολιτών, το θέαμα θα είναι ενδιαφέρον. Από την οπτική των κομματικών ηγετών, θα είναι μια μάχη επιβίωσης. Γράφει ο Jaroslaw Makowski.
Η Πολωνία ενώπιον μιας χρονιάς πολιτικών αναμετρήσεων

Η Σλοβακία ενώπιον εκλογών: Μια ευκαιρία για αλλαγή;

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, 09:47
Οι φιλελεύθεροι ατενίζουν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία με ελπίδα, αλλά και με ανησυχία. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η εικόνα του κλίματος που επικρατεί στη χώρα αυτή τη στιγμή. Οι εκλογές για το Σλοβακικό Εθνικό Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο της χώρας με 150 βουλευτές θα διεξαχθούν στις 29 Φεβρουαρίου του 2020. Πέρα από τα παλιά κόμματα, πολλές άλλες νέες πολιτικές ομάδες θα ανταγωνιστούν για τις ψήφους των πολιτών. Γράφει η Natalie Marakova.
Η Σλοβακία ενώπιον εκλογών: Μια ευκαιρία για αλλαγή;

Το θαύμα της αγοράς

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019, 09:01
Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες του χρόνου, η μεγάλη ποικιλομορφία των ατομικών προτιμήσεων και ενδιαφερόντων των ανθρώπων καθίσταται απολύτως σαφής. Η χριστουγεννιάτικες λίστες των παιδιών μου καταδεικνύουν αυτή την ποικιλία. Πώς θα ικανοποιήσουν τα ξωτικά του Άη Βασίλη όλες αυτές τις διαφορετικές προτιμήσεις; Αυτό ακριβώς είναι το θαύμα της αγοράς. Γράφει η Kerry McDonald.
Το θαύμα της αγοράς

Οι 10 χειρότεροι πολιτειακοί νόμοι που προτάθηκαν και ψηφίστηκαν το 2019

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019, 08:51
Σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές, οι Αμερικανοί απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα, το αλκοόλ και τα μπικίνι. Άλλες “απειλές”, όπως τα κόμικς, δεν απαγορεύθηκαν ευθέως, αλλά καταστράφηκαν μέσω ρυθμίσεων. Αν νομίζετε ότι οι ανόητες και αυθαίρετες απαγορεύσεις ανήκουν στο παρελθόν, ξανασκεφτείτε το. Αν μη τι άλλο, η παρόρμηση για απαγόρευση και ρυθμίσεις έχει αυξηθεί σε έναν κόσμο σαν το σημερινό που κινείται με ολοένα και μεγαλύτερες ταχύτητες. Γράφει ο Jon Miltimore.
Οι 10 χειρότεροι πολιτειακοί νόμοι που προτάθηκαν και ψηφίστηκαν το 2019

Αυτές είναι οι δέκα καλύτερες νεοφυείς του 2019 σύμφωνα με το LinkedIn

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019, 08:59
Το LinkedIn πρόσφατα δημοσίευσε τον κατάλογο των 50 κορυφαίων νεοφυών επιχειρήσεων του 2019. Πολλές από αυτές θα πετύχουν. Κάποιες άλλες πιθανότητα όχι. Ίσως κάποια καταλήξει να γίνει η επόμενη Apple, Amazon, ή Standard Oil. Όλες είναι αξιόλογες. Γράφει ο Jon Miltimore.
Αυτές είναι οι δέκα καλύτερες νεοφυείς του 2019 σύμφωνα με το LinkedIn

Μήπως ο σοσιαλισμός των μιλένιαλ είναι απλώς άγνοια;

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, 10:09
Πολλοί σχολιαστές από την κεντροδεξιά αποδίδουν την άνοδο του “Μιλένιαλ Σοσιαλισμού” στο γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι σήμερα δεν έχουν αναμνήσεις από τον Ψυχρό Πόλεμο και μαθαίνουν ελάχιστα πράγματα στο σχολείο για την πραγματικότητα της ζωής υπό σοσιαλιστικά συστήματα. Η εξήγηση της ανόδου του μιλένιαλ σοσιαλισμού είναι εσφαλμένη. Γιατί; Γράφει ο Kristian Niemietz.
Μήπως ο σοσιαλισμός των μιλένιαλ είναι απλώς άγνοια;

Μια απάντηση στο κύριο άρθρο του Time για τον καπιταλισμό

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, 08:33
Το «Παράθυρο Όβερτον» αξιώνει ότι ανά πάσα στιγμή, οι επιλογές της δημόσιας πολιτικής οριοθετούνται από την κοινή γνώμη. Υποστηρίζεται σ΄αυτό ότι οι αντικαπιταλιστές υποψήφιοι και οι προτάσεις τους κερδίζουν σήμερα γιατί το «Παράθυρο» έχει μετακινηθεί προς την κατεύθυνση του σοσιαλισμού. Που βρίσκεται η λάθος εκτίμηση; Γράφει ο Lawrence W. Reed.
Μια απάντηση στο κύριο άρθρο του Time για τον καπιταλισμό

Οι κόμπρες και οι απρόθετες συνέπειες

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, 08:35
Κάθε ανθρώπινη απόφαση φέρνει μαζί της απρόθετες συνέπειες. Συχνά αυτές δεν είναι σημαντικές, κάποιες μάλιστα είναι και αστείες. Άλλες φορές έχουν δραματικά αποτελέσματα. Οι απρόθετες συνέπειες συμβαίνουν τόσο συχνά που οι οικονομολόγοι τις αποκαλούν «Προβλήματα κόμπρα» - μια ονομασία που προέρχεται από ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα εμφάνισής τους. Γράφουν οι Antony Davies και James R. Harrigan.
Οι κόμπρες και οι απρόθετες συνέπειες

Το θάρρος μιας νοσοκόμας: Η ιστορία της Edith Cavell

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019, 08:59
Στις 22 Ιουνίου 1940, η ναζιστική Γερμανία υποχρέωσε τη Γαλλία να παραδοθεί. Μια μέρα μετά, ο Αδόλφος Χίτλερ επιθεώρησε την κατεκτημένη πρωτεύουσα των Παρισίων, όπου προσωπικά διέταξε την καταστροφή δύο μνημείων ηρώων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 4 Δεκεμβρίου του 2019 συμπληρώνονται τα 154 χρόνια από τη γέννηση μίας από αυτούς τους ήρωες, μιας εκπληκτικής γυναίκας ονόματη... Ήντιθ Κάβελ. Γράφει ο Lawrence W. Reed.
Το θάρρος μιας νοσοκόμας: Η ιστορία της Edith Cavell

Το Horizon 2020 και πώς επηρεάζει το ευρωπαϊκό 5G

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, 08:47
Αντιμέτωπη με ανταγωνισμό από τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ύψους 100 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της Έρευνας και της Καινοτομίας (Research and Innovation - R&Ι) από το 2021 έως το 2027. Αυτό το πρόγραμμα φέρει την ονομασία «Horizon Europe». Γράφει o Alex Zhang.
Το Horizon 2020 και πώς επηρεάζει το ευρωπαϊκό 5G

Έξι πράγματα που μάθαμε από την ποτοαπαγόρευση

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, 09:16
Πριν από εκατό χρόνια (στις 28 Οκτωβρίου 1919) ψηφίστηκε ο νόμος για την ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ (National Prohibition Act). Ο νόμος αυτός που έμεινε γνωστός ως Νόμος Βόλστεντ (Volstead Act), απαγόρευε την παρασκευή, μεταφορά και πώληση οινοπνευματωδών ποτών στις ΗΠΑ. Γράφει o John Phelan.
Έξι πράγματα που μάθαμε από την ποτοαπαγόρευση

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου και ο σοσιαλισμός των μιλλένιαλ

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, 08:24
Όταν κατέκτησαν την εξουσία οι σοσιαλιστές έμαθαν με τον δύσκολο τρόπο ότι δεν μπορείς απλά να καταργήσεις την ιδιωτική ιδιοκτησία και τους μηχανισμούς της αγοράς. Ποια είναι λοιπόν τα διδάγματα από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τα διδάγματα από την εμπειρία της Ανατολικής Γερμανίας και του πρώην Ανατολικού Μπλοκ που οι σημερινοί Μιλλένιαλ Σοσιαλιστές αρνούνται να πάρουν; Γράφει ο Kristian Niemietz.
Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου και ο σοσιαλισμός των μιλλένιαλ

Ένα «μίνι Σένγκεν»: Τα Δυτικά Βαλκάνια ανοίγονται στις αγορές

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, 08:29
Έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν μετέχουν στην ΕΕ βρίσκονται σε συνομιλίες από τον Ιούλιο του 2018 με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς 20 εκατομμυρίων ανθρώπων ώστε να ενισχυθεί η ελευθερία της μετακίνησης και της διεξαγωγής διεθνούς εμπορίου. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης υποστήριξε δημοσίως τη δημιουργία μιας περιφερειακής οικονομικής περιοχής στα Δυτικά Βαλκάνια. Γράφει η Tanja Porcnik.
Ένα «μίνι Σένγκεν»: Τα Δυτικά Βαλκάνια ανοίγονται στις αγορές

Ο πατερναλισμός του λόγου και ποιοι τον υποστηρίζουν

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019, 09:25
Το Facebook αποφάσισε να μην καταστέλλει τα υποτιθέμενα ψεύδη στις πολιτικές διαφημίσεις. Πολλά «ψέματα» μπορεί να αποδειχθούν συζητήσιμες προτάσεις που η μία ή άλλη πλευρά θεωρεί «προφανή ψέματα». Κομμάτια πολύτιμου δημόσιου λόγου θα απαγορευτούν, και οι δύο πλευρές στην πάσχουσα πολιτική μας σκηνή θα συμπεράνουν ότι το Facebook έχει συνταχθεί με τους αντιπάλους τους. Το Facebook μπορεί απλά να αρνηθεί να φιλοξενήσει εντελώς τις πολιτικές διαφημίσεις. Γράφει ο John Samples.
Ο πατερναλισμός του λόγου και ποιοι τον υποστηρίζουν

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 7 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα