THINK TANKS

O Bενιαμίν Φρανγκλίνος για την τυραννία, την ελευθερία και τα δικαιώματα

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, 08:38
Δυστυχώς, η προσοχή στο τι είπε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος για την αμερικανική ελευθερία συχνά εξετράπη προς τα υπόλοιπα επιτεύγματά του. Με αφορμή την επέτειο της γέννησής του στις 17 Ιανουαρίου, αξίζει να θυμηθούμε κάποια από αυτά τα λόγια τα οποία αποτελούν πηγή έμπνευσης. Γράφει ο Gary M. Galles.
O Bενιαμίν Φρανγκλίνος για την τυραννία, την ελευθερία και τα δικαιώματα

Ζώνη ελεύθερων συναλλαγών στην Αφρική: Βήμα στη σωστή κατεύθυνση

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, 09:00
Παρά το γεγονός ότι η Αφρική περιέχει πέντε από τις δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, η οικονομική της ανάπτυξη συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα. Η Αφρικανική Ηπειρωτική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (AfCFTA) έχει ως στόχο την επίλυση του αναπτυξιακού προβλήματος της Αφρικής μέσω του ελεύθερου εμπορίου. Γράφει ο Joseph Douglas.
Ζώνη ελεύθερων συναλλαγών στην Αφρική: Βήμα στη σωστή κατεύθυνση

Τι έχει γίνει - και τι θα γίνει - ο φιλελευθερισμός στην Αμερική

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, 08:40
Πολλές από τις αποτυχίες της σημερινής Αμερικής είναι αποτυχίες υπερβολικής ρύθμισης, όμως πολλές άλλες είναι αποτυχίες κρατικής ικανότητας. Οι κυβερνήσεις μας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, να βελτιώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση ή να βελτιώσουν την ποιότητα των διακριτικών τους δαπανών. Μεγάλο μέρος των υλικών μας υποδομών βαλτώνει ή φθίνει σε ποιότητα. Γράφει ο Tyler Cowen.
Τι έχει γίνει - και τι θα γίνει - ο φιλελευθερισμός στην Αμερική

Αν θέλουμε να είμαστε πράσινοι, θα πρέπει να φορολογήσουμε τα τρένα

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, 09:05
Η τελευταία μόδα φαίνεται να είναι η ολοένα και μεγαλύτερες επιδοτήσεις στα εισιτήρια του τραίνου. Αυτές οι πολιτικές πηγάζουν από την εντύπωση ότι το τρένο ανταγωνίζεται περιβαλλοντικά το αεροπλάνο και το αυτοκίνητο. Ωστόσο, αν ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν τρένα έναντι αεροπλάνων είναι μεγαλύτερος, ως αποτέλεσμα της επιδότησης, τότε το μέτρο θα αυξήσει τις εκπομπές άνθρακα. Γράφει ο Philip Booth.
Αν θέλουμε να είμαστε πράσινοι, θα πρέπει να φορολογήσουμε τα τρένα

Μήπως οι τεχνολογικές εταιρείες είναι υπερβολικά μεγάλες;

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, 09:14
Πολιτικοί και ειδικοί ισχυρίζονται ότι τεχνολογικές εταιρείες όπως η Amazon, η Google, και η Microsoft είναι βλαβερά μονοπώλια. Κάποιοι άλλοι πολιτικοί θέλουν να τις διαλύσουν. Όταν μια μεγάλη τεχνολογική εταιρεία έχει μεγάλα κέρδη, προσελκύει ανταγωνιστές όπως οι καρχαρίες που μυρίζουν το αίμα στο νερό, κάτι που είναι καλό. Στο μεταξύ, τι κάνουν αυτές οι εταιρείες με τα μεγάλα κέρδη τους; Γράφει ο Chris Edwards.
Μήπως οι τεχνολογικές εταιρείες είναι υπερβολικά μεγάλες;

Τι μπορούν να περιμένουν οι κλασικοί φιλελεύθεροι από τα βρετανικά κόμματα το 2020;

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020, 09:15
«Ο κλασικός φιλελευθερισμός δεν είναι μια καθηλωμένη ιδεολογία, αλλά ένα φάσμα απόψεων επί των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών ζητημάτων, που θεμελιώνεται σε μια πίστη στην ελευθερία και σε μια αποστροφή έναντι του καταναγκασμού ενός ατόμου από κάποιο άλλο», εξηγεί ο συγγραφέας του ΙΕΑ, Eamonn Butler. Γράφει ο Syed Kamall.
Τι μπορούν να περιμένουν οι κλασικοί φιλελεύθεροι από τα βρετανικά κόμματα το 2020;

22 επιλεγμένα αποφθέγματα του Έντμουντ Μπερκ

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020, 08:36
Ο Λέοναρντ Ριντ παρέθεσε τον Έντμουντ Μπερκ περίπου στα δύο τρίτα των βιβλίων του. Και αν σκεφτείτε τα αποφθέγματα αυτά σε σύνδεση με το έργο του Read, μπορείτε να δείτε γιατί εκτιμούσε τόσο πολύ τον Μπερκ και μοιραζόταν πολλές από τις απόψεις του. Γράφει ο Gary Galles.
22 επιλεγμένα αποφθέγματα του Έντμουντ Μπερκ

ΤΗΙΝΚ ΤΑΝΚ: Η ανθρώπινη ελευθερία φθίνει σε πολλές χώρες

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, 08:29
Με την άνοδο του εθνικισμού και υβριδικών μορφών αυταρχισμού, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών δέχονται επιθέσεις σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη επιδείνωση στην ελευθερία πέρσι είναι η Αγκόλα, η Βενεζουέλα και το Τατζικιστάν. Γράφει η Tanja Porcnik.
Η ανθρώπινη ελευθερία φθίνει σε πολλές χώρες

Γιατί θα πρέπει να ευχαριστούμε χίλιους ανθρώπους για τον καφέ μας

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, 11:23
Ο A.J. Jacobs θέλει να μάθουμε πως ο πρωινός μας καφές είναι ένα θαύμα ανθρώπινης συνεργασίας. Όπως γράφει στο βιβλίο του με τίτλο "Thanks A Thousand: A Gratitude Journey" («Χίλια ευχαριστώ: Ένα ταξίδι ευγνωμοσύνης»): «Το θαύμα αυτό που αντικρίζω είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας χιλιάδων ανθρώπων σε δεκάδες χώρες». Γράφει ο Barry Brownstein.
Γιατί θα πρέπει να ευχαριστούμε χίλιους ανθρώπους για τον καφέ μας

Δείκτης Ευελιξίας Απασχόλησης 2020: Οι αρμόδιοι διστάζουν μπροστά στις ανάγκες της αγοράς

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020, 08:45
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Lithuanian Free Market Institute και οι συνεργαζόμενοι μ? αυτό οργανισμοί παρουσιάζουν τον Δείκτη Ευελιξίας της Απασχόλησης για το 2020 που κατατάσσει συνολικά 41 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).
Οι αρμόδιοι διστάζουν μπροστά στις ανάγκες της αγοράς

Οι δέκα μεγαλύτερες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων 20 ετών

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020, 08:52
Η δεκαετία του 2010 τελείωσε. Καθώς μπαίνουμε στην επόμενη, είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε τις τεράστιες τεχνολογικές προόδους που πέτυχε η ανθρωπότητα από την αυγή της νέας χιλιετίας. Γράφει ο Alexander C. R. Hammond.
Οι δέκα μεγαλύτερες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων 20 ετών

«Επιχειρηματικότητα με Σκοπό»: Η Βρετανική Ακαδημία κάνει λάθος

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020, 09:59
Η Βρετανική Ακαδημία, ένας σημαντικός επιστημονικός φορέας των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση με τίτλο «Αρχές για μια επιχειρηματικότητα με σκοπό». Στο φετινό της μανιφέστο, προτείνει μια μακρά λίστα δράσεων που, αν υιοθετηθούν θα θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία του επιχειρείν και θα προσθέσουν νέα προβλήματα αντί να διορθώσουν ό,τι πραγματικά χρειάζεται διόρθωση. Γράφει ο Steve Horwitz.
«Επιχειρηματικότητα με Σκοπό»: Η Βρετανική Ακαδημία κάνει λάθος

Τα πέντε (εντάξει, δέκα) θεμελιώδη βιβλία για τα αυστριακά οικονομικά

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020, 08:49
Δεν είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς πέντε βασικά βιβλία για τα αυστριακά οικονομικά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα πρώτα τέσσερα. Μετά, τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα. Όπως λοιπόν θα ανακαλύψουν παρακάτω οι αναγνώστες, θα κάνω μια μικρή ζαβολιά. Γράφει ο Steve Horwitz.
Τα πέντε (εντάξει, δέκα) θεμελιώδη βιβλία για τα αυστριακά οικονομικά

Ο Συντηρητισμός του Ενός Έθνους μπορεί να επανοριστεί (ξανά)

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020, 08:26
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις που είχα με έναν Συντηρητικό φίλο πριν τις βρετανικές εθνικές εκλογές αφορούσε τον Συντηρητισμό του Ενός Έθνους, το απ? ό,τι φαίνεται νέο (αλλά στην πραγματικότητα παλιό) πνεύμα των καιρών του επερχόμενου καθεστώτος. Ο φίλος μου έβλεπε με δυσπιστία την πολιτική ατζέντα του πρωθυπουργού λόγω της χρήσης αυτής της φράσης, ενώ ο ίδιος ήθελε ελεύθερες αγορές και έβλεπε την εσωκομματική ομάδα του Ενός Έθνους ως αντίπαλη. Γράφει ο Andy Mayer.
Ο Συντηρητισμός του Ενός Έθνους μπορεί να επανοριστεί (ξανά)

Μήπως επιστρέφουν οι μεγαλύτεροι από 100% φόροι;

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020, 11:27
Ένας φορολογικός συντελεστής που υπερβαίνει το 100% μπορεί να ακούγεται παράλογος, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι το καινούργιο. Η Σουηδία μάλιστα πειραματίστηκε, και απέτυχε, με τέτοιες ριζοσπαστικές σοσιαλιστικές πολιτικές κατά τη δεκαετία του 1970, αποξενώνοντας ακόμη και όσους έβλεπαν με συμπάθεια το πρόγραμμα των σοσιαλδημοκρατών. Η παγκόσμιας φήμης συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μεταξύ των οποίων και η σειρά της Πίπης της Φακιδομύτης, Astrid Lindgren είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Γράφει ο Rainer Zitelmann.
Μήπως επιστρέφουν οι μεγαλύτεροι από 100% φόροι;

Η Πολωνία ενώπιον μιας χρονιάς πολιτικών αναμετρήσεων

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019, 10:01
Το 2020 θα είναι μια πολύ έντονη πολιτικά χρονιά για την Πολωνία: προεδρικές εκλογές, προσπάθειες για την αλλαγή κομματικών ηγεσιών, ή και για τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής ομάδας. Από την οπτική γωνία του κράτους και των πολιτών, το θέαμα θα είναι ενδιαφέρον. Από την οπτική των κομματικών ηγετών, θα είναι μια μάχη επιβίωσης. Γράφει ο Jaroslaw Makowski.
Η Πολωνία ενώπιον μιας χρονιάς πολιτικών αναμετρήσεων

Η Σλοβακία ενώπιον εκλογών: Μια ευκαιρία για αλλαγή;

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, 09:47
Οι φιλελεύθεροι ατενίζουν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία με ελπίδα, αλλά και με ανησυχία. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η εικόνα του κλίματος που επικρατεί στη χώρα αυτή τη στιγμή. Οι εκλογές για το Σλοβακικό Εθνικό Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο της χώρας με 150 βουλευτές θα διεξαχθούν στις 29 Φεβρουαρίου του 2020. Πέρα από τα παλιά κόμματα, πολλές άλλες νέες πολιτικές ομάδες θα ανταγωνιστούν για τις ψήφους των πολιτών. Γράφει η Natalie Marakova.
Η Σλοβακία ενώπιον εκλογών: Μια ευκαιρία για αλλαγή;

Το θαύμα της αγοράς

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019, 09:01
Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες του χρόνου, η μεγάλη ποικιλομορφία των ατομικών προτιμήσεων και ενδιαφερόντων των ανθρώπων καθίσταται απολύτως σαφής. Η χριστουγεννιάτικες λίστες των παιδιών μου καταδεικνύουν αυτή την ποικιλία. Πώς θα ικανοποιήσουν τα ξωτικά του Άη Βασίλη όλες αυτές τις διαφορετικές προτιμήσεις; Αυτό ακριβώς είναι το θαύμα της αγοράς. Γράφει η Kerry McDonald.
Το θαύμα της αγοράς

Οι 10 χειρότεροι πολιτειακοί νόμοι που προτάθηκαν και ψηφίστηκαν το 2019

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019, 08:51
Σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές, οι Αμερικανοί απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα, το αλκοόλ και τα μπικίνι. Άλλες “απειλές”, όπως τα κόμικς, δεν απαγορεύθηκαν ευθέως, αλλά καταστράφηκαν μέσω ρυθμίσεων. Αν νομίζετε ότι οι ανόητες και αυθαίρετες απαγορεύσεις ανήκουν στο παρελθόν, ξανασκεφτείτε το. Αν μη τι άλλο, η παρόρμηση για απαγόρευση και ρυθμίσεις έχει αυξηθεί σε έναν κόσμο σαν το σημερινό που κινείται με ολοένα και μεγαλύτερες ταχύτητες. Γράφει ο Jon Miltimore.
Οι 10 χειρότεροι πολιτειακοί νόμοι που προτάθηκαν και ψηφίστηκαν το 2019

Αυτές είναι οι δέκα καλύτερες νεοφυείς του 2019 σύμφωνα με το LinkedIn

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019, 08:59
Το LinkedIn πρόσφατα δημοσίευσε τον κατάλογο των 50 κορυφαίων νεοφυών επιχειρήσεων του 2019. Πολλές από αυτές θα πετύχουν. Κάποιες άλλες πιθανότητα όχι. Ίσως κάποια καταλήξει να γίνει η επόμενη Apple, Amazon, ή Standard Oil. Όλες είναι αξιόλογες. Γράφει ο Jon Miltimore.
Αυτές είναι οι δέκα καλύτερες νεοφυείς του 2019 σύμφωνα με το LinkedIn

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα