Ομοφοβικές διώξεις στη χώρα του Putin

Ομοφοβικές διώξεις στη χώρα του Putin

Της Vera Kichanova

Το να αρνείται κάποιος να σου πουλήσει πίτσα γιατί είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι φασισμός, είναι μισαλλοδοξία. Το να σε απαγάγουν γιατί είσαι ομοφυλόφιλος, να σε κρατούν σε μια μυστική φυλακή, το να σε βασανίζουν για να αποκαλύψεις τα ονόματα των φίλων σου και μετά να σε επιστρέφουν στην οικογένειά σου λέγοντάς τους “είτε τον σκοτώνετε εσείς, είτε θα το κάνουμε εμείς”, αυτό μάλιστα, είναι φασισμός. Και αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει σήμερα στη Ρωσία του Putin.

Την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε στα πρωτοσέλιδα ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ: ο Ραμζάν Καντίροφ, ο επικεφαλής της Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ρωσίας, υποσχέθηκε να “εξοντώσει” την κοινότητα ομοφυλοφίλων της χώρας μέχρι να αρχίσει το Ραμαζάνι. Αν και δεν είναι κρυφό το γεγονός ότι η ομοφοβία είναι κρατική πολιτική στη Ρωσία, οι πρόσφατες δράσεις καταστολής των ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία, μια κυρίως μουσουλμανική περιοχή στον Βόρειο Καύκασο, άφησαν αποσβολωμένους ακόμη και όσους παρακολουθούν στενά τα ρωσικά νέα. Την ώρα που ο κόσμος παρακολουθεί τη μάχη Μακρόν- Λεπέν στη Ρωσία, στην Ευρώπη συμβαίνει μια κανονική γενοκτονία.

Έναν μήνα πριν, η Νόβαγια Γκαζέτα, μια ρωσική εφημερίδα γνωστή για τους διαπρεπείς της δημοσιογράφους του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ, δημοσίευσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Τσετσενίας συνέλαβαν πάνω από 100 ομοφυλόφιλους άνδρες, τους έκλεισαν σε μυστικές φυλακές και τους βασάνισαν ώστε να αποκαλύψουν τα ονόματα άλλων ομοφυλοφίλων. “Τις πρώτες ώρες μας χτυπούσαν. Έχω σοβαρούς μώλωπες και έσπασαν πλευρά μου. Μετά μας έκαναν ηλεκτροπληξία. Είχαν ένα ειδικό καλώδιο με μεταλλικούς σφιγκτήρες που το έβαζαν στα αυτιά ή στα χέρια μας, και μετά ξεκινούσαν”, είπε ένα από τα θύματα στο ρωσικό μέσο Meduza. Πιστεύεται ότι τουλάχιστον τρεις άνδρες έχασαν τη ζωή τους.

Σαν να μην ήταν αυτό αρκετά φρικιαστικό, η επίσημη αντίδραση έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Ο Άλβι Καρίμοφ, εκπρόσωπος τύπου του Τσετσένου ηγέτη, αρνήθηκε ότι καν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι σ' αυτή τη ρωσική δημοκρατία. “Αν υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι στην Τσετσενία, οι αρχές δεν θα χρειαζόταν να κάνουν τίποτε γιατί οι συγγενείς τους θα τους έστελναν κάπου χωρίς γυρισμό”, είπε. Η Χέντα Σαράτοβα, επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Τσετσενίας (ναι, αυτό υπάρχει) είπε ότι δεν θα εξέταζε καν αιτήματα που θα αφορούσαν καταπίεση έναντι των ΛΟΑΤ. Ο μουφτής Σαλάχ-χατζή Μεζίεφ, ο πνευματικός ηγέτης της Τσετσενίας, υποσχέθηκε “ανταπόδοση” στους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν την πληροφορία. “Ο Αλλάχ θα τιμωρήσει όσους συκοφάντησαν όλο το τσετσενικό έθνος και τους κληρικούς της Τσετσενικής Δημοκρατίας”, δήλωσε.

Εργάστηκα στη Νόβαγια Γκαζέτα για δύο χρόνια. Θα έλεγα ότι είναι το πιο επικίνδυνο μέρος να δουλεύει ένας Ρώσος δημοσιογράφος - ιδίως λόγω των ερευνών που διεξάγει για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τσετσενία. Δύο από τους δημοσιογράφους της Νόβαγια Γκαζέτα, η Άννα Πολιτκόφσκαγια και η Ναταλία Εστεμίροβα σκοτώθηκαν αφού διερεύνησαν τις ωμότητες του Καντίροφ. Η εφημερίδα δέχεται συνεχώς επιθέσεις. Η έρευνα αυτή δεν αποτέλεσε εξαίρεση: λίγο μετά τη δημοσίευση του κειμένου για τους ομοφυλοφίλους στην Τσετσενία, η εφημερίδα βομβαρδίστηκε από απειλές θανάτου από την Τσετσενία. Μετά απ' αυτό, ο συγγραφέας της έρευνας, έπρεπε να κρυφτεί.

Η ρωσική κυβέρνηση άρχισε την σταυροφορία της εναντίον των ΛΟΑΤ πριν από πέντε χρόνια, με το αποκαλούμενο “νομοσχέδιο για την προπαγάνδα των ομοφυλοφίλων”. Ακολούθησαν απειλές θανάτου, παρενόχληση στο διαδίκτυο, σωματικές επιθέσεις, δολοφονίες που έμειναν ανεξιχνίαστες και αυτοκτονίες εφήβων. Το 2013, οι φιλελεύθεροι φίλοι μου κι εγώ δεχθήκαμε επίθεση σε ένα μπαρ στη Μόσχα γιατί “φαινόμασταν ομοφυλόφιλοι”. Εμείς οι Ρώσοι ζούμε υπό τον Putin για 17 χρόνια και δεν είναι εύκολο να μας εκπλήξει κανείς με παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά ο Καντίροφ το καταφέρνει αυτό συχνά.

Ο σαραντάχρονος Ραμζάν Καντίροφ, που πολέμησε εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά τον τσετσενικό εμφύλιο πόλεμο, αποστάτησε στην πλευρά της Μόσχας όταν ο Βλαδίμηρος Putin ανήλθε στην εξουσία. Σύντομα τοποθετήθηκε επικεφαλής της Τσετσενικής Δημοκρατίας. Πολλά χρήματα των φορολογούμενων πήγαν στην Τσετσενία για να μεταμορφώσουν την ερειπωμένη της πρωτεύουσα σε μια λαμπερή πόλη κατά τα πρότυπα του Ντουμπάι με το μεγαλύτερο τζαμί της Ευρώπης - καθώς και για να εξαγοράσουν την εύνοια των επαναστατών.

Αυτή η στρατηγική ως έναν βαθμό απέδωσε - η δημοτικότητα του Putin στην Τσετσενία είναι τόσο μεγάλη, ώστε η έκφραση “τσετσενικά αποτελέσματα” χρησιμοποιείται σε άλλα μέρη της Ρωσίας για να περιγράψει ένα ύποπτα υψηλό εκλογικό ποσοστό υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. Ο ίδιος ο Καντίροφ επιδεικνύει συχνά την πίστη του στον Putin με τρόπο που θα έκανε ακόμα και τους πολιτικούς-μαριονέτες να κοκκινήσουν από ντροπή. “Ο Putin είναι το είδωλό μου! Τον αγαπώ, τον σέβομαι, θα έδινα τη ζωή μου γι' αυτόν! Θέλω να είναι ο ισόβιος πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας” είπε χαρακτηριστικά ο Τσετσένος ηγέτης.

Οι πράξεις του Καντίροφ ξεπερνούν το οτιδήποτε απεικονίζει ο Sacha Baron Cohen στην περίφημη ταινία του “Ο Δικτάτορας”. Δυστυχώς όμως τα γεγονότα στην Τσετσενία δεν προκαλούν ειρωνικά γέλια. Ο Τσετσένος ηγέτης αξίζει μια θέση μεταξύ των δέκα πιο βίαιων δικτατόρων στον κόσμο, μαζί με τον Μπασάρ Αλ-Άσαντ και τον Κιμ Τζονγκ Ουν. Ποτέ δεν συγχωρεί τους αντιπάλους του. Ο προσωπικός του στρατός έχει κατηγορηθεί για απαγωγές, βασανισμούς και δολοφονίες πολιτών. Οι ιστορίες ότι ο Καντίροφ ενέκρινε τον γάμο ενός δεκαπτάχρονου κοριτσιού με έναν πολέμαρχο, ή ότι απολαμβάνει να βλέπει μικρά παιδιά να δέρνουν το ένα το άλλο σε αγώνες ΜΜΑ, αποδεικνύουν ότι έχει την απόλυτη εξουσία στην επικράτειά του.

Ο Καντίροφ κατηγορείται επίσης για τη δολοφονία του Μπορίς Νέμτσοφ, του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης που δέχθηκε ένοπλη επίθεση στη Μόσχα πριν από δύο χρόνια. Μολονότι ο Τσετσένος ηγέτης πεισματικά αρνείται κάθε σχέση με τη δολοφονία, συνεχίζει να απειλεί τους συναδέλφους του Νέμτσοφ. Λίγους μήνες πριν, ανάρτησε στο μπλογκ του στο Instagram ένα βίντεο των Ρώσων αντιπολιτευόμενων πολιτικών Μιχαήλ Κασιάνοφ και Βλαδιμήρου Καρα-Μούρζα στο στόχαστρο ενός όπλου. “Όποιος δεν κατάλαβε, θα καταλάβει”, προσέθεσε ο Καντίροφ.

Ο Βλαδίμηρος Putin προσπαθεί έντονα να καταδείξει την επιρροή του στον κόσμο. Υποστηρίζει την Μαρίν Λεπέν, εξαπολύει έναν στρατό διαδικτυακών τρολ, και πλημμυρίζει την Ευρώπη με ψεύτικες ειδήσεις. Θα νόμιζε κανείς ότι κάποιος σαν κι αυτόν δεν θα ανεχόταν κάποιον άλλο ισχυρό ηγέτη στην πίσω αυλή του - ότι θα συμμόρφωνε τον Καντίροφ, θα σταματούσε τις διώξεις των ομοφυλοφίλων και θα αποκαθιστούσε τη νομοκρατία στην Τσετσενία. Όμως δεν το κάνει. Κι αυτό γιατί το Κρεμλίνο εγκρίνει πλήρως και σαφώς αυτό που συμβαίνει στην Τσετσενία. Χρειάζεται έναν υπερβολικά βίαιο σύμμαχο όπως τον Καντίροφ για να σπέρνει το φόβο στους αντιπάλους του.

--

Η Vera Kichanova είναι Τοπική Συντονίστρια του European Students for Liberty (ESFL) και το πρώτο μέλος του Ρωσικού Ελευθεριακού Κόμματος που εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα. Σήμερα κάνει το μεταπτυχιακό της στην Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά την 1η Μαΐου του 2017 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του European Students for Liberty (ESFL) και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.

(Photo by Denis Doyle/Getty Images/Ideal Image)