Οι νόμοι κατά της αισχροκέρδειας βγάζουν τόσο νόημα όσο και οι νόμοι κατά της υψηλής θερμοκρασίας

Οι νόμοι κατά της αισχροκέρδειας βγάζουν τόσο νόημα όσο και οι νόμοι κατά της υψηλής θερμοκρασίας

Του Mark J. Perry

Αντλώντας έμπνευση από τα γεγονότα που ακολούθησαν τον Τυφώνα Harvey, πώς θα σας φαινόταν ένας “Νόμος περί Μέγιστης Θερμοκρασίας”;

Συγκεκριμένα, δεν θα μπορούσε το κράτος να παρέμβει στην αγορά των συσκευών που μετρούν τη θερμοκρασία για να αντιμετωπίσει τις ασυνείδητα “υπερβολικά υψηλές” θερμοκρασίες του καλοκαιριού, όπως ακριβώς οι αρχές των πολιτειών και των πόλεων παρεμβαίνουν στις τοπικές αγορές για να αντιμετωπίσουν τις ασυνείδητα “υπερβολικά υψηλές” τιμές (την “κερδοσκοπική αύξηση των τιμών”) μετά από φυσικές καταστροφές όπως ο Τυφώνας Harvey;

Ας εξηγήσω τι εννοώ, ξεκινώντας από μια κλασική, μη οικονομική “Υποστήριξη των Νόμων κατά της Αισχροκέρδειας”:

Πολλοί κάτοικοι του Τέξας και της Λουιζιάνας υποφέρουν από τις καταστροφικές συνέπειες του Τυφώνα Harvey τις τελευταίες μέρες, και κάποιοι απ΄αυτούς υφίστανται σήμερα επιπρόσθετα βάσανα από τις ασυνείδητες πράξεις κάποιων επιχειρήσεων και ατόμων που επιδίδονται σε παράνομη αισχροκέρδεια σε ό,τι αφορά αγαθά πρώτης ανάγκης όπως η βενζίνη, το νερό και τα τρόφιμα.

Για να εμποδίσουμε αυτή την εκμετάλλευση των κατοίκων από τους αδίστακτους και άπληστους κερδοσκόπους, ο νόμος του Τέξας απαγορεύει στις επιχειρήσεις να χρεώνουν “υπερβολικές τιμές” για βενζίνη, τρόφιμα, νερό, ρούχα και στέγαση μετά από φυσικές καταστροφές όπως ο Τυφώνας Harvey.

Παρά τους νόμους αυτούς κατά της αισχροκέρδειας, σύμφωνα με το γενικό εισαγγελέα του Τέξας ένα μεγάλο κατάστημα λιανικής στο Τέξας χρέωνε 42 δολάρια για μια παλέτα μπουκαλιών νερού και ένα βενζινάδικο στην πληγείσα περιοχή χρέωνε για μια παλέτα νερών 99 δολάρια. Αυτοί οι έμποροι υφίστανται σήμερα νομική δίωξη και τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα για χρέωση “υπερβολικά υψηλών” τιμών κατά παράβαση των νόμων κατά της αισχροκέρδειας του Τέξας.

Αν αυτό αυτό βγάζει νόημα, τότε βγάζει και το άλλο

Βάσει αυτής της “λογικής” των νόμων κατά της αισχροκέρδειας που εξέθεσα παραπάνω, θα παρουσιάσω τώρα μια “Υποστήριξη των Νόμων κατά της Μέγιστης Θερμοκρασίας”:

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολλές περιοχές της χώρας υφίστανται “υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες”. Για παράδειγμα, το Φοίνιξ είχε φέτος τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 19 ημέρες με θερμοκρασία πάνω από 43 βαθμούς Κελσίου, και η περιοχή μπορεί να έχει 100 ημέρες με θερμοκρασίες 43 βαθμών ή παραπάνω στις επόμενες κάποιες δεκαετίες σύμφωνα με μια πρόβλεψη. Προηγουμένως αυτόν τον μήνα, ο επικεφαλής μετεωρολόγος του AccuWeather, Elliot Abrams δήλωσε ότι “ο τωρινός καύσωνας στα βορειοδυτικά μπορεί να καταλήξει να είναι το πιο σημαντικό γεγονός ολόκληρου του καλοκαιριού για τις ΗΠΑ”.

Με πολλούς μάλιστα να περιμένουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επιδεινωθεί τις προσεχείς δεκαετίες, πρέπει κάτι να γίνει γι' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση της υπερβολικής ζέστης. Χωρίς κάποιου είδους κρατικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση των μετρήσεων υψηλής θερμοκρασίας από τα υφιστάμενα θερμόμετρα και τους θερμοστάτες κατά τους θερινούς μήνες, η Μητέρα Φύση θα συνεχίσει ανελέητα να μας εκθέτει σε ανυπόφορες θερινές συνθήκες ασυνείδητα υψηλών θερμοκρασιών.

Ποιος από μας δεν θα συμφωνούσε ότι αυτές οι υπερβολικά υψηλές θερινές θερμοκρασίες είναι άδικες, παράλογες, και ίσως ακόμη και “ανήθικες”; Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την συνεχιζόμενη αδικία του ζεστού καιρού καθώς και τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της Μητέρας Φύσης για τους υπερθερμασμένους Αμερικανούς, το συλλογικό μας αίσθημα δικαιοσύνης θα πρέπει να μας παρακινήσει να υποστηρίξουμε μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα υποχρεώσει όλους τους θερμοστάτες και τα θερμόμετρα που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν μια μέγιστη, εύλογη και δίκαιη μέτρηση θερμοκρασίας - για παράδειγμα τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Στο πλαίσιο αυτού του νέου Νόμου για τη Μέγιστη Θερμοκρασία του 2017 που προτείνω, όλα τα υφιστάμενα θερμόμετρα και οι θερμοστάτες στα σπίτια, τα γραφεία και τις επιχειρήσεις θα αντικατασταθούν αμέσως με νέες συσκευές μέτρησης της θερμοκρασίας με μέγιστη μέτρηση τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Κάθε θερμοκρασία πάνω από αυτό το όριο (για παράδειγμα οι 43 βαθμοί στο Φοίνιξ) θα θεωρείται πλέον άδικη, ανήθικη και ασυνείδητη πράξη “αύξησης της θερμοκρασίας” και θα διώκεται βάσει του Νόμου για τη Μέγιστη Θερμοκρασία του 2017. Οι παραβάτες θα υπόκεινται σε ποινές, πρόστιμα, καθώς και πιθανή φυλάκιση σε ό,τι αφορά τους κατασκευαστές θερμοστατών που συνεχίζουν να πωλούν θερμοστάτες με μετρήσεις θερμοκρασίας πάνω από την κρατικώς καθορισμένη μέγιστη θερμοκρασία. Ακόμη, όλα τα δελτία ειδήσεων και καιρού, όλοι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, καθώς και όλες οι εφημερίδες και οι ιστότοποι θα απαγορεύεται να αναφέρουν θερμοκρασίες πάνω από το ομοσπονδιακά ορισμένο ανώτατο όριο των 32 βαθμών Κελσίου.

Αν αυτή η πρωτοβουλία πετύχει, θα εξετάσουμε στη συνέχεια την ψήφιση ενός Νόμου για τη Δίκαιη Ελάχιστη Θερμοκρασία για τους χειμερινούς μήνες, δηλαδή μια ελάχιστη επιτρεπτή μέτρηση θερμοκρασίας -15 βαθμών Κελσίου για όλους τους θερμοστάτες ώστε να ελέγξουμε τις άδικες και ασυνείδητα χαμηλές θερμοκρασίες της Μητέρας Φύσης κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα που συχνά οδηγούν σε θανάτους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.

Κάτι το απολύτως γελοίο

Συμπέρασμα: Αν αυτοί οι προτεινόμενοι Νόμοι για τη Μέγιστη / Ελάχιστη Θερμοκρασία σάς φαίνονται γελοίοι, αυτό συμβαίνει γιατί είναι όντως εντελώς γελοίοι. Το ίδιο γελοίοι είναι και οι νόμοι κατά της αισχροκέρδειας. Ο καθορισμός μέγιστων τιμών για την αποφυγή “υπερβολικά υψηλών” και “ασυνείδητων” τιμών μετά τον Τυφώνα Harvey μέσω νόμων κατά της αισχροκέρδειας δεν θα αλλάξει το υπόβαθρο των συνθηκών της προσφοράς και της ζήτησης ούτε στο ελάχιστο, και μάλιστα θα διαστρεβλώσει σημαντικά την πληροφόρηση ως προς αυτές τις συνθήκες και τις ελλείψεις με τρόπο που εγγυημένα θα καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία της ανάκαμψης.

Οι τεχνητά χαμηλές, κρατικά καθορισμένες τιμές θα προκαλέσουν στρεβλώσεις και αναποτελεσματικότητα στο Τέξας και τη Λουιζιάνα καθώς οι τεχνητές τιμές δεν θα αντανακλούν με ακρίβεια την οικονομική πραγματικότητα ότι η προσφορά κρίσιμων αγαθών είναι εξαιρετικά χαμηλή ενώ την ίδια ώρα η ζήτηση γι' αυτά τα αγαθά είναι εξαιρετικά υψηλή.

Οι νόμοι κατά της αισχροκέρδειας δημιουργούν έναν κρατικώς καθορισμένο φανταστικό κόσμο με τιμές οι οποίες δημιουργούν μια πλήρη αποσύνδεση μεταξύ της πραγματικής μέτρησης της αξίας ενός σπάνιου αγαθού και της φανταστικής μέτρησης της αξίας τους.

Ομοίως, η επιβολή ενός νόμου περί μέγιστης (ή ελάχιστης) θερμοκρασίας θα δημιουργούσε έναν κρατικώς καθορισμένο φανταστικό κόσμο ως προς τις καιρικές συνθήκες, δημιουργώντας ένα χάσμα μεταξύ των πραγματικών θερμοκρασιών (π.χ. -28 και 43 βαθμοί Κελσίου) και μιας τεχνητής, κρατικώς καθορισμένης ελάχιστης ή μέγιστης θερμοκρασίας (-15 και 32 βαθμοί Κελσίου).

Και όπως ακριβώς οι νόμοι κατά της αισχροκέρδειας δημιουργούν στρεβλώσεις σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσική καταστροφή, έτσι και ένας νόμος περί μέγιστης (ή ελάχιστης) θερμοκρασίας θα δημιουργούσε χάος μεταξύ των Αμερικανών, καθώς οι θερμοστάτες θα έδιναν ανακριβείς μετρήσεις της πραγματικής θερμοκρασίας όταν κάνει υπερβολική ζέστη ή υπερβολικό κρύο. Οι τεχνητά χαμηλές τιμές που παράγονται ως αποτέλεσμα των νόμων κατά της αισχροκέρδειας δεν θα αλλάξουν τις πραγματικές συνθήκες της σπανιότητας στο Τέξας και τη Λουιζιάνα, όπως ακριβώς και οι τεχνητά περιορισμένοι θερμοστάτες δεν θα αλλάξουν την πραγματική θερμοκρασία.

Η αποτελεσματική κατανομή των πόρων

Σε ό,τι αφορά τον καιρό, αυτό που θέλουμε είναι η ακριβέστερη δυνατή μέτρηση της θερμοκρασίας. Και παίρνουμε τέτοιες μετρήσεις από ακριβείς θερμοστάτες και θερμόμετρα - όχι από τεχνητές, φανταστικές μετρήσεις από όργανα που ρυθμίζονται βάσει κρατικώς καθορισμένων νόμων για την ελάχιστη ή τη μέγιστη θερμοκρασία.

Σε ό,τι φορά τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικής κατανομής των πόρων ύστερα από μια φυσική καταστροφή όπως ο Τυφώνας Harvey , αυτό που θέλουμε είναι ακριβείς και αληθείς μετρήσεις των συνθηκών της αγοράς (της προσφοράς και της ζήτησης) και μπορούμε να πάρουμε αυτές τις μετρήσεις μόνο από τις τιμές της αγοράς και όχι από τεχνητούς, κρατικώς καθορισμένους νόμους κατά της αισχροκέρδειας.

Για να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές οικονομικές στρεβλώσεις και τις ελλείψεις που προκαλούνται λόγω των καταστροφών από τον Τυφώνα Harvey , έχουμε μόνο δύο βασικές επιλογές: α. Τις τιμές αγοράς που αντανακλούν με ακρίβεια την πραγματική σπανιότητα και τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς (όπως ένας ακριβής θερμοστάτης δείχνει την πραγματική θερμοκρασία) ή β. Ελέγχους των τιμών που αγνοούν την σπανιότητα και τις δυνάμεις της αγοράς, και συνεπώς δίνουν ψευδείς πληροφορίες ως προς την σπανιότητα (όπως ένας θερμοστάτης που υπόκειται σε νόμους περί ελάχιστης / μέγιστης θερμοκρασίας).

Όσο σκληρό κι αν ακούγεται αυτό σε όσους αγανακτούν εύκολα χωρίς να γνωρίζουν πολλά για την οικονομία, οι δυνάμεις της αγοράς και οι τιμές της αγοράς θα αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις που προκάλεσαν οι καταστροφές στο Τέξας και τη Λουιζιάνα πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά απ' ό,τι οι κρατικά καθορισμένες, μη βασισμένες στην αγορά τιμές που παράγονται από τους νόμους κατά της αισχροκέρδειας.

Δείτε επίσης τα άρθρα με θέμα την αισχροκέρδεια  του Tim Worstall (“Hurricane Harvey Is When We Need Price Gouging, Not Laws Against It”) και του Dan Mitchell (“Texas Price Gougers are Hurricane Heroes”) καθώς και το σπουδαίο βίντεο του John Stossel για την αισχροκέρδεια παρακάτω:

Αναδημοσίευση από το American Enterprise Institute.

--

Ο Mark J. Perry είναι ερευνητής στο ΑΕΙ και ταυτόχρονα καθηγητής οικονομικών και χρηματοπιστωτικής στο Flint campus του Πανεπιστημίου του Michigan. Είναι γνωστός κυρίως ως ο δημιουργός και υπεύθυνος σύνταξης του δημοφιλούς οικονομικού μπλογκ Carpe Diem. Στο ΑΕΙ, ο Perry γράφει για ζητήματα οικονομίας και χρηματοπιστωτικής για τo American.com και το μπλογκ AEIdeas.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 2 Σεπτεμβρίου 2017 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.