Οι χώροι ασφαλούς χρήσης ουσιών μειώνουν την πίεση σε νοσοκομεία και τμήματα έκτακτων περιστατικών

Οι χώροι ασφαλούς χρήσης ουσιών μειώνουν την πίεση σε νοσοκομεία και τμήματα έκτακτων περιστατικών

Του Jeffrey A. Singer

Έγραψα στο παρελθόν για έναν κρυφό χώρο ασφαλούς χρήσης ουσιών που παρέχει τις υπηρεσίες του σε μία μη κατονομαζόμενη τοποθεσία από το 2014. Ο οργανισμός μείωσης της βλάβης που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του συμφώνησε να μοιραστεί τα δεδομένα του με ερευνητές υπό τον όρο οι τελευταίοι να μην αποκαλύψουν το όνομά του και την τοποθεσία του χώρου. Ο λόγος γι’ αυτό είναι πως ο ομοσπονδιακός νόμος για τους χώρους χρήσης ουσιών (“Crack House Statute”) καθιστά παράνομους τους χώρους ασφαλούς χρήσης στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν την πρώτη έκθεσή τους το 2017. Ανέφεραν ότι στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του χώρου έγιναν 2.574 ενέσεις από πάνω από 100 συμμετέχοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους χρησιμοποιούσαν ηρωίνη. Υπήρξαν δύο περιστατικά υπερβολικής δόσης που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από το προσωπικό. Δεν υπήρξαν βίαια περιστατικά, και ο χώρος έγινε θετικά αποδεκτός από την γύρω κοινότητα.

Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε νέα δεδομένα στο New England Journal of Medicine τον Ιούλιο του 2020. Μέχρι το 2019, έγιναν 10.514 ενέσεις, με 33 περιστατικά υπερβολικής δόσης μέσα στην πενταετία αυτή - οι οποίες αντιμετωπίστηκαν όλες επιτυχώς. Η έκθεση αναφέρει ότι το είδος των ουσιών άλλαξε μέσα σε αυτή την περίοδο, καθώς οι συνδυασμοί οπιοειδών και διεγερτικών αποτελούσαν το 5% των ενέσεων το 2014, και το 60% το 2019.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, στο Journal of General Internal Medicine, οι ερευνητές δημοσίευσαν συμπεράσματα ως προς την επίδραση του χώρου στη χρήση τμημάτων εκτάκτων περιστατικών και νοσοκομείων. Βρήκαν ότι οι χρήστες του χώρου ήταν 27% λιγότερο πιθανό να επισκεφθούν τμήματα έκτακτων περιστατικών και κατέγραψαν 54% λιγότερες επισκέψεις. Ήταν 32% λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν και πέρασαν 50% λιγότερες νύχτες σε νοσοκομείο. Η μελέτη αφορούσε 494 συμμετέχοντες. Συμπεραίνει:

“Τα πορίσματά μας υποστηρίζουν τη χρήση χώρων ασφαλούς χρήσης ουσιών στις ΗΠΑ προκειμένου να μειωθεί το ολοένα και αυξανόμενο βάρος στη χρήση υπηρεσιών έκτακτης φροντίδας που συνδέεται με χρήση ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών”.

Τον Νοέμβριο, η πόλη της Νέας Υόρκης άνοιξε δύο χώρους ασφαλούς χρήσης παρά την ομοσπονδιακή τους απαγόρευση και σχεδιάζεται να ανοίξουν και άλλοι. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο κυβερνήτης του Ρόουντ Άιλαντ υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει τη λειτουργία χώρων ασφαλούς χρήσης στην πολιτεία από τις αρχές του 2022. Ένας οργανισμός μείωσης της βλάβης στη Φιλαδέλφεια μάχεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ από το 2018 επιδιώκοντας να ιδρύσει έναν τέτοιο χώρο στην περιοχη Κένσιγκτον της πόλης. Οι αξιωματούχοι του Υπουργείου δεν έχουν ακόμη αντιδράσει στις εξελίξεις στο Ρόουντ Άιλαντ και την πόλη της Νέας Υόρκης.

Ελπίζουμε ότι καθως συνεχίζουν να συρρέουν δεδομένα που υποστηρίζουν τις δυνατότητες των χώρων ασφαλούς χρήσης να μειώνουν τη βλάβη, το Κογκρέσο θα ακυρώσει τον νόμο για τους χώρους χρήσης ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Καναδά, της Ευρώπης και της Αυστραλίας και να επιτρέψουν στις εγκαταστάσεις αυτές να μειώσουν τη βλάβη από τη χρήση παράνομων ουσιών.

--

*Ο Jeffrey A. Singer είναι στέλεχος του Cato Institute και εργάζεται στο τμήμα μελετών δημόσιας υγείας.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 15 Ιανουαρίου 2022 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Cato Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.