Ο Κιμ Τζονγκ Ουν, τα πυρηνικά και η δύσκολη πρόκληση για τον Μπάιντεν

Ο Κιμ Τζονγκ Ουν, τα πυρηνικά και η δύσκολη πρόκληση για τον Μπάιντεν

Ο Κιμ Τζονγκ Ουν περιέγραψε ένα φιλόδοξο πυρηνικό ευχολόγιο στο 8ο Συνέδριο του Κόμματος. Ο υπέρτατος ηγέτης της Βόρειας Κορέας με σαφήνεια δήλωσε ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας θα βελτιωθεί ώστε να αποτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα την οποία ο ίδιος θεωρεί τον «μεγαλύτερο, κύριο εχθρό» της Βόρειας Κορέας.

Η ανακοίνωση του Κιμ υπογραμμίζει ότι ο χρόνος δεν είναι με το πλευρό της Ουάσινγκτον. Όσο περισσότερο περιμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν την αποπυρηνικοποίηση και όσο περισσότερο αναπτύσσεται το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας, τόσο δυσκολότερο θα είναι να περιοριστεί αυτό μέσω ελέγχου των εξοπλισμών.

Οι νέες πυρηνικές δυνατότητες που επιδιώκει ο Κιμ είναι αναμενόμενες για μια νέα πυρηνική δύναμη. Από το 7ο Συνέδριο του Κόμματος το 2016, το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας έχει φτάσει σημαντικά ορόσημα στην ελαχιστοποίηση του όγκου των πυρηνικών όπλων και την πυραυλική τεχνολογία. Η Βόρεια Κορέα απέκτησε τη δυνατότητα να πλήξει τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες με πυρηνικά, όταν δοκίμασε την πτήση βαλλιστικών πυραύλων διηπειρωτικού βεληνεκούς (ICBMs) το δεύτερο ήμισυ του 2017.

Οι προσπάθειες για την άσκηση πυρηνικής διπλωματίας τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τη Νότια Κορέα συνέβαλαν στην εκτόνωση των εντάσεων (και των δοκιμών όπλων) για ένα διάστημα, αλλά η ομιλία του Κιμ στο συνέδριο του κόμματος καταδεικνύει ότι δεν θα κρατήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο καθηλωμένο στην κατάσταση του 2017 για πολύ.

Ο Κιμ θέλει να απεξαρτηθεί από τους ICBM με υγρό καύσιμο προσθέτοντας στο οπλοστάσιό του πυραύλους στερεού καυσίμου. Οι πύραυλοι που χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα είναι ευκολότερο να ελιχθούν και μπορούν να εκτοξευθούν σε μικρότερο χρόνο από όσους χρησιμοποιούν υγρό καύσιμο, γεγονός που θα συνιστά σημαντική τεχνολογική πρόοδο για το πυραυλικό σύστημα της Βόρειας Κορέας. Μεταξύ των άλλων εξελικτικών αλλαγών στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας που αναφέρθηκαν στο 8ο Συνέδριο του Κόμματος είναι οι νέες πυρηνικές κεφαλές και νέοι πύραυλοι ICBM υγρού καυσίμου με μεγαλύτερο βεληνεκές.

Οι πιο σημαντικές, επαναστατικού χαρακτήρα βελτιώσεις στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας αποτελούν ομοίως τα φυσικά επόμενα βήματα για μια νέα πυρηνική δύναμη. Η Βόρεια Κορέα έχει ήδη δείξει ότι μπορεί να έχει μεγάλο πυραυλικό εύρος και ισχύ στις πυρηνικές κεφαλές της, αλλά τώρα ο Κιμ θέλει να πάρει τον άλλο δρόμο και να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα.

Ενώ τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι πολύ πιο καταστροφικά από το οποιοδήποτε συμβατικό όπλο, η περιοχή της καταστροφής είναι ένα μόνο κλάσμα των μεγαλύτερων, στρατηγικών πυρηνικών που θα χρησιμοποιούσε η Βόρεια Κορέα για να πλήξει αμερικανικές μεγαλουπόλεις. Ο πιθανότερος στόχος των μελλοντικών τακτικών πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας είναι αμερικανικές βάσεις ή στρατιωτικοί σχηματισμοί στην Ανατολική Ασία, ή κομβικές τοποθεσίες στη Νότια Κορέα και/ή την Ιαπωνία.

Η ανάπτυξη αυτών των νέων όπλων καθώς και άλλων που αναφέρθηκαν από τον Κιμ αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το άρθρο θα χρειαστεί χρόνο και δοκιμές, και η επιτυχία για τη Βόρεια Κορέα δεν είναι εγγυημένη. Η Βόρεια Κορέα όμως έχει ένα μακρό ιστορικό σταθερής προόδου στα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους της παρά τις ολοένα και περισσότερο επαχθείς κυρώσεις και τα υψηλά επίπεδα φτώχειας. Ο Κιμ κατέστησε σαφές ότι η βελτίωση του πυρηνικού του οπλοστασίου είναι κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα, πράγμα που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί ηγέτες δεν θα πρέπει να περιμένουν ότι αυτές οι προσπάθειες θα αποτύχουν, ακόμη κι αν η Ουάσιγκτον επιχειρήσει να εντείνει ακόμη περισσότερο την πίεση έναντι της Πιονγιάνγκ.

Μπορεί να υπάρξει μια διπλωματική επιλογή για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης και της ενσωμάτωσης στο οπλοστάσιο αυτών των νέων όπλων, αλλά αυτό απαιτεί από τις ΗΠΑ να κάνουν κάποιες κοστοβόρες αλλαγές πολιτικής. Ο Κιμ έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εγκαταλείψουν την «εχθρική τους πολιτική» αν θέλουν να σημειωθεί πρόοδος στην ελάττωση των εντάσεων, αλλά αυτός ο όρος περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα αμερικανικών πολιτικών όπως οι κυρώσεις, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα και τον, τυπικά, συνεχιζόμενο Πόλεμο της Κορέας.

Η ανατροπή κάποιας από αυτές τις πολιτικές, πολύ δε μάλλον όλων, θα είναι δύσκολη για την κυβέρνηση Μπάιντεν, κυρίως δεδομένης της έμφασης που αποδίδει ο Μπάιντεν στην αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων που θα ήθελαν αυτές οι πολιτικές να διατηρηθούν. Όσο όμως ο Μπάιντεν διατηρεί τις σημερινές αμερικανικές πολιτικές, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει ο Κιμ να κάνει το πυρηνικό του οπλοστάσιο μεγαλύτερο, πιο διαφοροποιημένο, και περισσότερο ανεξελέγκτο.

Δεν πρόκειται για μια ιδιαίτερα καλή κατάσταση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η Ουάσιγκτον τη χρεώνεται ως ένα βαθμό λόγω της πεισματικής επιμονής της στην πλήρη αποπυρηνικοποίηση. Η Βόρεια Κορέα έχει πυρηνικά, κι αυτό δεν αλλάζει. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί αυτό το γεγονός και να αρχίσει να σκέφτεται τρόπους άσκησης ενός εξοπλιστικού ελέγχου ως ένα βαθμό στο ενισχυόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας πριν ο Κιμ αρχίσει να ξεπερνά τα λίγα τεχνολογικά ορόσημα που δεν έχει φτάσει ακόμη.

--

Ο Eric Gomez είναι διευθυντής σπουδών αμυντικής πολιτικής στο Cato Institute.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 9 Ιανουαρίου 2020 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Cato Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.