Ο φασισμός όπως τον όρισε και τον περιέγραψε ο Oswald Mosley

Ο φασισμός όπως τον όρισε και τον περιέγραψε ο Oswald Mosley

Του Tyler Cowen

Το βιβλίο Fascism: One Hundred Questions Asked and Answered (Ο Φασισμός: Εκατό Ερωτήσεις και οι Απαντήσεις τους) κυκλοφόρησε το 1936 με συγγραφέα του τον Βρετανό φασίστα Oswald Mosley και είναι πιθανότατα η πιο ξεκάθαρη εισαγωγή στο θέμα για έναν Aγγλοσάξωνα αναγνώστη, καθώς περιέχει λιγότερες ασυναρτησίες από τις περισσότερες αντίστοιχες ηπειρωτικές πηγές. Ο Mosley όντως επιχειρηματολογεί για την άποψή του και σκέφτεται ποιες είναι οι πιθανές ενστάσεις σ'' αυτήν, πράγμα που δεν συμβαίνει, για παράδειγμα, με τον Marinetti. Πέρα από τα βασικά, ακολουθούν κάποια σημεία που σταχυολόγησα διαβάζοντας το βιβλίο:

1 Εκλογές θα συνεχίσουν να γίνονται, τουλάχιστον μια φορά την πενταετία καθώς “Η υποστήριξη του λαού είναι πολύ πιο αναγκαία σε μια Κυβέρνηση δράσης απ'' ό,τι σε μια Δημοκρατική Κυβέρνηση που κοροϊδεύει τους ανθρώπους βάζοντάς τους να ψηφίσουν μια φορά τα πέντε χρόνια για κάποιο άσχετο θέμα και μετά ελπίζει ότι το Έθνος θα πάει για ύπνο για άλλα πέντε χρόνια ώστε η Κυβέρνηση να μπορεί να πάει για ύπνο κι αυτή”. 

2 Οι εκλογές θα οργανώνονται βάσει του επαγγέλματος και όχι της γεωγραφικής θέσης.

3 Αν μια ήδη εγκαθιδρυμένη βρετανική φασιστική κυβέρνηση χάσει κάποιες εκλογές, ο Βασιλιάς θα διατάξει το διορισμό νέου υπουργικού συμβουλίου, αλλά όχι αναγκαστικά από το αντιπολιτευόμενο κόμμα.

4 Η Βουλή των Λόρδων θα γίνει πολύ πιο τεχνική, τεχνοκρατική και λεπτομερειακή ως προς τις γνώσεις της, αντλώντας περισσότερο από την επιστήμη και την παραγωγή. Η περιγραφή αυτή μου θυμίζει το Κρατικό Συμβούλιο της Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

5 Ένα Κρατικό Συμβούλιο Εταιριών θα διεξάγει μεγάλο μέρος της οικονομικής πολιτικής, και εξ όσων διαφαίνονται από το κείμενο, θα έχει κατά κάποιον τρόπο ίση θέση προς το Κοινοβούλιο.

6 “Οι Βουλευτές από αερολόγοι θα μετατραπούν σε ανθρώπους της δράσης”

7 Μια ειδική Εταιρία θα δημιουργηθεί για να εκπροσωπεί πολιτικώς τα συμφέροντα των γυναικών. Οι γυναίκες δεν θα υποχρεώνονται να γίνουν μητέρες, αλλά οι υψηλοί μισθοί για τους άνδρες θα λειτουργούν ως μια πολύ σημαντική επιδότηση της γεννητικότητας.

8 Το κράτος θα δαπανά πολύ περισσότερα χρήματα στην έρευνα και την ανάπτυξη, με αποδόσεις “στο εκατονταπλάσιο”.

9 Οι μισθοί θα αυξηθούν σημαντικά μέσω της κατάργησης των μεσαζόντων και του κόστους διανομής. Οι ψηλότεροι πραγματικοί μισθοί που θα παράγονται κατ'' αυτόν τον τρόπο θα συντηρούν την συνολική ζήτηση. Οι φθηνές εισαγωγές από το εξωτερικό που θα μειώνουν τους εγχώριους μισθούς δεν θα επιτρέπονται.

10 Οι επενδύσεις στο εξωτερικό θα εξαλειφθούν, όπως και ο κανόνας του χρυσού και η μετανάστευση στην Βρετανία.

11 “...οι ξένοι που δεν έχουν αποδείξει ότι αξίζουν να είναι πολίτες της Βρετανίας θα απελαθούν”. Και “οι Εβραίοι δεν θα έχουν τα πλήρη δικαιώματα του Βρετανού πολίτη” καθώς σκοπίμως παραμένουν μια διακριτή ξένη κοινότητα.

12 Κάθε τραπεζίτης που παραβαίνει τον νόμο θα πηγαίνει στη φυλακή, όπως ακριβώς θα πήγαινε και ένας φτωχός άνθρωπος.

13 Η κληροδότηση δεν θα επιτρέπεται, αλλά η ιδιοκτησία γης θα διατηρηθεί και θα συνοδεύεται από έναν ριζικά εξισωτικό αναδασμό.

14 Για να αποκατασταθεί η ευημερία των ανθρακωρύχων, ο ανταγωνισμός από την φτηνή πολωνική εργασία και τις εισαγωγές από την Πολωνία θα εξαλειφθεί.

15 Ο μικρός καταστηματάρχης θα ευνοείται έναντι των μεγάλων καταστημάτων, ιδίως αν αυτά ανήκουν σε ξένους ή Εβραίους.

16 Όλοι οι πολίτες, πλούσιοι και φτωχοί, θα έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση μέχρι την ηλικία των 18. Συνολικά δίνεται μεγάλη έμφαση στο να μην αφήνεται να χαθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο με την υπόθεση ότι στο υφιστάμενο σύστημα υπάρχει μια υπόρρητη χαλαρότητα.

17 Τα νοσοκομεία θα συντονιστούν, αλλά δεν θα κρατικοποιηθούν. Αυτό θα ήταν υπερβολικό.

18 Το New Deal του Roosevelt διαφέρει από τον φασισμό γιατί α) Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αρκετή “ισχύ να σχεδιάσει” και β) βασίζεται στο “εβραϊκό κεφάλαιο”.

19 Οι αποικίες θα πωλούν πρώτες ύλες στη Βρετανία και θα παράγουν αγροτικά προϊόντα για δική τους κατανάλωση, αλλά δεν θα επιτρέπεται να ανταγωνίζονται τη Βρετανία στη βιοτεχνία και τη βιομηχανία. Επίσης: “αν αποτύχουμε να κρατήσουμε την Ινδία, δεν θα αξίζουμε ούτε το 1/100 των προγόνων μας”.

20 Αφαιρώντας τον ανταγωνισμό για τις ξένες αγορές, ο φασισμός θα επιφέρει τη διαρκή ειρήνη.

Ο Mosley αργότερα φυλακίστηκε από το 1940 μέχρι το 1943.

Αναδημοσίευση από το μπλογκ Marginal Revolution.

--

Ο Tyler Cowen είναι Αμερικανός οικονομολόγος, πανεπιστημιακός και συγγραφέας.  Kατέχει την έδρα οικονομικών Holbert C. Harris στο George Mason University και γράφει, μαζί με τον Alex Tabborak, στο δημοφιλές οικονομικό μπλογκ Marginal Revolution.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 20 Φεβρουαρίου 2017 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.