Ο «ακατανόμαστος»: Πώς αλλάζει η πραγματικότητα

Ο «ακατανόμαστος»: Πώς αλλάζει η πραγματικότητα

Του Mate Hajba*

Ο ακατανόμαστος προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στη ζωή μας, και τολμώ να πω και στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πολλές ζωές χάθηκαν, επιχειρήσεις υπέφεραν, κυβερνήσεις καταχράστηκαν τις εξουσίες τους, η διαφθορά αυξήθηκε σε πολλές περιοχές - και όλα αυτά εξαιτίας του.

Δεν σεβάστηκε τίποτα. Εισέβαλε στις κοινότητές μας, τους χώρους εργασίας μας, το σπίτι μας, την κρεβατοκάμαρά μας. Τίποτα δεν είναι ιδιωτικό. Πουθενά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτόν. Μπορούμε να δοκιμάσουμε κάθε προφύλαξη, αλλά αν αποτύχουμε να τον σταματήσουμε νωρίς πολεμώντας με νύχια και και δόντια, από την στιγμή που εξαπλωθεί είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγούμε από αυτή την κατάσταση.

Και κυριολεκτικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Εξαιτίας του ακατανόμαστου τα σύνορα κλείνουν. Καμία είσοδος και καμία έξοδος. Τα ταξίδια απαγορεύονται. Μπορεί και όλες μας οι κινήσεις - το να πηγαίνουμε για ψώνια ή στη δουλειά - να παρακολουθούνται από το κράτος.

Και δεν είναι αυτή η μόνη παραβίαση των ελευθεριών του πολίτη. Οι ελευθερίες μας διαβρώνονται. Οι κυβερνήσεις αποκτούν έκτακτες και συχνά ανεξέλεγκτες εξουσίες με τον ακατανόμαστο. Ψηφίζονται και εφαρμόζονται ολοένα και αυστηρότεροι νόμοι. Η αστυνομία παρακολουθεί τους πολίτες.

Ο ακατανόμαστος βγάζει το χειρότερο πρόσωπο των κυβερνήσεων. Είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου ο στρατός χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας. Σε κάποιες χώρες, επιβλέπει τη λειτουργία στρατηγικών θεσμών και επιχειρήσεων.

Μιλώντας για επιχειρήσεις, συχνά το κράτος οικειοποιείται κομβικούς κλάδους. Ο ακατανόμαστος επηρεάζει κάθε επιχείρηση. Αν είστε ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης σωστά τον φοβάστε. Πιθανότατα θα μπείτε σε σοβαρούς μπελάδες, για να το πούμε ήπια.

Κι αυτό, πριν να επέλθει η αναπόφευκτη οικονομική κρίση από το κλείσιμο των επιχειρήσεων, την έλλειψη χρημάτων για δαπάνες και την έλλειψη επιλογών. Οι κυβερνήσεις, σε πολλές περιπτώσεις, θέλουν να ελέγξουν έντονα τα μέσα ενημέρωσης, υπό την πρόφαση της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης ή της επιθυμίας προβολής των πραγματικών ειδήσεων, δημιουργώντας έτσι ανησυχητικές τάσεις σε ό,τι αφορά την ελευθερία των μέσων.

Και δεν μπορούμε καν να μαζευτούμε σε ομάδες για να συζητήσουμε, να διασκεδάσουμε, να πληροφορήσουμε ο ένας τον άλλο ή να οργανώσουμε το οτιδήποτε.

Η ζωή υπό τον ακατανόμαστο είναι πραγματικά φρικτή. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν, αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, δεν έχουν ελευθερίες του πολίτη, η κυβέρνηση καταχράται την εξουσία της και εύκολα καταλήγει κανείς νεκρός.

Ο ακατανόμαστος προκάλεσε τον θάνατο 65 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Κίνα και 20 εκατομμυρίων στη Ρωσία.

Μιλώ φυσικά για τον σοσιαλισμό. Αν η Κίνα κυβερνιόταν με νομοκρατία και διαφάνεια αντί από ένα σκοτεινό, απάνθρωπο και διεφθαρμένο καθεστώς που σκέπασε την αλήθεια και επηρέασε τον ΠΟΥ, ίσως ο κόσμος να μην επηρεαζόταν τόσο από τον COVID-19.

--

*Ο Mate Hajba είναι διευθυντής του Free Market Foundation, μιας ουγγρικής δεξαμενής σκέψης προσηλωμένης στις κλασικές φιλελεύθερες αξίες όπως η ελεύθερη αγορά, οι ατομικές ελευθερίας και η ανεκτικότητα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 24 Μαΐου 2020 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του 4Liberty.eu και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.