Να μην υποτιμηθεί το πραγματικό βάθος της επιρροής του Τραμπ στο εκλογικό σώμα

Να μην υποτιμηθεί το πραγματικό βάθος της επιρροής του Τραμπ στο εκλογικό σώμα

Του Samuel J. Abrams

Την επομένη των προεδρικών εκλογών και της εφόδου στο Καπιτώλιο από έναν όχλο οπαδών του Τραμπ, τα μέσα ενημέρωσης έχουν κατακλυστεί από ιστορίες με θέμα την έκπληξη που ένιωσαν πολλοί όταν έμαθαν ότι κάποιοι από τους γείτονές τους ήταν υποστηρικτές του Τραμπ. Μπορεί αυτό να ενοχλεί πολλούς, όμως η αλήθεια είναι ότι ο Τραμπ είχε σε μεγάλο βαθμό δίκιο όταν μιλούσε για το πόσο ισχυρή υποστήριξη απολάμβανε σε ολόκληρη τη χώρα. Ενώ έλαβε περίπου 74 εκατομμύρια ψήφους και έχασε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν με 5 εκατομμύρια ψήφους διαφορά, θα ήταν ανόητο και επικίνδυνο να θεωρηθεί το 2020 ως μια απόλυτη αποκήρυξη του Τραμπ. Χάρη στα δεδομένα από την νέα έρευνα γνώμης των Los Angeles Times/Reality Check Insights, έχουμε μια καλύτερη εικόνα της υποστήριξης που απολαμβάνει ο Τραμπ, και η βάση του δεν περιορίστηκε στις αγροτικές περιοχές της λευκής Αμερικής. Εντοπίστηκε επίσης και στις μεγαλουπόλεις, και μεταξύ των μη λευκών, ομάδων που πιστευόταν ευρέως ότι θα υποστηρίξουν μαζικά τον Μπάιντεν. Οι απόψεις, αξίες και οι στάσεις αυτών των Αμερικανών δεν πρέπει να αγνοηθούν, διαφορετικά κινδυνεύουμε να διαιωνίσουμε το κοινωνικό-πολιτικό ρήγμα και τις ασταθείς κυβερνητικές συμμαχίες.

Αυτά τα νέα δεδομένα ξεκαθαρίζουν ότι ούτε οι μεγαλουπόλεις στη χώρα μας, ούτε οι μικρές πόλεις και οι αγροτικές περιοχές είναι πολιτικώς μονολιθικές. Ενώ μόλις το 14% των κατοίκων των μεγαλουπόλεων ψήφισε Τραμπ, αυτό το ποσοστό αυξάνεται σε όλες τις άλλες χωρικές κατηγορίες. Περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων μικρών πόλεων, καθώς και των προαστίων μικρών και μεγάλων πόλεων ψήφισε τον Τραμπ, όπως και το 47% των κατοίκων των αγροτικών περιοχών και το 46% των κατοίκων των κωμοπόλεων. Ακόμη, οι αγροτικές περιοχές είχαν μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές απ’ ό,τι οι μεγαλουπόλης, καθώς μόλις το 16% των απαντησάντων στις αγροτικές περιοχές επέλεξαν να μείνουν σπίτι την ημέρα των εκλογών, έναντι 27% των κατοίκων των μεγαλουπόλεων (και 13% των κατοίκων των προαστίων και κωμοπόλεων). Συνολικά, ενώ οι μεγαλουπόλεις υποστήριξαν πολύ πιο έντονα τον Μπάιντεν, στα προάστια των μικρών πόλεων, για παράδειγμα, τα ποσοστά του Τραμπ απέχουν λίγο από τα αντίστοιχα του Μπάιντεν (36% έναντι 42%). Αυτά τα ποσοστά δεν πρέπει να τα παραμερίσουμε ως ασήμαντα.

Η ψήφος υπέρ του Τραμπ ήταν ισχυρή μεταξύ όσων έχουν λάβει περισσότερη τυπική εκπαίδευση, παρά τη συχνή ρητορική ότι αυτοί δεν ήταν δυνατόν να υποστηρίζουν τον Τραμπ. Οι Αμερικανοί με απολυτήριο λυκείου μοιράζονται: περίπου το ένα τρίτο επέλεξε να μη ψηφίσει, ένα τρίτο ψήφισε Μπάιντεν (33%) και ένα τρίτο τον Τραμπ (35%). Οι απόφοιτοι πανεπιστημίου παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα: μόλις το 5% απείχε από τις εκλογές, το 36% ψήφισε Τραμπ και το 55% επέλεξε τον Τζο Μπάιντεν. Ακόμη κι εδώ, η ψήφος υπέρ Μπάιντεν δεν ξεπερνά το 60%, όριο της σαρωτικής νίκης.

Η ιδέα ότι οι μη λευκοί υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς αντί για το ρατσιστικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν επιβεβαιώθηκε πλήρως. Σε ό,τι αφορά τους μαύρους, το 71% ψήφισε Μπάιντεν και μόλις 3% Τραμπ. Όμως μόλις το 53% των ασιατικής καταγωγής Αμερικανών ψήφισε Μπάιντεν με το ένα τρίτο να ψηφίζει Τραμπ.  Οι λευκοί μοιράστηκαν σχεδόν εξίσου: περίπου το 40% ψήφισε Τραμπ και άλλο τόσο Μπάιντεν. Οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως λατίνοι, υποστήριξαν και ψήφισαν Τραμπ κατά το ένα τέταρτο. Μόλις το 42% αυτών ψήφισε Μπάιντεν - οι περισσότεροι, όχι όμως κάποια εντυπωσιακή πλειοψηφία. Πέρα από τους μαύρους, δεν σημειώθηκε κάποια καθολική υποστήριξη υπέρ το Μπάιντεν μεταξύ των μη λευκών.

Τέλος, συχνά θεωρείται ότι οι νεότερες γενιές των Αμερικανών κλίνουν στη μεγάλη τους πλειονότητα προς τα αριστερά, αλλά αυτό δεν φαίνεται από τα εκλογικά δεδομένα. Οι εκπρόσωποι της Silent Generation και των Boomers χωρίστηκαν σχεδόν εξίσου μεταξύ του Τραμπ και του Μπάιντεν, και το ένα τρίτο των εκπροσώπων της Γενιάς Χ ψήφισε Τραμπ, έναντι 46% υπέρ του Μπάιντεν. Οι Millenials και οι εκπρόσωποι της Γενιάς Ζ ψήφισαν Μπάιντεν έναντι του Τραμπ σε αναλογία λίγο άνω του 2 προς 1. Είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν το ένα τέταρτο (22%) των Millennials ψήφισε Τραμπ, γεγονός που καταδεικνύει ότι η υποστήριξη σ’ αυτόν ήταν ευρύτερη και βαθύτερη απ’ ό,τι πολλοί μπορεί να συνειδητοποιούν.

Τα exit poll του 2020 αντιμετώπισαν προβλήματα μέτρησης και συνεπώς δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα. Με τα νέα δεδομένα έχουμε πλέον μια καλύτερη ιδέα για τους ψηφοφόρους του Τραμπ. Η έλξη που άσκησε υπερβαίνει κατά πολύ την αγροτική, μεγαλύτερης ηλικίας, λευκή Αμερική. Τραμπ ψήφισαν και νεότερες ομάδες, στα προάστια και λατίνοι.

Καθώς η προεδρία Μπάιντεν αρχίσει να παίρνει μορφή και ο ίδιος να κηρύττει την ενότητα, θα είναι σοφό να θυμάται ότι η ενότητα μπορεί να μην επιτευχθεί ποτέ και ότι υπάρχουν πραγματικές διαφωνίες στην πολιτική, τις αξίες και την πρακτική. Ο συμβιβασμός όμως και η διαχείριση της πραγματικής διαφωνίας έχουν κρίσιμη σημασία αν θέλουμε να προχωρήσει η χώρα μπροστά, και ο Μπάιντεν με την ομάδα του έχουν καλούς λόγους να είναι συμπεριληπτικοί και να συνεργαστούν με όσους υποστήριξαν τον Τραμπ.

Δυστυχώς, τις λίγες εβδομάδες που παρήλθαν από την ανάληψη της εξουσίας, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήδη εξέδωσε πολλές προοδευτικού χαρακτήρα, πολύ αμφιλεγόμενες εκτελεστικές εντολές παρακάμπτοντας το Κογκρέσο και τη νομοθετική διαδικασία και υπονομεύοντας την έκκλησή του για ενότητα. Ας ελπίσουμε ότι ο Μπάιντεν θα επιλέξει να υιοθετήσει εκ νέου αυτή την έκκληση έμπρακτα και όχι μόνο στο ρητορικό επίπεδο. Διαφορετικά, αυτός ο φαύλος κύκλος της λεπτής πλειοψηφίας και των συχνών αδιεξόδων και δυσλειτουργιών στη διακυβέρνηση της χώρας θα συνεχιστεί.

--

Ο Samuel J. Abrams είναι επισκέπτης ερευνητής στο American Enterprise Institute.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 5 Φεβρουαρίου 2021 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του American Enterprise Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.