7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

Μεγάλες στιγμές του κεντρικού σχεδιασμού

Μεγάλες στιγμές του κεντρικού σχεδιασμού

Γράφει η David Henderson

Αυτή την περίοδο δουλεύω μια ομιλία που θα εκφωνήσω στο τοπικό παράρτημα του Osher Lifelong Learning Institute (OLLI) τον επόμενο μήνα. Το θέμα είναι οι περιπέτειες του θείου μου Fred Henderson και της θείας μου Jamie Henderson όταν διέσχισαν τον Ατλαντικό τον Απρίλιο του 1941. Το πλοίο που επέβαιναν, το Zam Zam δέχθηκε επίθεση και βυθίστηκε από ένα γερμανικό καταδρομικό, το Atlantis.

Ο ξάδερφός μου, ο γιός τους, μου έστειλε μια περιγραφή των περιπετειών αυτών από τη μητέρα του από την στιγμή που βγήκε από το πλοίο για να μπει στη σωσίβια λέμβο. Εκείνη και ο Φρεντ χωρίστηκαν στην υπό κατοχή Γαλλία και μαζί με άλλες γυναίκες και παιδιά από τον Καναδά στάλθηκαν στη νότια Γαλλία. Εντέλει, οι Καναδές γυναίκες εστάλησαν στο Βερολίνο όπου τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό για περίπου 8 μήνες πριν απελευθερωθούν.

Η θεία Τζέιμι γράφει:

Κατά διαστήματα κυκλοφορούσαν φήμες ότι θα απελευθερωνόμασταν. Κάθε φορά που μας επισκεπτόταν κάποιος Γερμανός επιθεωρητής, συνήθως περνούσαμε από συνέντευξη. Η Ίζαμπελ από το Γκέρνσεϊ μιλούσε εκ μέρους μας. Εντέλει, μετά από τρεις μήνες, μας ενημέρωσαν ότι εμείς από τον Καναδά θα πηγαίναμε στο Βερολίνο όπου η Αμερικανική Πρεσβεία θα κανόνιζε για την επιστροφή μας στον Καναδά. [Οι ΗΠΑ δεν είχαν ακόμη μπει στον πόλεμο]. Σχεδόν δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Ο Καναδάς δεν κρατούσε κρατούμενες Γερμανίδες γυναίκες.

Όταν φτάσαμε στο Βερολίνο, κανείς δεν βρισκόταν εκεί για να μας συναντήσει καθώς κανείς δεν είχε ενημερωθεί για την άφιξή μας. Βρισκόμασταν λοιπόν εκεί, μια ομάδα από επτά Καναδές και επτά άλλες γυναίκες μόνες τους στην πλατφόρμα του σταθμού. Περιμέναμε για ώρα. Εντέλει, η Ίζαμπελ τηλεφώνησε στην Αμερικανική πρεσβεία. Σύντομα ο τρίτος γραμματέας της πρεσβείας έφτασε και βρήκε ένα μέρος να μείνουμε (έμφαση δική μου)

Παρεμπιπτόντως, ένας από τους φίλους που έκανε η Τζέιμι στην Πρεσβεία των ΗΠΑ ήταν ο George F. Kennan.

Η εικόνα παρακάτω είναι από τις γυναίκες στο Βερολίνο. Η θεία μου στην άκρη αριστερά.

David Henderson είναι ερευνητής στο Hoover Institution και καθηγητής οικονομικών στη μεταπτυχιακή σχολή διοίκησης επιχειρήσεων και δημόσιας διοίκησης του Naval Postgraduate School στο Monterey της Καλιφόρνιας.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 8 Οκτωβρίου 2021 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια της Library of Economics and Liberty και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.