Κίνα: Παρακαλώ, πάρτε τα εμβόλιά μου

Κίνα: Παρακαλώ, πάρτε τα εμβόλιά μου

Του Derek Scissors*

Κάνω μια περίεργη σκέψη για την Κίνα και τα εμβόλιά της για τον κορονοϊό. Είναι περίεργη γιατί δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι ο εμβολιασμός “αυξάνεται στην Ανατολή και μειώνεται στη Δύση” όπως επιμένει ο Σι Τζινπίνγκ. 

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι έχουν γίνει πάνω από 75 εκατομμύρια δόσεις στον πληθυσμό μας που ανέρχεται στα 330 εκατομμύρια. Η Κίνα φυσικά δεν παρέχει δημόσια δεδομένα - αυτό θα υποδήλωνε μια κάποια λογοδοσία από πλευράς του Κομμουνιστικού Κόμματος - αλλά την τελευταία εβδομάδα καταδείχθηκε ότι έχουν γίνει 52 εκατομμύρια δόσεις το τέλος του Φεβρουαρίου για έναν πληθυσμό περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων.

Το έργο του εμβολιασμού του κινεζικού πληθυσμού πάντα ήταν τεράστιο, συνεπώς είναι πολύ νωρίς να ασκήσουμε κριτική για τη μείωση του κατά κεφαλήν αριθμού. Δεν είναι όμως πολύ νωρίς για να αναρωτηθούμε γιατί οι ΗΠΑ βρίσκονται 23 εκατομμύρια δόσεις μπροστά. Η Κίνα άρχισε τον εμβολιασμό μήνες νωρίτερα, παραμερίζοντας κάποιες από τις ενοχλητικές γι’ αυτήν κλινικές δοκιμές.

Είναι βέβαιο ότι η Κίνα έχει την ικανότητα να δράσει με ρυθμούς έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού - περηφανεύεται γι’ αυτό εδώ και έναν χρόνο. Θα έπρεπε να έχει το δυναμικό της παραγωγής. Η Κίνα είναι η πρώτη παραγωγική δύναμη στον κόσμο, μεταξύ άλλων και των χημικών που χρησιμοποιούνται στην φαρμακευτική. Υπόσχεται δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου φέτος. Ενώ αυτός ο στόχος δεν φαίνεται εφικτός, δεν είναι σοφό να στοιχηματίσει κανείς εναντίον της κινεζικής παραγωγής για πολύ χρόνο.

Η Κίνα μάλιστα, μπορεί να επιταχύνει δραστικά τον εμβολιασμό στους επόμενους μήνες. Αναφέρεται ενδεικτικά ο στόχος να χορηγήσει ακόμη 500 εκατομμύρια δόσεις μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες. Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για επίσημο στόχο, αλλά αν όντως είναι σίγουρα θα επιτευχθεί. Ή τουλάχιστον, κανείς δεν θα θελήσει να πει ότι δεν επετεύχθη.

Ούτως ή άλλως, είναι περίεργο η Κίνα να προσδοκά ότι θα κάνει το άλμα στις 25 εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα όταν μόλις έχει φτάσει τις 50 εκατομμύρια δόσεις συνολικά. Αυτό θυμίζει την μη αναφορά των αποτελεσμάτων των τεστ για τον κορονοϊό από το Πεκίνο για μήνες, ενώ ξαφνικά στη συνέχεια μπόρεσαν να κάνουν τεστ σε εκατομμύρια ανθρώπους γρήγορα όταν δεν φαινόταν ότι διαδίδεται ιδιαίτερα ο ιός.

Και το μυστήριο βαθαίνει: Η Κίνα έσπευσε να κάνει συμφωνίες πώλησης εμβολίων σε ξένες χώρες. Και σ’ αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση δεν παρέχει επίσημα δεδομένα, αλλά περισσότερες από 50 χώρες και 500 εκατομμύρια δόσεις φαίνεται να πωληθούν εντός κάποιου χρόνου.

Σ΄αυτό το σημείο, μπορεί να αναρωτηθείτε για τον χρονισμό. Αν η Κίνα μπορεί σύντομα να κάνει το άλμα στις 25 εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα, αυτό συνεχίζει να μας κάνει “μόλις” 550 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τον Ιούλιο, πολύ λίγες δηλαδή σε σχέση με τον πληθυσμό. Πόσο θα πρέπει να περιμένουν οι διεθνείς εταίροι μέχρι η Κίνα να παραγάγει αρκετές δόσεις για να εμβολιάσεις εκατοντάδες ακόμη εκατομμύρια των πολιτών της για να στείλει άλλες εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεων στο εξωτερικό;

Είναι τεκμηριωμένο ότι τα σημερινά εμβόλια της Κίνας είναι κατώτερα από τα αμερικανικά και πιθανόν κι από άλλα (δείτε εδώ έναν συγκριτικό πίνακα). Η αποτελεσματικότητα την οποία επικαλούνται είναι χαμηλότερη, πιθανόν λόγω χρήσης παλαιότερων τεχνολογιών. Τα δεδομένα που ανακοινώνονται για την ανάπτυξη και την αποτίμηση των εμβολίων δεν είναι τόσο πλήρη όσο για τα αντίστοιχα αμερικανικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Dan Blumenthal, η Linda Zhang κι εγώ υποστηρίζουμε ότι υπάρχει ένα παράθυρο που επιτρέπει στις ΗΠΑ να ολοκληρώσουν σε μεγάλο βαθμό τον εμβολιασμό του πολύ μικρότερου πληθυσμού μας και στη συνέχεια να προσφέρουμε τα εμβόλιά μας σε χώρες που μπορεί να περιμένουν πολύ για τα αντίστοιχα κινεζικά. Υπάρχουν πιθανότατα τεράστια οφέλη από ανθρωπιστικής πλευράς και πλευράς διεθνούς πολιτικής αν οι ΗΠΑ το κάνουν αυτό.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πιθανότητα: Η Κίνα να συνεχίσει να εμβολιάζει με βραδύ ρυθμό στο εσωτερικό να να δώσει προτεραιότητα στις εξαγωγές. Το επιχείρημα θα μπορούσε να είναι ότι η Κίνα έχει ελέγξει τον κορονοϊό και έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτή την παράξενη επιλογή. Κι αυτό παρά τις τρομακτικές μεταλλάξεις του ιού, τη σε μεγάλο βαθμό απαγόρευση των ταξιδιών αναψυχής τον περασμένο μήνα, και τα σποραδικά ξεσπάσματα που συνεχίζουν να έχουν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο ολόκληρων πόλεων.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι πως κάθε λογική κυβέρνηση πρέπει να αισθάνεται την ανάγκη να διασφαλίσει την υγεία των δικών της πολιτών πριν από αυτή των πολιτών άλλων χωρών. Να λοιπόν η περίεργη σκέψη μου: Μήπως το Κομμουνιστικό Κόμμα γνωρίζει ότι τα κινεζικά εμβόλια μετά βίας αξίζουν τα φιαλίδια στα οποία συντηρούνται;

Το Κόμμα έχει λογικά πρόσβαση στα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που δεν ανακοινώνει σε κανέναν άλλο. Μπορεί να δρα γρήγορα, αλλά προς το παρόν δεν δείχνει καμία βιασύνη στο εσωτερικό, και φαίνεται πρόθυμο να εξαγάγει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις στο εξωτερικό, με τον κίνδυνο να εξοργίσει τους πολίτες της Κίνας και να προκαλέσει την κοινωνική αστάθεια που φοβάται πολύ. Αυτό βγάζει νόημα αν εξάγει χαμηλής ποιότητας εμβόλια ενώ περιμένει τη διαθεσιμότητα εμβολίων υψηλής ποιότητας, ίσως και από έρευνες που γίνονται εκτός Κίνας. Φυσικά, δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία προς τούτο. Αλλά δεν θα ήταν η πρώτη απάτη της Κίνας σχετικά με τον κορονοϊό, ούτε η δεύτερη, ούτε η τρίτη.

--

*Ο Derek Scissors είναι στέλεχος του American Enterprise Institute.

**Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 8 Μαρτίου 2021 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του American Entreprise Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.