Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών

Γιατί η 4η Ιουλίου ανήκει στον Τόμας Τζέφερσον

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019, 08:59
Η 4η Ιουλίου ανήκει στον Τόμας Τζέφερσον περισσότερο απ’ ό,τι στον οποιονδήποτε άλλο άνδρα ή γυναίκα. Αυτό που ουσιαστικά γιορτάζουμε αυτή τη μέρα, είναι το πνεύμα και τα λόγια του βασικού συγγραφέα του κειμένου που διακήρυξε την ανεξαρτησία της Αμερικής και τους λόγους που την κατέστησαν επιτακτική. Γράφει ο Lawrence W. Reed.
Γιατί η 4η Ιουλίου ανήκει στον Τόμας Τζέφερσον

Η νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ-Μερκοσούρ

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019, 08:29
Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μερκοσούρ, το νοτιοαμερικανικό εμπορικό μπλοκ, συνιστούν μια μεγάλη πρόκληση. Τα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα της Μερκοσούρ, η αντίθεση της Γαλλίας στα αγροτικά ζητήματα, και η ισχύουσα εμπορική πολιτική της ΕΕ υπήρξαν οι τρεις κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στη μη κύρωση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Γράφει ο Daniel Abreu Costa.
Η νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ-Μερκοσούρ

Η σωστή διδασκαλία των οικονομικών

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, 08:27
Είναι υπερβολικά λίγα εκείνα τα σημερινά κείμενα οικονομικής επιστήμης που διαποτίζονται από την θεμελιώδη ενόραση του Άνταμ Σμιθ ότι η οικονομία είναι μια αναδυόμενη και δυναμική τάξη που δεν σχεδιάστηκε και δεν είναι δυνατόν να σχεδιαστεί - και συνεπώς δεν μπορεί ποτέ να γίνει αντικείμενο μηχανικού τύπου παρεμβάσεων με επιτυχία.Γράφει o Don Boudreaux.
Η σωστή διδασκαλία των οικονομικών

Ο μύθος της Κούβας

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019, 08:37
Είναι σοσιαλιστική η Κούβα ή όχι; Μήπως έγινε ξαφνικά σοσιαλιστική τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά από 60 χρόνια ψευδοσοσιαλισμού; Μήπως πρόκειται για μια πότε-ναι-και-πότε-όχι μορφή σοσιαλισμού, που εναλλάσσεται ανάμεσα στον αυθεντικό και τον ψευδεπίγραφο σοσιαλισμό; Μήπως είναι ένας σοσιαλισμός τύπου Σρέντινγκερ; Γράφει ο Kristian Niemietz.
Ο μύθος της Κούβας

Το κόστος της ανεξαρτησίας της Καταλονίας: Αξίζει το ρίσκο;

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019, 08:29
Τα τελευταία 3 χρόνια, η ειδησεογραφία των διεθνών μέσων για την Ισπανία επικεντρώθηκε κυρίως στην πιο αμφιλεγόμενη διαμάχη της χώρας, αυτή για την απόσχιση της Καταλονίας. Αυτό που όμως απουσιάζει από την ειδησεογραφική κάλυψη της πολιτικής κατάστασης είναι οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που ήδη έχουν αρχίσει να πλήττουν τόσο την Καταλονία όσο και την υπόλοιπη Ισπανία. Γράφει ο Daniel Iturri Calvo.
Το κόστος της ανεξαρτησίας της Καταλονίας: Αξίζει το ρίσκο;

Μια ιταλική κρίση θα ήταν πολύ χειρότερη από την ελληνική

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, 08:48
Οι αγορές σήμερα αντιμετωπίζουν με αξιοσημείωτο εφησυχασμό την ραγδαία επιδεινούμενη πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ιταλία. Η στάση τους μοιάζει οδυνηρά με τον εφησυχασμό τους το 2009 κατά τις παραμονές της ελληνικής κρίσης χρέους. Ωστόσο, οι κρίσεις συχνά παίρνουν πολύ χρόνο να ξεσπάσουν, αλλά όταν ξεσπούν, εξελίσσονται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Γράφει ο Desmond Lachman.
Μια ιταλική κρίση θα ήταν πολύ χειρότερη από την ελληνική

Οι ευρωασιατικές σχέσεις σε αναδιαμόρφωση

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, 08:50
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα ξεκίνησε τη διαδικασία της αναθέρμανσης της σχέσης της ΕΕ με την Κεντρική Ασία, της περιοχής που βρίσκεται στο σταυροδρόμι ανάμεσα στη Μέση Ανατολή, τη Δυτική Ασία και τη Ρωσία. Η Επιτροπή εξέδωσε μια κοινή ανακοίνωση που διατυπώνει τα βασικά σημεία μιας νέας στρατηγικής της ΕΕ για την Κεντρική Ασία, χωρίς όμως να έχουν ανακοινωθεί ακόμη συγκεκριμένες πολιτικές. Γράφει ο Daniel Iturri Calvo.
Οι ευρωασιατικές σχέσεις σε αναδιαμόρφωση

Ο Αριστοφάνης, ο κεντρικός σχεδιασμός και η επίμονη σαγήνη της ουτοπίας

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, 10:02
Ο Λούντβιχ φον Μίζες επισημαίνει ότι για τους σοσιαλιστές σχεδιαστές «η οικονομική επιστήμη καθαυτή εμφανίζεται σπανίως στις λαμπερές εικόνες που παρουσιάζουν οι Ουτοπιστές. Όλοι τους χωρίς εξαίρεση περιγράφουν ότι στη Νεφελοκοκκυγία των ονείρων τους τα ψητά πιτσούνια θα πετούν στα στόματα των συντρόφων, αλλά παραλείπουν να δείξουν το πώς θα συμβεί αυτό το θαύμα». Γράφει η Sarah Skwire.
Ο Αριστοφάνης, ο κεντρικός σχεδιασμός και η επίμονη σαγήνη της ουτοπίας

Το Chernobyl, ένα καυστικό κατηγορώ εναντίον της σοβιετικής γραφειοκρατίας

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019, 09:29
Τη Δευτέρα που μας πέρασε προβλήθηκε το τελευταίο, πέμπτο επεισόδιο της μίνι-σειράς Chernobyl του ΗΒΟ, μια σειρά που έγινε δεκτή με εγκωμιαστικές κριτικές. Μόλις έπεσαν οι τίτλοι, άφησα μια βαθιά αναπνοή που δεν ήξερα ότι κρατούσα και βυθίστηκα στη θέση μου, μπορώντας πια να ηρεμήσω. Η σειρά τελείωσε, αλλά η βαρύτητα του μηνύματος και της ατμόσφαιράς της έμειναν και με ακολούθησαν ακόμη και όταν πήγα να κοιμηθώ. Γράφει ο Frank Holub.
Το Chernobyl, ένα καυστικό κατηγορώ εναντίον της σοβιετικής γραφειοκρατίας

Οι φιλελεύθεροι έχουμε σημαντικότερα ζητήματα από τους δρόμους

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019, 08:33
Κάθε συζήτηση μεταξύ φιλελευθέρων θα οδηγήσει κάποια στιγμή στην ίδια θεματολογία: Είναι η φορολογία κλοπή; Ποιος θα φτιάχνει τους δρόμους; Πρέπει να νομιμοποιηθούν όλα τα ναρκωτικά; Την ώρα που στον κόσμο συμβαίνουν απίστευτα πράγματα, πολλοί τσακώνονται για το ποιος είναι ο αληθινός φιλελεύθερος και ποιος αγαπάει την ελευθερία περισσότερο. Γράφει ο Βαγγέλης Ανδρέου.
Οι φιλελεύθεροι έχουμε σημαντικότερα ζητήματα από τους δρόμους

Οι φανταστικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και πού βρίσκονται

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019, 08:44
Ίσως θα έπρεπε να φορολογηθεί η χρήση της λέξης «νεοφιλελευθερισμός», ώστε να γίνει πιο φειδωλή και προσεκτική. Σε ένα άρθρο τους το 2009, οι Taylor C. Boas και Jordan Gans-Mors υπογραμμίζουν ότι η λέξη (που σήμερα αποτελεί ουσιαστικά ένα «αντιφιλελεύθερο σλόγκαν») ενώ χρησιμοποιείται πολύ συχνά, πολύ σπάνια ορίζεται το περιεχόμενό της. Γράφει ο Alberto Mingardi.
Οι φανταστικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και πού βρίσκονται

Είναι η ευτυχία το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει;

Τρίτη 4 Ιουνίου 2019, 08:28
Άραγε τα πράγματα που συνήθως επιδιώκουν οι άνθρωποι - τα χρήματα, το κύρος, η εκπαίδευση, ο γάμος και ούτω καθεξής - τους κάνουν όντως ευτυχισμένους; Σε βιβλίο του με τίτλο Happy Ever After, ο καθηγητής του London School of Economics, Paul Dolan καταδεικνύει ότι κατά μέσο όρο αυτό δεν συμβαίνει. Για παράδειγμα, εκτός κι αν ζείτε στην φτώχεια, που όντως είναι μια αιτία δυστυχίας, ο πλουτισμός δεν θα σας κάνει ευτυχέστερους. Γράφει ο Jamie Whyte.
Είναι η ευτυχία το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει;

Το Μεγάλο Άλμα του σοσιαλισμού προς τα Εμπρός

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, 10:02
Το Μεγάλο σοσιαλιστικό Άλμα προς τα Εμπρός ήταν στην πραγματικότητα ένα μεγάλο άλμα προς τα πίσω, καθώς τόσο η αγροτική, όσο και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκαν δραματικά. Η ισχύς του Μάο στο κόμμα μειώθηκε, και επαναβεβαιώθηκε μόλις το 1966 όταν εγκαινίασε την Πολιτιστική Επανάσταση, μια δεύτερη τραγωδία κατά την οποία εκατομμύρια ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Γράφει ο Madsen Pirie.
Το Μεγάλο Άλμα του σοσιαλισμού προς τα Εμπρός

Κράτη και υπάλληλοι ωφελούνται περισσότερο από τις εταιρείες στη Γαλλία

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, 08:43
Για όσο διάστημα υπάρχει ο καπιταλισμός, μαίνεται ο διάλογος ανάμεσα σε όσους αμφισβητούν την άνοδο και σε όσους επιδιώκουν να αλλάξουν την κατεύθυνσή του ή απλώς να εκμεταλλευτούν την ύπαρξή του. Η αμφισβήτηση της συνεισφοράς των επιχειρήσεων στην κοινωνία είναι ένα συχνό μοτίβο. Γράφουν οι Cecile Philippe και Nicolas Marques.
Κράτη και υπάλληλοι ωφελούνται περισσότερο από τις εταιρείες στη Γαλλία

Τα τρία στάδια του σοσιαλισμού

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, 09:58
Η Βενεζουέλα είναι απλώς η τελευταία χώρα που βρέθηκε στον κύκλο που γνωρίζουν όλες οι σοσιαλιστικές χώρες. Ο Kristian Niemietz, στο εξαιρετικό νέο του βιβλίο με τίτλο Socialism: The Failed Idea That Never Dies περιγράφει αυτή τη διαδικασία. Αν δούμε το χάος που επικρατεί στη Βενεζουέλα, αξίζει να θυμόμαστε ότι θεωρούταν ως απόδειξη της επιτυχίας του σοσιαλισμού. Γράφει ο John Phelan.
Τα τρία στάδια του σοσιαλισμού

Ήταν ο Χριστός ο πρώτος Σοσιαλιστής;

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, 10:04
Στις 16 Ιουνίου, 1992, η Daily Telegraph δημοσίευσε την προκλητική δήλωση του πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: «Ο Ιησούς ήταν ο πρώτος σοσιαλιστής, ο πρώτος που αναζήτησε μια καλύτερη ζωή για την ανθρωπότητα». Ίσως θα έπρεπε η δήλωση του πρώην «τσάρου» της USSR να θεωρηθεί τουλάχιστον απρόσεχτη ή ακόμα και απαράδεκτη. Γράφει ο Lawrence W. Reed.
Ήταν ο Χριστός ο πρώτος Σοσιαλιστής;

Οι φτωχοί Αμερικανοί είναι αυτοί που επωφελούνται περισσότερο από την ισχυρή οικονομία

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, 09:31
Το α\\' τρίμηνο του 2019, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,2%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες κατά σχεδόν μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα. Τον Απρίλιο η ανεργία έπεσε σε χαμηλό 50 ετών, στο 3,6%. Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να προσθέτουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας κάθε μήνα. Γράφει ο Adam Michel.
Οι φτωχοί Αμερικανοί είναι αυτοί που επωφελούνται περισσότερο από την ισχυρή οικονομία

Γιατί χρειαζόμαστε σήμερα τον Χάγιεκ

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, 08:38
Σαν σήμερα πριν από εκατόν είκοσι χρόνια, στις 8 Μαΐου 1899 γεννήθηκε στη Βιέννη ο Friedrich August von Hayek. Ο νομπελίστας οικονομικών το 1974 επρόκειτο να ζήσει μια, όπως τη χαρακτηρίζει ο Peter Boettke στην πρόσφατη έκδοση της σειράς Great Thinkers, συναρπαστική ζωή. Γράφει ο Kai Weiss.
Γιατί χρειαζόμαστε σήμερα τον Χάγιεκ

Τελικά, τι στο καλό είναι ο νεοφιλελευθερισμός;

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, 08:31
Ο νεοφιλελευθερισμός δεν ήταν ποτέ μια πολιτική ιδεολογία. Ήταν μία αποτύπωση οικονομικών πολιτικών που βασίστηκαν κυρίως στη μονεταριστική σχολή σκέψης. Δεν υπήρξε ποτέ κάποια περιεκτική νεοφιλελεύθερη πολιτική φιλοσοφία, όπως δεν υπήρξαν ποτέ «νεοφιλελεύθεροι» πολιτικοί φιλόσοφοι. Γράφει ο Βαγγέλης Ανδρέου.
Τελικά, τι στο καλό είναι ο νεοφιλελευθερισμός;

Οι απρόθετες συνέπειες της μάχης της ΕΕ εναντίον της «παραπληροφόρησης»

Τρίτη 7 Μαΐου 2019, 09:59
Είναι δύσκολο να μη χαμογελάσει κανείς ειρωνικά βλέποντας το πώς ο Κώδικας Πρακτικής για την Παραπληροφόρηση που διατύπωσε η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί να υπονομεύσει τις εκστρατείες των πολιτικών κομμάτων κατά τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως αναφέρει το Politico, οι νέοι κανόνες του Facebook σχετικά με την πολιτική διαφήμιση ορίζουν ότι οι διαφημιστές θα πρέπει να εγγράφονται στη χώρα όπου θα στοχεύει η διαφημιστική τους δράση. Έτσι, οι πανευρωπαϊκές κομματικές ομάδες, που έχουν έδρα τις Βρυξέλλες, επιτρέπεται να διαφημίζουν μόνο σε ψηφοφόρους του Βελγίου. Η απαίτηση της εγγραφής εφαρμόστηκε στο πλαίσιο των προβλέψεων του Κώδικα για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία που έχουν ως στόχο «να μειώσουν τα έσοδα των διακινητών παραπληροφόρησης». Γράφει η Victoria Hewson.
Οι απρόθετες συνέπειες της μάχης της ΕΕ εναντίον της «παραπληροφόρησης»

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 5 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα