Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών

Δείκτης κράτους-γκουβερνάντας 2019

Παρασκευή 3 Μαΐου 2019, 09:09
Η Γερμανία ξεπέρασε φέτος την Τσεχία και ανακηρύσσεται στην πιο φιλελεύθερη χώρα της ΕΕ, σύμφωνα με τον Nanny State Index (δείκτης κράτους-γκουβερνάντας) για το 2019. Η Φινλανδία παραμένει το λιγότερο ελεύθερο κράτος-μέλος σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, το άτμισμα και τα τρόφιμα, με τη Λιθουανία και την Εσθονία να καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντιστοίχως. Μελέτη του Epicenter Network.
Δείκτης κράτους-γκουβερνάντας 2019

Το καλύτερο επιχείρημα υπέρ του ελεύθερου εμπορίου είναι το προσωπικό

Τρίτη 30 Απριλίου 2019, 08:29
Το καλύτερο επιχείρημα υπέρ του ελεύθερου, ανεμπόδιστου εμπορίου, μπορεί και να έχει προσωπικό χαρακτήρα. Να σας εξηγήσω τι εννοώ. Όταν επιχειρηματολογώ για κάτι, θέλω όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι να παρουσιάσω δεδομένα και λογική. Γράφει ο Sterling Terrell.
Το καλύτερο επιχείρημα υπέρ του ελεύθερου εμπορίου είναι το προσωπικό

Ανοίγοντας τον Ατλαντικό

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019, 09:18
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την εξουσιοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να εκκινήσει διαπραγματεύσεις σε δύο εμπορικές συμφωνίες. Πρώτον, μια «συμφωνία που περιορίζεται στην εξάλειψη των δασμών στα βιομηχανικά αγαθά, αποκλείοντας τα αγροτικά προϊόντα», και δεύτερον «μια συμφωνία επί των αξιολογήσεων συμμόρφωσης». Γράφει η Brittany Davis.
Ανοίγοντας τον Ατλαντικό

Το πρόβλημα με την Greta Thunberg δεν είναι η ηλικία της

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, 08:37
Στις 15 Μαρτίου διοργανώθηκαν ενθουσιώδεις μαθητικές διαδηλώσεις που είχαν ως έμπνευση τις παθιασμένες εκκλήσεις της δεκαεξάχρονης Σουηδής μαθήτριας Γκρέτα Τούνμπεργκ. Αν οι δεκαεξάχρονοι θέλουν να συμβάλλουν σοβαρά σε σημαντικούς πολιτικούς διαλόγους, θα πρέπει να το κάνουν χωρίς να καταφεύγουν στη δημαγωγία. Γράφει ο Daniil Gorbatenko.
Το πρόβλημα με την Greta Thunberg δεν είναι η ηλικία της

Μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ Συρίας και Τουρκίας είναι μια καλή ιδέα - από την τουρκική πλευρά των συνόρων

Τρίτη 16 Απριλίου 2019, 08:40
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο Πρόεδρος Τραμπ συνομίλησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος ηγέτης υποσχέθηκε στον Τραμπ ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ δεν χρειάζονταν πλέον εντός της Συρίας καθώς η Τουρκία θα πολεμούσε το Ισλαμικό Κράτος. Ο Τραμπ πιθανόν δεν αντιλήφθηκε την ανειλικρίνεια του Ερντογάν. Γράφει ο Michael Rubin.
Μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ Συρίας και Τουρκίας είναι μια καλή ιδέα - από την τουρκική πλευρά των συνόρων

Το περίπλοκο και μεταβαλλόμενο πρόβλημα της ρύθμισης του Facebook

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, 08:55
Όσοι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να αντιδρούν έντονα σε κάθε πρόταση για αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, η έκκληση του Μαρκ Ζούκεμπεργκ το προηγούμενο σαββατοκύριακο για μεγαλύτερη κρατική επίβλεψη του διαδικτύου φαίνεται κάπως παράδοξη. Γράφει ο Bronwyn Howell.
Το περίπλοκο και μεταβαλλόμενο πρόβλημα της ρύθμισης του Facebook

Ο φιλελευθερισμός της Τσαπουτόβα εναντίον του κύματος του λαϊκισμού

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, 08:31
Μολονότι η νίκη της Ζουζάνα Τσαπουτόβα στις προεδρικές εκλογές της Σλοβακίας είναι αδιαμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη για την περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης, δεν θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως μια νέα μακροπρόθεσμη τάση. Γράφει η Adela Kleckova.
Ο φιλελευθερισμός της Τσαπουτόβα εναντίον του κύματος του λαϊκισμού

Μιλλένιαλ σοσιαλιστές: Ποιος τους κατηγορεί;

Δευτέρα 8 Απριλίου 2019, 09:23
Αν ο καπιταλισμός δούλευε σωστά, κανείς δεν θα ενδιαφερόταν για τον σοσιαλισμό. Τουλάχιστον όμως με τη σημερινή του μορφή είναι σαφές ότι δεν δουλεύει για πολλούς ανθρώπους και ιδίως για πολλούς νέους ανθρώπους. Έχω τρεις ενστάσεις σ’ αυτόν τον ισχυρισμό. Γράφει ο Kristian Niemietz.
Μιλλένιαλ σοσιαλιστές: Ποιος τους κατηγορεί;

Παγκοσμιοποίηση: Μια κριτική χωρίς καπέλο από αλουμινόχαρτο

Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, 09:46
Πρέπει να ομολογήσω ότι καμιά φορά διασκεδάζω βλέποντας εκπομπές και ντοκιμαντέρ με θεωρίες συνωμοσίας στο Netflix. Το πρόβλημα όμως ανακύπτει όταν αυτές οι θεωρίες γίνονται το κυρίαρχο δόγμα και επηρεάζουν την πολιτική ζωή. Αυτό ακριβώς συνέβη με την παγκοσμιοποίηση και όλο τον μύθο που την περιβάλλει. Γράφει ο Βαγγέλης Ανδρέου.
Παγκοσμιοποίηση: Μια κριτική χωρίς καπέλο από αλουμινόχαρτο

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία για το copyright είναι μια ρύθμιση που θα αλλάξει το διαδίκτυο

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, 09:52
Είχαν υπάρξει διαμαρτυρίες εναντίον της Οδηγίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και οι διαδηλωτές είχαν εκφράσει την αισιοδοξία τους ότι αυτές μπορεί να έχουν αποτέλεσμα ενόψει των επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - κάτι που δεν συνέβη. Γράφει η Victoria Hewson.
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία για το copyright είναι μια ρύθμιση που θα αλλάξει το διαδίκτυο

Η Γαλλία είναι το σοσιαλιστικό μέλλον που πρέπει να αποφύγει η Αμερική

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019, 09:58
Πολλή προσοχή και μελάνι έχει αφιερωθεί αυτές τις μέρες στην προσπάθεια να εξηγηθεί σε μια γενιά ψηφοφόρων γιατί ο σοσιαλισμός αποτυγχάνει πάντα. Όχι μόνο αποτυγχάνει πάντα να παραγάγει οικονομικά αγαθά αλλά και είναι πηγή μαζικής καταπίεσης και πόνου. Γράφει η Veronique de Rugy.
Η Γαλλία είναι το σοσιαλιστικό μέλλον που πρέπει να αποφύγει η Αμερική

Γιατί οι οικονομολόγοι αγνοούν την αντίθεση των οικονομολόγων έναντι των δασμών

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019, 10:27
Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που οι οικονομολόγοι αντιτίθενται στους δασμούς. Πρώτον, καθώς οι δασμοί αυξάνουν τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων στις ΗΠΑ, ενθαρρύνουν την κατανάλωση εγχώριων αντικατάστατων των εισαγόμενων προϊόντων με υψηλό κόστος. Γράφει ο T. Norman Van Cott.
Γιατί οι οικονομολόγοι αγνοούν την αντίθεση των οικονομολόγων έναντι των δασμών

Οι φιλελεύθεροι στη Σλοβακία ενισχύονται

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, 09:45
Η Zuzana Caputova, αντιπρόεδρος του Progresivne Slovensko, ενός σλοβακικού φιλελεύθερου κόμματος, είναι πολύ πιθανό να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της χώρας. Η επιτυχία της είναι ένα από τα πολλά σημάδια ότι οι φιλελεύθεροι στη Σλοβακία ενισχύονται ξανά με μόλις λίγες μέρες να απομένουν από τον πρώτο γύρο των άμεσων προεδρικών εκλογών. Γράφει η Adela Kleckova.
Οι φιλελεύθεροι στη Σλοβακία ενισχύονται

Κλασικός φιλελευθερισμός

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, 10:31
Ο φιλελευθερισμός είναι μια πολιτική ιδεολογία που διακρίνεται από τις υπόλοιπες ως προς το γεγονός ότι αποδίδει πολύ μεγαλύτερη πολιτική σημασία και αξία στην ανθρώπινη ελευθερία, την οποία και αντιλαμβάνεται ως μια συνθήκη όπου το άτομο υπόκειται σε όσο γίνεται λιγότερους επιβαλλόμενους από άλλους ανθρώπους περιορισμούς. Γράφει ο David Conway.
Κλασικός φιλελευθερισμός

Κολλεκτιβισμός

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019, 10:46
Ο κολλεκτιβισμός, όπως επεσήμανε ο πολιτικός στοχαστής Andrew Vincent, χρησιμοποιήθηκε ως όρος για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα αναφορικά με εκείνους τους συγγραφείς και τους διανοούμενους που επεδίωκαν την χρήση του κράτους και του μηχανισμού του για τον έλεγχο ή τη ρύθμιση της οικονομίας και άλλων πτυχών της πολιτικής κοινωνίας. Γράφει ο Jeremy Shearmur.
Κολλεκτιβισμός

Προσοδοθηρία

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, 12:54
Ως πρόσοδος (rent) μπορεί να οριστεί η πληρωμή στον ιδιοκτήτη του οποιουδήποτε χρησιμοποιούμενου συντελεστή παραγωγής, όπως ένα κτήριο στο οποίο μια επιχείρηση επιτελεί τις εργασίες της, πέρα και πάνω απ’ ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η παροχή του. Το κτήριο στην περίπτωση αυτή ένας σταθερός συντελεστής, καθώς δεν μεταβάλλεται βραχυπρόθεσμα καθώς η αξία της επιχειρηματικής δράσης αυξάνεται και μειώνεται. Γράφει ο Sanford Ikeda.
Προσοδοθηρία

Leonard E. Read: Γιατί τα μέσα δεν αγιάζουν τον σκοπό

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, 09:31
Η ιστορία έχει παραγάγει έναν σχεδόν άπειρο αριθμό ανθρώπων που θα μεταμόρφωναν την κοινωνία στην ουτοπία που φαντάζονταν. Στην προσπάθειά τους όμως να καλουπώσουν τους ανθρώπους ώστε να ανταποκρίνονται στις νοητικές εικόνες των δικτατόρων, ξεχνούν ότι οι σκοποί που θα επιτύχουν στην πράξη δεν θα ανταποκρίνονται στις φαντασιώσεις τους και πως τα μέσα που αναγκαστικά θα χρησιμοποιήσουν είναι άδικα και υπονομεύουν τις δυνατότητες των ανθρώπων. Γράφει ο Gary M. Gales.
Leonard E. Read: Γιατί τα μέσα δεν αγιάζουν τον σκοπό

Φασισμός

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, 10:35
Οι επικριτές του, συχνά αντιλαμβάνονται τον φιλελευθερισμό ως ένα είδος φασισμού. Ο φιλελευθερισμός φαίνεται ταυτόχρονα «ακραίος» και «δεξιός» - και τι είναι άραγε ο φασισμός αν όχι «δεξιός εξτρεμισμός» ; Ακόμη και συντηρητικοί έχουν επαναλάβει αυτή την κατηγορία. Γράφει ο Bryan Caplan.
Φασισμός

Νομοκρατία

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019, 09:36
Το πολιτικό και φιλοσοφικό σύστημα της νομοκρατίας είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό της κλασικής φιλελεύθερης θεωρίας. Είναι αναγκαίο, αν όχι επαρκές στοιχείο μιας ολοκληρωμένης θεωρίας για τι αποτελεί μια φιλελεύθερη κοινωνία, και από πρακτικής σκοπιάς παρέχει το πλαίσιο εντός του οποίου ακμάζουν ο ατομικισμός, η αγορά, και η ιδιωτική ιδιοκτησία, καθώς και οι προσωπικές ή ηθικές ελευθερίες. Γράφει ο Norman Barry.
Νομοκρατία

Σοσιαλισμός

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019, 09:46
Ο σοσιαλισμός παραδοσιακά θεωρείται ένα πολιτικο-οικονομικό σύστημα που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τους θεσμούς της καπιταλιστικής οικονομίας της αγοράς με την κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, τον συνολικό οικονομικό σχεδιασμό, και μια εξισωτική κατανομή του πλούτου. Οι διαμάχες για τον σοσιαλισμό κατά τον 19ο αιώνα επικεντρώνονταν στο αν το σοσιαλιστικό σύστημα πρέπει να εγκαθιδρυθεί μέσω μεταρρυθμίσεων ή μέσω επανάστασης. Γράφει ο David Prychitko.
Σοσιαλισμός

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα