Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών

Leonard E. Read: Γιατί τα μέσα δεν αγιάζουν τον σκοπό

Πέμπτη 07 Μαρτίου 2019, 08:31
Η ιστορία έχει παραγάγει έναν σχεδόν άπειρο αριθμό ανθρώπων που θα μεταμόρφωναν την κοινωνία στην ουτοπία που φαντάζονταν. Στην προσπάθειά τους όμως να καλουπώσουν τους ανθρώπους ώστε να ανταποκρίνονται στις νοητικές εικόνες των δικτατόρων, ξεχνούν ότι οι σκοποί που θα επιτύχουν στην πράξη δεν θα ανταποκρίνονται στις φαντασιώσεις τους και πως τα μέσα που αναγκαστικά θα χρησιμοποιήσουν είναι άδικα και υπονομεύουν τις δυνατότητες των ανθρώπων. Γράφει ο Gary M. Gales.
Leonard E. Read: Γιατί τα μέσα δεν αγιάζουν τον σκοπό

Φασισμός

Τετάρτη 06 Μαρτίου 2019, 09:35
Οι επικριτές του, συχνά αντιλαμβάνονται τον φιλελευθερισμό ως ένα είδος φασισμού. Ο φιλελευθερισμός φαίνεται ταυτόχρονα «ακραίος» και «δεξιός» - και τι είναι άραγε ο φασισμός αν όχι «δεξιός εξτρεμισμός» ; Ακόμη και συντηρητικοί έχουν επαναλάβει αυτή την κατηγορία. Γράφει ο Bryan Caplan.
Φασισμός

Νομοκρατία

Δευτέρα 04 Μαρτίου 2019, 08:36
Το πολιτικό και φιλοσοφικό σύστημα της νομοκρατίας είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό της κλασικής φιλελεύθερης θεωρίας. Είναι αναγκαίο, αν όχι επαρκές στοιχείο μιας ολοκληρωμένης θεωρίας για τι αποτελεί μια φιλελεύθερη κοινωνία, και από πρακτικής σκοπιάς παρέχει το πλαίσιο εντός του οποίου ακμάζουν ο ατομικισμός, η αγορά, και η ιδιωτική ιδιοκτησία, καθώς και οι προσωπικές ή ηθικές ελευθερίες. Γράφει ο Norman Barry.
Νομοκρατία

Σοσιαλισμός

Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019, 08:46
Ο σοσιαλισμός παραδοσιακά θεωρείται ένα πολιτικο-οικονομικό σύστημα που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τους θεσμούς της καπιταλιστικής οικονομίας της αγοράς με την κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, τον συνολικό οικονομικό σχεδιασμό, και μια εξισωτική κατανομή του πλούτου. Οι διαμάχες για τον σοσιαλισμό κατά τον 19ο αιώνα επικεντρώνονταν στο αν το σοσιαλιστικό σύστημα πρέπει να εγκαθιδρυθεί μέσω μεταρρυθμίσεων ή μέσω επανάστασης. Γράφει ο David Prychitko.
Σοσιαλισμός

Σχολική επιλογή: Για όλους εκτός από τους φτωχούς;

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, 08:52
Στη σχολική περιφέρειά μου, στο κέντρο της πόλης, πολλοί μαθητές παραβιάζουν τον νόμο χωρίς να το ξέρουν. Αυτά τα παιδιά μιλούν ανοιχτά γι’ αυτό, χωρίς να υποψιάζονται ότι διαπράττουν αδίκημα. Η σχολική επιλογή παρέχει μια λύση σ’ αυτή την άδικη πραγματικότητα όπου οι πλούσιοι μπορούν να επιλέξουν το σχολείο τους και οι φτωχοί εγκλωβίζονται δια νόμου σε ένα αποτυχημένο σύστημα.Γράφει ο Daniel Buck.
Σχολική επιλογή: Για όλους εκτός από τους φτωχούς;

Καπιταλισμός

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, 08:50
Ο καπιταλισμός ως οικονομικό σύστημα είναι το κεντρικό χαρακτηριστικό της οικονομικής νεοτερικότητας. Κανένας άλλος τρόπος οργάνωσης μιας σύγχρονης οικονομίας δεν αποδείχθηκε επιτυχημένος. Οι φιλελεύθεροι σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζουν και υπερασπίζονται τον καπιταλισμό έναντι των επικριτών του, ενώ επιχειρηματολογούν υπέρ μιας καθαρότερης και λιγότερο συμβιβαστικής εκδοχής του. Γράφει ο Stephen Davies.
Καπιταλισμός

Διακόσια χρόνια ελευθερίας των συγχρόνων

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, 09:28
Συμπληρώνονται αυτό τον μήνα διακόσια χρόνια από τη διατύπωση μιας από τις σημαντικότερες αρχές του φιλελευθερισμού - τη διάλεξη του Benjamin Constant με θέμα “Η ελευθερία των αρχαίων συγκρινόμενη με αυτή των συγχρόνων”. Οι αρχαίοι Έλληνες, επεσήμανε ο Κονστάν, πίστευαν ότι η ελευθερία συνίσταται στον δημόσιο δημοκρατικό έλεγχo. Γράφει ο Jacob T. Levy.
Διακόσια χρόνια ελευθερίας των συγχρόνων

Κομμουνισμός

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, 11:04
Ο κομμουνισμός ως πολιτική και οικονομική ιδεολογία κυριάρχησε κατά τον 20ο αιώνα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρέασε σχεδόν κάθε κράτος και θεσμό στον κόσμο - και επιβιώνει σε μερικά κράτη ακόμη και σήμερα. Είναι μια ουτοπική ιδέα που θυσιάζει τον ατομισμό προς χάρη του συλλογικού καλού. Ο κομμουνισμός υποστηρίζει ότι ένας κόσμος που θα χαρακτηρίζεται από υλική αφθονία και ειρήνη μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από την κατάργηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Γράφει ο Michael Chapman.
Κομμουνισμός

Αυθόρμητη τάξη

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019, 10:27
Η θεωρία της αυθόρμητης τάξης ανήκει στην ιστορία των κοινωνικών επιστημών. Το μόνο μάλιστα μέρος της κοινωνικής θεωρίας που μπορεί πραγματικά να χαρακτηριστεί επιστημονικό πηγάζει από αυτήν. Αυτή η επιστημονική φύση εντοπίζεται στην μικροοικονομική, όπου η θεωρία της αγοράς περιγράφει το πώς οι εθελούσιες δράσεις των επιμέρους ατόμων παράγουν μια προβλέψιμη τάξη. Γράφει ο Norman Barry.
Αυθόρμητη τάξη

Η A. O. Cortez λέει ότι είναι κατά του καπιταλισμού - Μια πρόσφατη φωτογραφία της δείχνει το αντίθετο

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, 09:36
Πολλοί είναι αυτοί που εναντιώνονται στον καπιταλισμό, την ίδια στιγμή που απολαμβάνουν τα αγαθά που προσφέρουν οι μεγάλες εταιρείες. Η εικόνα της Alexandria-Ocasio Cortez να πληκτρολογεί από το iPhone της, φορώντας ένα ρολόι Movado και πίνοντας καφέ από τα Starbucks απεικονίζει αυτό το φαινόμενο. Γράφει ο Βαγγέλης Ανδρέου.
Η A. O. Cortez λέει ότι είναι κατά του καπιταλισμού - Μια πρόσφατη φωτογραφία της δείχνει το αντίθετο

Δημοκρατία

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, 10:09
Ο όρος δημοκρατία αναφέρεται στη μορφή διακυβέρνησης όπου ο λαός, είτε άμεσα είτε μέσω αντιπροσώπων, προσδιορίζει τους νόμους. Κατά τον 20ο αιώνα, σε μια εποχή βαθέος ιδεολογικού χάσματος μεταξύ των αυταρχικών δικτατοριών και των καπιταλιστικών δημοκρατιών, η δημοκρατία συχνά συσχετίστηκε με την ατομική ελευθερία και τον σεβασμό προς το άτομο. Γράφει ο Randall G. Holcombe.
Δημοκρατία

Τα 10 καλύτερα άρθρα της Encyclopedia of Libertarianism στο Liberal!

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019, 10:41
Σε μια εποχή που οι έννοιες φαίνεται να χάνουν το περιεχόμενό τους στον δημόσιο διάλογο, το Liberal σε συνεργασία με το ΚΕΦίΜ “Μάρκος Δραγούμης” επιστρέφει στα θεμέλια της πολιτικής σκέψης, παρουσιάζοντας στα ελληνικά τα 10 πιο ενδιαφέροντα και επίκαιρα άρθρα της έγκυρης Encyclopedia of Libertarianism.
Τα 10 καλύτερα άρθρα της Encyclopedia of Libertarianism στο Liberal!

Η υπέροχη εις άτοπον απαγωγή του Άνταμ Σμιθ

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, 08:41
Πριν από λίγα χρόνια, ήμουν σε ένα κατάστημα Staples για να αγοράσω συνδετήρες. Ένας νεότερος από μένα πελάτης ήταν στον ίδιο διάδρομο με μένα, έπαιρνε κουτιά με συνδετήρες και τα πέταγε στο πάτωμα με αηδία. Ένας υπάλληλος τον πλησίασε και τον ρώτησε τι συμβαίνει. «Κανένας απ’ αυτούς τους συνδετήρες δεν κατασκευάστηκε στην Αμερική» είπε. «Έχετε αμερικανικούς συνδετήρες»; Γράφει ο David R. Henderson.
Η υπέροχη εις άτοπον απαγωγή του Άνταμ Σμιθ

Το μέλλον της Ευρώπης είναι ολλανδικό

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, 08:24
Το Brexit έχει προκαλέσει μια ταραχώδη περίοδο στο βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά το κενό που αφήνει το ΗΒ στις Βρυξέλλες θα γίνει αισθητό σε ολόκληρη την ήπειρο. Αν βάλουμε για μια στιγμή στην άκρη την ατέρμονη μάχη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, το ερώτημα είναι: πώς θα αναπτυχθεί η Ευρώπη τα επόμενα 10 χρόνια. Γράφει ο Adam Bartha.
Το μέλλον της Ευρώπης είναι ολλανδικό

Το λάθος των τεχνοφουτουριστών ως προς την οικονομία

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019, 09:20
Ζούμε σε μια συναρπαστική εποχή όπου η τεχνολογική καινοτομία αλλάζει τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε, δρούμε επιχειρηματικά και ερωτευόμαστε. Η οικονομία αλλάζει, αλλά πόσο σίγουροι είμαστε ότι αυτό σημαίνει πως θα αλλάξει και η οικονομική σκέψη; Γράφει ο Doug McCullough.
Το λάθος των τεχνοφουτουριστών ως προς την οικονομία

Θα γίνει η Τουρκία η επόμενη Βενεζουέλα;

Τετάρτη 06 Φεβρουαρίου 2019, 09:33
Πολύ λίγες χώρες έχουν σπεύσει να υπερασπιστούν τον Ν. Μαδούρο μετά την άρνησή του να αποχωρήσει στο τέλος της προεδρικής του θητείας. Ο Μαδούρο αξιώνει μια δεύτερη θητεία βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών της 20ης Μαΐου του 2018, αλλά οι περισσότεροι παρατηρητές απέρριψαν αυτές τις εκλογές ως προβληματικές και άκυρες. Γράφει ο Michael Rubin.
Θα γίνει η Τουρκία η επόμενη Βενεζουέλα;

Μπορεί η Ευρώπη να ξεφύγει από τα δίχτυα της Gazprom;

Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2019, 08:40
Η διαμάχη ανάμεσα στη ρωσική εταιρεία- κολοσσό του φυσικού αερίου Gazprom και στην ουκρανική κρατική εταιρεία αερίου Naftogaz έχουν προκαλέσει μια πολιτική και οικονομική καταιγίδα. Η “μεγαλύτερη εμπορική διαιτησία στην ιστορία” είναι μια μάχη. Γράφει η Anna Jandura-Cessna.
Μπορεί η Ευρώπη να ξεφύγει από τα δίχτυα της Gazprom;

Φιλελεύθερος λευκός καπνός στην Ισπανία

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019, 08:27
Το εθνικό συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο καμπής στο οικονομικό σκηνικό. Στο χειρότερο σενάριο - αν καταλήξουν απρόθυμοι, ή ανίκανοι να περάσουν από τις λέξεις στις πράξεις - παραμένει μια ισχυρή δήλωση προθέσεων που θα πρέπει να αναγνωριστεί. Γράφει Juan Angel Soto.
Φιλελεύθερος λευκός καπνός στην Ισπανία

Γιατί επισημαίνουμε τις αποτυχίες της σοσιαλιστικής Βενεζουέλας

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019, 09:26
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο σημερινό κλίμα της πολιτικής πόλωσης όλοι μας ψάχνουμε για τέτοιες στιγμές, για το εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο ή το παράδειγμα που αποστομώνει τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Για χρόνια, αυτό το παράδειγμα για τη βρετανική αριστερά ήταν η Βενεζουέλα. Γράφει η Kate Andrews.
Γιατί επισημαίνουμε τις αποτυχίες της σοσιαλιστικής Βενεζουέλας

Μοντεσκιέ: Γιατί το εμπόριο δημιουργεί ειρήνη, ευημερία και καλή θέληση μεταξύ των ανθρώπων

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019, 08:25
Ο Μοντεσκιέ άσκησε σημαντική επιρροή στους ιδρυτές της Αμερικής, ιδίως μέσω του επιχειρήματός του ότι η διάκριση των εξουσιών είναι αναγκαία για τη διατήρηση της ελευθερίας – επιρροή τόσο μεγάλη που ένας συγγραφέας του χαρακτήρισε ως τον ιδεολογικό συνιδρυτή, μαζί με τον Τζων Λοκ, του αμερικανικού συντάγματος. Γράφει ο Gary M. Galles.
Μοντεσκιέ: Γιατί το εμπόριο δημιουργεί ειρήνη, ευημερία και καλή θέληση μεταξύ των ανθρώπων

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 19/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα