Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών

Ευρωπαϊκή Ημέρα Πίστωσης 2020

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021, 08:20
Η φετινή Ημέρα Πίστωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση έπεσε στις 17 Δεκεμβρίου. Αυτή ήταν η μέρα που κατά μέσο όρο οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξόδεψαν τα έσοδά τους από φόρους και αρχίσαν να δανείζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Σε σχέση με το 2019, σημειώθηκε μια βελτίωση κατά μία μέρα, συνεχίζοντας τη θετική τάση που ξεκίνησε το 2018. Έρευνα του Institut Economique Molinari
Ευρωπαϊκή Ημέρα Πίστωσης 2020

Ο Ρήγκαν και η σημασία της ελευθερίας

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, 08:20
Αναλογιζόμενοι τις πιθανότητες του τι μπορεί να συμβεί στην οικονομία και του τι χρειάζεται να γίνει, υπάρχει ένας σπουδαίος λόγος του Προέδρου Ρήγκαν. Πρόκειται για έναν λόγο που δεν αναφέρεται συχνά, μολονότι θα έπρεπε. Από την ομιλία λοιπόν του Ρήγκαν - λόγια έμπνευσης και μόρφωσης - στους φοιτητές του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας στις 31 Μαΐου του 1988, ο μεγάλος Αμερικάνος πρόεδρος συμβουλεύει για το μέλλον... Γράφει ο James Pethokoukis
Ο Ρήγκαν και η σημασία της ελευθερίας

Έχει η Αμερική πρόβλημα εμπιστοσύνης;

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020, 08:19
Η Wall Street Journal δημοσίευσε πρόσφατα ένα εκτεταμένο άρθρο που επιχειρούσε να αναλύσει την ιδέα της κοινωνικής εμπιστοσύνης με τίτλο “Why are Americans So Distrustful of Each Other” (Γιατί οι Αμερικανοί είναι τόσο δύσπιστοι). Ο συγγραφέας του άρθρου υποστηρίζει ότι η κοινωνική εμπιστοσύνη μεταξύ των Αμερικανών φθίνει. Γράφει ο Samuel J. Abrams.
Έχει η Αμερική πρόβλημα εμπιστοσύνης;

2021: Ένα μεγάλο έτος για τις διαστημικές πτήσεις;

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020, 08:12
Η ταχύτατη ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τον COVID-19 υπήρξε η σημαντικότερη τεχνολογική εξέλιξη του 2020, αλλά δεν ήταν η μόνη. Η χρονιά αυτή υπήρξε επίσης εκπληκτική και για τις διαστημικές πτήσεις, καθώς μεταξύ των άλλων είδαμε την εκτόξευση τριών αποστολών στον Άρη. Γράφει ο James Pethokoukis
2021: Ένα μεγάλο έτος για τις διαστημικές πτήσεις;

Γιατί η βιομηχανική επανάσταση δεν συνέβη στην Κίνα πριν την Ευρώπη;

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020, 08:45
Γιατί η Βιομηχανική Επανάσταση δε συνέβη πολύ νωρίτερα στην ιστορία; Γιατί η Κίνα δεν γνώρισε την πρώτη Βιομηχανική Επανάσταση; Γιατί δεν συνέβη αυτή στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ή την κλασική Ελλάδα; Αυτά τα υποθετικά ερωτήματα δεν είναι μόνο διασκεδαστικά, αλλά προσφέρουν και κάποια διδάγματα για τους σύγχρονους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής. Γράφει ο James Pethokoukis .
Γιατί η βιομηχανική επανάσταση δεν συνέβη στην Κίνα πριν την Ευρώπη;

Η Ευρώπη θέλει να μετατρέψει τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρίες σε ΔΕΚΟ

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020, 08:34
Οι ρυθμιστές της ΕΕ έχουν βάλει στο στόχαστρο τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρίες, με σκοπό να επιβάλλουν σε αυτές τις εταιρίες κάποιες από τις πιο βαριές ρυθμίσεις. Ένα σχέδιο νομοθεσίας με τίτλο Digital Services Act and the Digital Markets θα καταστήσει αυτές τις εταιρίες κάτι σαν ΔΕΚΟ, με όλους τους συνήθεις σχετικούς περιορισμούς και υποχρεώσεις, αλλά χωρίς κανένα από τα αντίστοιχα δικαιώματα. Γράφει ο Mark Jamison.
Η Ευρώπη θέλει να μετατρέψει τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρίες σε ΔΕΚΟ

Η διαμάχη για τον κατώτατο μισθό στην Ευρώπη

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020, 08:12
Στα τέλη του Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια οδηγία για την εισαγωγή επαρκών ελάχιστων μισθών ανά την Ευρώπη. Μολονότι ο τελικός στόχος είναι κοινωνικά ευαίσθητος και μακροπρόθεσμος, τα μέσα για την επίτευξη ενός νομοθετημένου κατώτατου μισθού δεν θα είναι μόνο επιβλαβή για τους πιο ευάλωτους εργαζόμενους στην κοινωνία, αλλά και θα επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης. Γράφει η Dorottya Tornai.
Η διαμάχη για τον κατώτατο μισθό στην Ευρώπη

Ρύθμιση της χρήσης των drone - είναι σωστή η ισορροπία;

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020, 08:25
Τα μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (Unmanned Aerial Vehicles - UAV), πιο γνωστά ως drones / δρόνοι, είναι μια τεχνολογία της οποίας το πλήρες εύρος των πλεονεκτημάτων συχνά παραγνωρίζεται. Στον μετά το Brexit κόσμο, αν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να πρωτοπορήσει στην τεχνολογική καινοτομία, η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει μια στοχευμένη προσέγγιση σε ότι αφορά τη ρύθμιση της χρήσης των δρόνων. Γράφει ο Roberto White.
Ρύθμιση της χρήσης των drone - είναι σωστή η ισορροπία;

Μελέτη: Το φαινόμενο του συστήματος υγείας της Ανατολικής Γερμανίας

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020, 08:17
Κατά τα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους σημειώθηκε μια δραματική άμβλυνση των διαφορών στη δημόσια υγεία - με σημαντικότερο το μέσο προσδόκιμο ζωής. Μέσα σε μια σχετικά σύντομη χρονική περίοδο μετά την επανένωση, το προσδόκιμο ζωής τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών στο ανατολικό μέρος της Γερμανίας αυξήθηκε σημαντικά, προσεγγίζοντας τα αντίστοιχα επίπεδα του δυτικού μέρους. Γράφει ο Clas Rehnberg.
Μελέτη: Το φαινόμενο του συστήματος υγείας της Ανατολικής Γερμανίας

Η καλύτερη επιλογή για την αμερικανική οικονομία

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020, 08:48
Στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να διαλέξουν το μικρότερο από δύο δεινά. Ο συνδυασμός του Μπάιντεν ως Προέδρου και μιας πλειοψηφίας Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία μπορεί όμως να αποδειχθεί το καλύτερο δυνατό πολιτικό αποτέλεσμα - όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για εμάς τους υπόλοιπους.Γράφει ο Otto Brøns-Petersen.
Η καλύτερη επιλογή για την αμερικανική οικονομία

Το εσθονικό σύστημα υγείας επωφελείται από την ψηφιοποίηση

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020, 08:18
Η αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 από την Εσθονία είναι σε σύγκριση με άλλες χώρες ιδιαίτερα επιτυχημένη. Στην επιτυχία αυτή συνέβαλε μεταξύ άλλων και το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα υγείας. Τώρα που ο χειμώνας έφερε μαζί του ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό μετάδοσης, η ιχνηλάτηση του ιού αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική, κι αυτό είναι υποσχόμενο. Γράφει ο Risto Kaljurand
Το εσθονικό σύστημα υγείας επωφελείται από την ψηφιοποίηση

Η «ιδεολογία του φύλου» στην Ουγγαρία

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020, 09:24
Για το  κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας Fidesz, οι κοινωνικές διαμάχες δεν είναι προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν μέσω της καλής διακυβέρνησης, αλλά κυρίως εργαλεία μικροπολιτικής. Έτσι ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή μια εκστρατεία κινητοποίησης εναντίον των πολιτικών για το φύλο με στόχο να αντιπαλέψει πολιτικά κινήματα που αγωνίζονται για την ισότητα των φύλων και την αναγνώριση των σεξουαλικών μειονοτήτων. Γράφει ο Daniel Mikecz
Η «ιδεολογία του φύλου» στην Ουγγαρία

Ενταξη στην ΕΕ και οικονομική ελευθερία

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020, 08:20
Η διαδικασία της ένταξης στην ΕΕ σχετίζεται με ενίσχυση της οικονομικής ελευθερίας. Τα κέρδη αυτής της περιόδου δεν αφορούν μόνο τα αποτελέσματα των ελάχιστων προϋποθέσεων της ένταξης, αλλά και τα οφέλη από βελτιώσεις σε εγχώριες ρυθμιστικές και διοικητικές πρακτικές. Είναι σημαντικό ότι τα οφέλη αυτά δεν αφορούν μόνο τη σύγκριση με φτωχότερες και λιγότερο αναπτυγμένες χώρες στη γειτονιά της ΕΕ, αλλά και με πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ, μη μέλη της ΕΕ.Γράφουν οι Κωνσταντίνος Σαραβάκος Εμμανουήλ Σχίζας, Mara Vidali, Angela De Martiis, Giorgio Vernoni BOLD
Ενταξη στην ΕΕ και οικονομική ελευθερία

95 χρόνια από τη γέννηση του William F. Buckley

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020, 08:24
Στις 24 Νοεμβρίου το 1925 γεννήθηκε ο σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας και σχολιαστής William F. Buckley, ο οποίος θα γιόρταζε φέτος τα 95α του γενέθλια. Δυστυχώς, πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου 2008, σε ηλικία 82 ετών. Τιμώντας αυτή την επέτειο, ακολουθούν κάποια αποφθέγματά του. Γράφει ο Mark J. Perry.
95 χρόνια από τη γέννηση του William F. Buckley

Η επανέναρξη της διατλαντικής συνεργασίας για το κλίμα

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, 08:44
Η πολιτική ενέργειας και κλίματος είναι ένα από τα πεδία όπου η διαφορά ανάμεσα στον νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είναι η μεγαλύτερη. Οι πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής του Τραμπ ήταν η ισχυρή του υποστήριξη προς τα ορυκτά καύσιμα και ιδίως τον άνθρακα. Ο Μπάιντεν έχει προτείνει μια φιλόδοξη ατζέντα για το κλίμα για να επανεντάξει τις ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων. Γράφει ο Carlo Stagnaro.
Η επανέναρξη της διατλαντικής συνεργασίας για το κλίμα

Ο οικονομικός αναλφαβητισμός που μας κάνει φτωχότερους

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020, 08:58
Η αποτελεσματικότητα των αποκεντρωμένων αγορών και των ελεύθερων τιμών στην κατανομή των πόρων καταδείχθηκε με σαφήνεια για πρώτη φορά από τον Άνταμ Σμιθ στο κλασικό του έργο «Ο Πλούτος των Εθνών» το 1776. Το αόρατο χέρι της εθελούσιας συνεργασίας δουλεύει καλύτερα από την ορατή γροθιά του κράτους. Αυτό φάνηκε και τώρα στην περίοδο της πανδημίας με τις τιμές των rapid tests. Γράφει ο Pierre Lemieux.
Ο οικονομικός αναλφαβητισμός που μας κάνει φτωχότερους

Η κάμερα των 540.000 δολαρίων στην τσέπη σας

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020, 08:12
Κάθε λίγα χρόνια επικαιροποιούμε το αρχικό μας άρθρο από το 2014 όπου θέσαμε το ερώτημα «Πόσο θα κόστιζε ένα iPhone το 1991;». Στόχος είναι να μετρήσουμε -τουλάχιστον χονδρικά- τη διαδικασία της τεχνολογίας βλέποντας τα συστατικά και τα χαρακτηριστικά που ενσωματώνονται στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια άνθρωποι. Γράφει ο Bret Swanso.
Η κάμερα των 540.000 δολαρίων στην τσέπη σας

Πώς θα επιστρέψουν οι μητέρες στην εργασία

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020, 08:19
Στο ξεκίνημα της πανδημίας, η ανισότητα στις επιπτώσεις του COVID-19 στην αμερικανική κοινωνία πήρε τη μορφή των υψηλότερων ποσοστών σοβαρής ασθένειας και θανάτου μεταξύ των φυλετικών μειονοτήτων ή της απώλειας των αποταμιεύσεων μεταξύ των Αμερικανών με χαμηλότερο εισόδημα. Γράφει ο Brent Orrell.
Πώς θα επιστρέψουν οι μητέρες στην εργασία

Ο μεταμοντερνισμός δεν είναι μια εγγενώς αριστερή ιδεολογία

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, 10:12
Ένα εξαιρετικό δοκίμιο του Richard Rorty από το 1992 καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι η μεταμοντέρνα φιλοσοφία είναι μια εγγενώς αριστερή έννοια. Ο Ρόρτυ περιγράφει “δύο πολιτισμικούς πολέμους” - έναν σημαντικό μεταξύ της αριστεράς και της δεξιάς, και έναν ασήμαντο εντός της αριστεράς. Γράφει ο Scott Sumner
Ο μεταμοντερνισμός δεν είναι μια εγγενώς αριστερή ιδεολογία

Το ελεύθερο εμπόριο είναι ανθρώπινο δικαίωμα

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020, 08:14
Με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως 46ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, το διεθνές εμπόριο θα τεθεί ξανά στο επίκεντρο της προσοχής. Ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι εκ φύσεως φίλος του ελεύθερου εμπορίου, αλλά θα κάνει την αμερικανική εμπορική πολιτική πολύ πιο προβλέψιμη απ' ό,τι ο προκάτοχός του. Γράφει ο Frank Schäffler.
Το ελεύθερο εμπόριο είναι ανθρώπινο δικαίωμα