Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών

Πόσο καλή ιδέα είναι ένα Σχέδιο Μάρσαλ για τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης;

Παρασκευή 02 Αυγούστου 2019, 09:08
Η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη απειλείται. Ο ευρωπαϊκός ενημερωτικός κλάδος αντί να επιδεικνύει μια πλούσια ποικιλομορφία απόψεων, περιεχομένου, ιδιοκτησίας και δομών, αντιμετωπίζει σημαντικούς και εντεινόμενος κινδύνους που αφορούν την ανταγωνιστικότητά του, τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και τον βαθμό κοινωνικής συμπερίληψης. Γράφει ο Matteo Baccaglini.
Πόσο καλή ιδέα είναι ένα Σχέδιο Μάρσαλ για τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης;

Ένα νέο ξεκίνημα - Η Ελλάδα μετά τις εκλογές

Πέμπτη 01 Αυγούστου 2019, 08:41
Μετά από χρόνια λιτότητας, η ελληνική πολιτική σκηνή μετακινήθηκε από την ακροαριστερά του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν χαρισματικό κεντροδεξιό πολιτικό που ανέλαβε το έργο να ανατάξει την ελληνική οικονομία. Μετά όμως από μια συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 25%, πώς θα τηρήσει τις υποσχέσεις του, και τι σημαίνει η εκλογή του για τις οικονομίες της νότιας Ευρώπης; Γράφει ο Daniel Iturri Calvo.
Ένα νέο ξεκίνημα - Η Ελλάδα μετά τις εκλογές

Καρλ Πόπερ, φιλόσοφος της ελευθερίας

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019, 09:04
Στις 28 Ιουλίου του 1902 γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς φιλοσόφους του 20ου αιώνα, ο Καρλ Ράιμουντ Πόπερ. Ως έφηβος στη Βιέννη, ο Πόπερ αισθάνθηκε έλξη προς τον μαρξισμό, και για ένα διάστημα θεωρούσε τον εαυτό του κομμουνιστή. Αυτό που τον απομάγευσε ήταν η συνειδητοποίηση ότι καμία από τις προκείμενες του μαρξισμού δεν μπορούσε να ελεγχθεί. Γράφει ο Madsen Pirie.
Καρλ Πόπερ, φιλόσοφος της ελευθερίας

Μήπως ο καπιταλισμός λέει τον σοσιαλισμό κεφάλα;

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019, 09:08
Οι διανοούμενοι της Δύσης εδώ και καιρό έχουν τη συνήθεια να εξυμνούν τα σοσιαλιστικά πειράματα όσο αυτά βρίσκονται στην ακμή τους για να τα αποκηρύξουν στη συνέχεια, ισχυριζόμενοι ότι εξαρχής δεν ήταν ποτέ σοσιαλιστικά. Μια από τις συχνότερες αντιδράσεις που δέχομαι τελευταία είναι η εξής: «Μα θα μπορούσες να πεις ακριβώς το ίδιο πράγμα και για τον καπιταλισμό!». Γράφει ο Kristian Niemietz.
Μήπως ο καπιταλισμός λέει τον σοσιαλισμό κεφάλα;

Δημοσιονομική Ένωση: Ένα αναγκαίο βήμα για την ΟΝΕ

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019, 09:06
Η κρίση του 2008 αποκάλυψε τα σοβαρά ελαττώματα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) της ΕΕ. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν κατάφεραν να προβλέψουν αυτή την οικονομική αναταραχή, αλλά πολλοί διατύπωσαν επιφυλάξεις επί του τρόπου που έχει δομηθεί η ΟΝΕ. Σήμερα είναι σαφές ότι τα ελαττώματά της επέτειναν την ταχύτητα και την καταστροφική δύναμη της κρίσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Γράφει ο Daniel Abreu Costa.
Δημοσιονομική Ένωση: Ένα αναγκαίο βήμα για την ΟΝΕ

Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur είναι αιτία πανηγυρισμού, αλλά με μέτρο

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019, 11:15
Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και τη Mercosur (το εμπορικό μπλοκ της Νότιας Αμερικής που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Παραγουάη, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη, με τη Βενεζουέλα να βρίσκεται σε αναστολή) προκάλεσε έντονους πανηγυρισμούς. Ενώ πρέπει να καλωσορίσουμε τη συμφωνία καθ' αυτή, το βάθος της μπορεί να μην είναι αντίστοιχο του μεγάλου της εύρους. Γράφουν οι Dr Radomir Tylecote και Felix Hathaway.
Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur είναι αιτία πανηγυρισμού, αλλά με μέτρο

Σοσιαλισμός, καπιταλισμός και η γενιά των Millennial

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019, 09:30
Η ανάδυση του «σοσιαλισμού της γενιάς των Millennials» συχνά ερμηνεύεται ως μια αντίδραση στις υπαρκτές αδυναμίες του κατεστημένου. Σύμφωνα με το επιχείρημα αυτό, το υφιστάμενο σύστημα απογοητεύει τους νέους ανθρώπους και συνεπώς είναι απολύτως κατανοητό το γεγονός ότι αυτοί στρέφονται εναντίον του. Γράφει ο Kristian Niemietz.
Σοσιαλισμός, καπιταλισμός και η γενιά των Millennial

Απεβίωσε ο Ρος Περό που διεκδίκησε την προεδρία των ΗΠΑ

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, 09:10
Ο Ρος Περό, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που το 1992 έγινε ο πιο επιτυχημένος ανεξάρτητος ή υποστηριζόμενος από τρίτο κόμμα προεδρικός υποψήφιος από την εποχή του Θήοντορ Ρούσβελτ το 1912, πέθανε στην ηλικία των 89 ετών. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Περό, ο οποίος κατέβηκε ως υποψήφιος με μία πλατφόρμα εναντίον των ελλειμμάτων, κόστισε στον Προέδρο Τζωρτζ Μπους την επανεκλογή του. Γράφει ο David Boaz.
Απεβίωσε ο Ρος Περό που διεκδίκησε την προεδρία των ΗΠΑ

Γιατί η 4η Ιουλίου ανήκει στον Τόμας Τζέφερσον

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2019, 08:59
Η 4η Ιουλίου ανήκει στον Τόμας Τζέφερσον περισσότερο απ’ ό,τι στον οποιονδήποτε άλλο άνδρα ή γυναίκα. Αυτό που ουσιαστικά γιορτάζουμε αυτή τη μέρα, είναι το πνεύμα και τα λόγια του βασικού συγγραφέα του κειμένου που διακήρυξε την ανεξαρτησία της Αμερικής και τους λόγους που την κατέστησαν επιτακτική. Γράφει ο Lawrence W. Reed.
Γιατί η 4η Ιουλίου ανήκει στον Τόμας Τζέφερσον

Η νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ-Μερκοσούρ

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019, 08:29
Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, οι διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μερκοσούρ, το νοτιοαμερικανικό εμπορικό μπλοκ, συνιστούν μια μεγάλη πρόκληση. Τα οικονομικά και πολιτικά ζητήματα της Μερκοσούρ, η αντίθεση της Γαλλίας στα αγροτικά ζητήματα, και η ισχύουσα εμπορική πολιτική της ΕΕ υπήρξαν οι τρεις κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στη μη κύρωση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Γράφει ο Daniel Abreu Costa.
Η νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ-Μερκοσούρ

Η σωστή διδασκαλία των οικονομικών

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, 08:27
Είναι υπερβολικά λίγα εκείνα τα σημερινά κείμενα οικονομικής επιστήμης που διαποτίζονται από την θεμελιώδη ενόραση του Άνταμ Σμιθ ότι η οικονομία είναι μια αναδυόμενη και δυναμική τάξη που δεν σχεδιάστηκε και δεν είναι δυνατόν να σχεδιαστεί - και συνεπώς δεν μπορεί ποτέ να γίνει αντικείμενο μηχανικού τύπου παρεμβάσεων με επιτυχία. Γράφει o Don Boudreaux.
Η σωστή διδασκαλία των οικονομικών

Ο μύθος της Κούβας

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019, 08:37
Είναι σοσιαλιστική η Κούβα ή όχι; Μήπως έγινε ξαφνικά σοσιαλιστική τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά από 60 χρόνια ψευδοσοσιαλισμού; Μήπως πρόκειται για μια πότε-ναι-και-πότε-όχι μορφή σοσιαλισμού, που εναλλάσσεται ανάμεσα στον αυθεντικό και τον ψευδεπίγραφο σοσιαλισμό; Μήπως είναι ένας σοσιαλισμός τύπου Σρέντινγκερ; Γράφει ο Kristian Niemietz.
Ο μύθος της Κούβας

Το κόστος της ανεξαρτησίας της Καταλονίας: Αξίζει το ρίσκο;

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019, 08:29
Τα τελευταία 3 χρόνια, η ειδησεογραφία των διεθνών μέσων για την Ισπανία επικεντρώθηκε κυρίως στην πιο αμφιλεγόμενη διαμάχη της χώρας, αυτή για την απόσχιση της Καταλονίας. Αυτό που όμως απουσιάζει από την ειδησεογραφική κάλυψη της πολιτικής κατάστασης είναι οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που ήδη έχουν αρχίσει να πλήττουν τόσο την Καταλονία όσο και την υπόλοιπη Ισπανία. Γράφει ο Daniel Iturri Calvo.
Το κόστος της ανεξαρτησίας της Καταλονίας: Αξίζει το ρίσκο;

Μια ιταλική κρίση θα ήταν πολύ χειρότερη από την ελληνική

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, 08:48
Οι αγορές σήμερα αντιμετωπίζουν με αξιοσημείωτο εφησυχασμό την ραγδαία επιδεινούμενη πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ιταλία. Η στάση τους μοιάζει οδυνηρά με τον εφησυχασμό τους το 2009 κατά τις παραμονές της ελληνικής κρίσης χρέους. Ωστόσο, οι κρίσεις συχνά παίρνουν πολύ χρόνο να ξεσπάσουν, αλλά όταν ξεσπούν, εξελίσσονται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Γράφει ο Desmond Lachman.
Μια ιταλική κρίση θα ήταν πολύ χειρότερη από την ελληνική

Οι ευρωασιατικές σχέσεις σε αναδιαμόρφωση

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, 08:50
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα ξεκίνησε τη διαδικασία της αναθέρμανσης της σχέσης της ΕΕ με την Κεντρική Ασία, της περιοχής που βρίσκεται στο σταυροδρόμι ανάμεσα στη Μέση Ανατολή, τη Δυτική Ασία και τη Ρωσία. Η Επιτροπή εξέδωσε μια κοινή ανακοίνωση που διατυπώνει τα βασικά σημεία μιας νέας στρατηγικής της ΕΕ για την Κεντρική Ασία, χωρίς όμως να έχουν ανακοινωθεί ακόμη συγκεκριμένες πολιτικές. Γράφει ο Daniel Iturri Calvo.
Οι ευρωασιατικές σχέσεις σε αναδιαμόρφωση

Ο Αριστοφάνης, ο κεντρικός σχεδιασμός και η επίμονη σαγήνη της ουτοπίας

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, 10:02
Ο Λούντβιχ φον Μίζες επισημαίνει ότι για τους σοσιαλιστές σχεδιαστές «η οικονομική επιστήμη καθαυτή εμφανίζεται σπανίως στις λαμπερές εικόνες που παρουσιάζουν οι Ουτοπιστές. Όλοι τους χωρίς εξαίρεση περιγράφουν ότι στη Νεφελοκοκκυγία των ονείρων τους τα ψητά πιτσούνια θα πετούν στα στόματα των συντρόφων, αλλά παραλείπουν να δείξουν το πώς θα συμβεί αυτό το θαύμα». Γράφει η Sarah Skwire.
Ο Αριστοφάνης, ο κεντρικός σχεδιασμός και η επίμονη σαγήνη της ουτοπίας

Το Chernobyl, ένα καυστικό κατηγορώ εναντίον της σοβιετικής γραφειοκρατίας

Παρασκευή 07 Ιουνίου 2019, 09:29
Τη Δευτέρα που μας πέρασε προβλήθηκε το τελευταίο, πέμπτο επεισόδιο της μίνι-σειράς Chernobyl του ΗΒΟ, μια σειρά που έγινε δεκτή με εγκωμιαστικές κριτικές. Μόλις έπεσαν οι τίτλοι, άφησα μια βαθιά αναπνοή που δεν ήξερα ότι κρατούσα και βυθίστηκα στη θέση μου, μπορώντας πια να ηρεμήσω. Η σειρά τελείωσε, αλλά η βαρύτητα του μηνύματος και της ατμόσφαιράς της έμειναν και με ακολούθησαν ακόμη και όταν πήγα να κοιμηθώ. Γράφει ο Frank Holub.
Το Chernobyl, ένα καυστικό κατηγορώ εναντίον της σοβιετικής γραφειοκρατίας

Οι φιλελεύθεροι έχουμε σημαντικότερα ζητήματα από τους δρόμους

Πέμπτη 06 Ιουνίου 2019, 08:33
Κάθε συζήτηση μεταξύ φιλελευθέρων θα οδηγήσει κάποια στιγμή στην ίδια θεματολογία: Είναι η φορολογία κλοπή; Ποιος θα φτιάχνει τους δρόμους; Πρέπει να νομιμοποιηθούν όλα τα ναρκωτικά; Την ώρα που στον κόσμο συμβαίνουν απίστευτα πράγματα, πολλοί τσακώνονται για το ποιος είναι ο αληθινός φιλελεύθερος και ποιος αγαπάει την ελευθερία περισσότερο. Γράφει ο Βαγγέλης Ανδρέου.
Οι φιλελεύθεροι έχουμε σημαντικότερα ζητήματα από τους δρόμους

Οι φανταστικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και πού βρίσκονται

Τετάρτη 05 Ιουνίου 2019, 08:44
Ίσως θα έπρεπε να φορολογηθεί η χρήση της λέξης «νεοφιλελευθερισμός», ώστε να γίνει πιο φειδωλή και προσεκτική. Σε ένα άρθρο τους το 2009, οι Taylor C. Boas και Jordan Gans-Mors υπογραμμίζουν ότι η λέξη (που σήμερα αποτελεί ουσιαστικά ένα «αντιφιλελεύθερο σλόγκαν») ενώ χρησιμοποιείται πολύ συχνά, πολύ σπάνια ορίζεται το περιεχόμενό της. Γράφει ο Alberto Mingardi.
Οι φανταστικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και πού βρίσκονται

Είναι η ευτυχία το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει;

Τρίτη 04 Ιουνίου 2019, 08:28
Άραγε τα πράγματα που συνήθως επιδιώκουν οι άνθρωποι - τα χρήματα, το κύρος, η εκπαίδευση, ο γάμος και ούτω καθεξής - τους κάνουν όντως ευτυχισμένους; Σε βιβλίο του με τίτλο Happy Ever After, ο καθηγητής του London School of Economics, Paul Dolan καταδεικνύει ότι κατά μέσο όρο αυτό δεν συμβαίνει. Για παράδειγμα, εκτός κι αν ζείτε στην φτώχεια, που όντως είναι μια αιτία δυστυχίας, ο πλουτισμός δεν θα σας κάνει ευτυχέστερους. Γράφει ο Jamie Whyte.
Είναι η ευτυχία το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει;

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 13/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα