ΓΔ: 894,97 1,21 (0,14 %)

Τζίρος: 18,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2000η
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

ΓΔ: 894,97 1,21 (0,14 %)

Τζίρος: 18,54 εκατ. €   RT

Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών

Ο δικαστής Clarence Thomas και η λογοκρισία στα τεχνολογικά μέσα

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, 07:43
Χθες, ο Ανώτατος Δικαστής Clarence Thomas επανέλαβε τόσο την κριτική του έναντι της επίθεσης των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών στην ελευθερία του λόγου, όσο και την πρόσκλησή του για μια συνολική επισκόπηση του λόγου στην εποχή του διαδικτύου. Γράφει ο Bret Swanson.
Ο δικαστής Clarence Thomas και η λογοκρισία στα τεχνολογικά μέσα

Ο Χάγιεκ και η αξία της εργασίας των 10 δευτερολέπτων

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, 07:28
«Ακόμη και οι οικονομολόγοι που θεωρούν πως οι ίδιοι είναι σίγουρα θωρακισμένοι έναντι των χονδροειδών λογικών σφαλμάτων του υλισμού συνεχώς διαπράττουν το ίδιο λάθος όταν έχουν να κάνουν με δράσεις που αφορούν την απόκτηση μιας τέτοιας πρακτικής γνώσης - απ' ό,τι φαίνεται γιατί στην αντίληψή τους όλη αυτή η γνώση υποτίθεται ότι είναι δεδομένη». Γράφει ο David Henderson.
Ο Χάγιεκ και η αξία της εργασίας των 10 δευτερολέπτων

Γιατί οι οικονομολόγοι χάνουν το κύρος τους;

Τρίτη 20 Απριλίου 2021, 07:58
Ο Ezra Klein βλέπει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν υποβαθμίζει τον ρόλο των οικονομολόγων: «Ο Μπάιντεν εμπιστεύεται λιγότερο τους οικονομολόγους, όπως και οποιοσδήποτε άλλος. Το μόνιμο παράπονο του Ομπάμα ήταν ότι οι πολιτικοί δεν καταλαβαίνουν τα οικονομικά. Το μόνιμο παράπονο του Μπάιντεν είναι ότι οι οικονομολόγοι δεν καταλαβαίνουν την πολιτική». Γράφει ο Scott Sumner.
Γιατί οι οικονομολόγοι χάνουν το κύρος τους;

Ο Πούτιν, η Ουκρανία και ο Μπάιντεν

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, 09:23
Ανεξάρτητα από το αν τα ρωσικά στρατεύματα διασχίσουν τα σύνορα με την Ουκρανία για να ξεκινήσουν ακόμη μια εισβολή στην Ουκρανία, οι λόγοι για τους οποίους η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα στη ρωσική πλευρά των συνόρων εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη, μόνιμη και δομική, μπορεί να ονομαστεί διαχείριση της Ουκρανίας. Γράφει ο Leon Aron.
Ο Πούτιν, η Ουκρανία και ο Μπάιντεν

Πώς η μετανάστευση επηρεάζει τους θεσμούς

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, 07:49
Πώς επηρεάζει η μετανάστευση τους θεσμούς των ανεπτυγμένων χωρών; Πόσο οι μετανάστες ενσωματώνονται και σε τι βαθμό αλλάζουν τις νόρμες συμπεριφοράς της χώρας υποδοχής τους, προς το καλύτερο ή το χειρότερο; Συζήτηση των James Pethokoukis και Alex Nowrasteh.
Πώς η μετανάστευση επηρεάζει τους θεσμούς

Ο μονεταρισμός της αγοράς στην ΕΕ και ο στόχος του ονομαστικού ΑΕΠ

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, 09:37
Η νομισματική πολιτική μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα για την Ευρωζώνη καθώς εξερχόμαστε από την πανδημία. Δεδομένης της τεράστιας αύξησης της αστάθειας του χρήματος, μόλις επανέλθει η ζήτηση μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα αυξηθεί ο πληθωρισμός. Αυτό βραχυπρόθεσμα δεν είναι κάτι αναγκαστικά κακό. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όμως με τον αυστηρό στόχο του 2% στον πληθωρισμό μπορεί να λειτουργήσει ως εμπόδιο στην ανάκαμψή μας, οδηγώντας σε υψηλότερα από το αναγκαίο επίπεδα ανεργίας. Γράφει ο Tom Spencer.
Ο μονεταρισμός της αγοράς στην ΕΕ και ο στόχος του ονομαστικού ΑΕΠ

Μήπως πρέπει να ακυρωθεί ο Καρλ Μαρξ;

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021, 08:17
Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ του να μην «ακυρώνεται» κανείς - αν όμως πρέπει οπωσδήποτε να ακυρωθεί κάποιος, αυτός είναι ο Καρλ Μαρξ. Εξ όσων γνωρίζουμε ήταν ένας μισαλλόδοξος ρατσιστής που μάλιστα χρησιμοποιούσε τη λέξη που αρχίζει από ν-, κάτι χειρότερο για τη σημερινή κυρίαρχη κουλτούρα από πολλά που έκαναν κάποιοι που ήδη έχουν ακυρωθεί ή πρόκειται σύντομα να το πάθουν.Γράφει ο Pierre Lemieux
Μήπως πρέπει να ακυρωθεί ο Καρλ Μαρξ;

Τα διαβατήρια εμβολιασμού είναι η σωστή επιλογή για την ΕΕ

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021, 08:52
Τα διαβατήρια εμβολιασμού βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης στην ΕΕ. Τα εσωτερικά ανοιχτά σύνορα της ΕΕ είναι μια από τις θεμελιωδέστερες ελευθερίες της και πρέπει να περιορίζονται μόνο όταν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο. Τα διαβατήρια εμβολιασμού παρέχουν έναν εξαιρετικό τρόπο για να αποκατασταθεί αυτή η ελευθερία. Γράφει ο Tom Spencer
Τα διαβατήρια εμβολιασμού είναι η σωστή επιλογή για την ΕΕ

Η παράλογη επίθεση της ΕΕ στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, 07:42
Εν μέσω μιας παγκόσμιας λαϊκιστικής επίθεσης εναντίον των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών, των «Big Tech», η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο απέτυχε να αντισταθεί, αλλά και υιοθέτησε μια παράλογη επίθεση εναντίον κάποιων από των πιο καινοτόμων εταιριών στον κόσμο. Γράφει ο Tom Spencer.
Η παράλογη επίθεση της ΕΕ στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες

Ώρα να αντιδράσουμε στην κινεζική πολιτική

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021, 07:41
Τα βήματα της Ουάσινγκτον για τη διασφάλιση των εφοδιαστικών αλυσίδων υπήρξαν ανεπαρκή. Η κυβέρνηση Τραμπ απέτυχε να δράσει αποτελεσματικά, ξεκινώντας ήδη πριν από την πανδημία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε διαδικασία “αναθεώρησης” ενώ σίγουρα μπορεί να εντοπίσει τις σημαντικότερες αλυσίδες και τα μέσα για να τις προστατεύσει. Γράφει ο Derek Scissors.
Ώρα να αντιδράσουμε στην κινεζική πολιτική

Η Danone και το τέλος του καπιταλισμού των κοινωνικών εταίρων

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, 07:36
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal “Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Danone SA Emmanuel Faber παραιτήθηκε από τον όμιλο γιαουρτιού μετά από σύγκρουσή του με τους επενδυτές, εξέλιξη που αποτελεί μια σπάνια νίκη για τα ακτιβιστικά κεφάλαια στο άκαμπτο εταιρικό περιβάλλον της Γαλλίας”. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα είδηση, για δύο διαφορετικούς λόγους. Γράφει ο Alberto Mingardi
Η Danone και το τέλος του καπιταλισμού των κοινωνικών εταίρων

Τι είναι πρόοδος;

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021, 07:36
Η Αμερική και ο κόσμος έχουν υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομίας. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Και ό,τι και να επιφυλάσσει η επομένη της πανδημίας, θέλουμε να είμαστε ενεργοί συμμέτοχοι στην προσπάθεια να ωθήσουμε αυτό το μέλλον σε μια επιθυμητή κατεύθυνση ή να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο.Γράφει ο James Pethokoukis
Τι είναι πρόοδος;

Η σεξουαλική παρενόχληση από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, 07:23
Μια από τις πρώτες ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση διατυπώθηκε το 1982, όταν το περιοδικό Glamour ρώτησε τις γυναίκες αν την είχαν βιώσει στον χώρο εργασίας τους. Το 15% απάντησε θετικά. Σε μια αντίστοιχη ερώτηση των Time/Yankelovich το 1986, θετικά απάντησε το 26% και σε μια ερώτηση της Gallup το 1991, οι θετικές απαντήσεις ήταν 21%. Γράφει η Karlyn Bowman.
Η σεξουαλική παρενόχληση από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα

Λίγη κοινή λογική από το Πανεπιστήμιο του Τέξας

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, 08:06
Ακούγοντας κανείς τα απογοητευτικά δεδομένα για την έλλειψη ελευθερίας του λόγου στα πανεπιστήμια, τον ηγετικό ρόλο της πανεπιστημιακής κοινότητας σε προσπάθειες ακύρωσης παιδικών βιβλίων όπως το The Cat in the Hat, και τον ενθουσιασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να υπονομεύσει τις νόμιμες διαδικασίες στα πανεπιστήμια, μπορεί μερικές φορές να αισθάνεται ότι η τριτοβάθμιας εκπαίδευση είναι μια χαμένη υπόθεση. Γράφει ο Frederick Hess.
Λίγη κοινή λογική από το Πανεπιστήμιο του Τέξας

Κίνα: Παρακαλώ, πάρτε τα εμβόλιά μου

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021, 08:05
Κάνω μια περίεργη σκέψη για την Κίνα και τα εμβόλιά της για τον κορονοϊό. Είναι περίεργη γιατί δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι ο εμβολιασμός “αυξάνεται στην Ανατολή και μειώνεται στη Δύση” όπως επιμένει ο Σι Τζινπίνγκ. Γράφει ο Derek Scissors.
Κίνα: Παρακαλώ, πάρτε τα εμβόλιά μου

Το Bitcoin και η υποκειμενική θεωρία της αξίας

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, 07:40
Αυτό το διαβολικό, αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, περιουσιακό στοιχείο ονόματι Bitcoin έχει τον τρόπο να αναστατώνει τους ανθρώπους. Εν μέρει, αυτό έχει να κάνει πιθανότατα με την κοινότητα εκείνων που το υιοθέτησαν νωρίς, άνθρωποι των οποίων οι κοινωνικές δεξιότητες ταιριάζουν περισσότερο σε διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων απ' ό,τι στην ανάπτυξη ενός νέου παγκόσμιου νομίσματος ή κατηγορίας ενεργητικού. Γράφει ο Jim Harper.
Το Bitcoin και η υποκειμενική θεωρία της αξίας

Ο Πρόεδρος και ο καλός βασιλιάς Δαγοβέρτος

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, 09:30
Λέγεται ότι ο καλός Πρόεδρος Μπάιντεν ακύρωσε μια αεροπορική επίθεση στη Συρία όταν τελευταία στιγμή έμαθε ότι μια γυναίκα με τα παιδιά της ήταν κοντά στο σημείο που επρόκειτο να βομβαρδιστεί, ακριβώς το αντίθετο απ' αυτό που συνέβη στην ταινία Eye in the Sky. Υποθέτω ότι στην προσωπική του ζωή ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας καλός άνθρωπος. Όμως έχει κάποιες προοπτικές, όπως δείχνει η μέχρι τώρα πολιτική του ζωή, να αποδειχθεί τέρας στην πολιτική.Γράφει ο Pierre Lemieux.
Ο Πρόεδρος και ο καλός βασιλιάς Δαγοβέρτος

Οι Δημοκρατικοί λένε ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν με τους Ρεπουμπλικανούς - γιατί όμως;

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021, 08:38
«Ανέλαβα εκφράζοντας ένα ισχυρό πνεύμα διακομματικότητας» είπε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «και αυτό που έγινε σαφές ήταν ότι ακόμη και εν μέσω της κρίσης, υπήρχαν κάποιοι που λάμβαναν αποφάσεις βασεί ενός γρήγορου πολιτικού υπολογισμού και όχι βάσει των αναγκών της χώρας». Γράφει ο Ramesh Ponnuru.
Οι Δημοκρατικοί λένε ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν με τους Ρεπουμπλικανούς - γιατί όμως;

Φόρος περιουσίας: μια ακόμη επίμονη αποτυχημένη ιδέα

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021, 09:03
Μπορεί η ζωή υπό συνθήκες απαγορευτικού να είναι μια βαθιά και αλύπητα μονότονη υπόθεση, αλλά οι Συντηρητικοί πολιτικοί με το να παρουσιάζουν κάθε εβδομάδα και μια νέα πρόταση για αυξήσεις φόρων δεν την κάνουν καλύτερη. Όχι, κύριε Υπουργέ, τα πρωτοσέλιδα που μιλούν για αύξηση του εταιρικού φόρου ή του τέλους καυσίμων δεν βοηθούν στο να σπάσει η χρόνια αίσθηση της μονοτονίας που χαρακτηρίζει τους τελευταίους 11 μήνες. Γράφει η Annabel Denham.
Φόρος περιουσίας: μια ακόμη επίμονη αποτυχημένη ιδέα

Το Ελάχιστο Ζωτικό Εισόδημα της Ισπανίας - Ένα παραπλανητικό Καθολικό Βασικό Εισόδημα

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, 07:40
Η κρίση του κορονοϊού δεν οδήγησε μόνο σε μια υγειονομική καταστροφή, αλλά επηρέασε βαθιά τις οικονομίες και τον τρόπο ζωής μας. Η ευρωπαϊκή οικονομία γνώρισε τη μεγαλύτερη κάμψη της από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως αποτέλεσμα των συνεχών απαγορευτικών κυκλοφορίας και του κλεισίματος των επιχειρήσεων. Γράφει η Arnaud Sadzot
Το Ελάχιστο Ζωτικό Εισόδημα της Ισπανίας - Ένα παραπλανητικό Καθολικό Βασικό Εισόδημα