Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών

Η απειλή του λαϊκισμού για την οικονομική ελευθερία

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, 08:43
Ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός έχουν εισβάλει στη σφαίρα της παγκόσμιας πολιτικής στον 21ο αιώνα, και η ΕΕ δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτή η αλλαγή στο πολιτικό περιβάλλον αναπόφευκτα προκαλεί αλλαγές στην οικονομική πολιτική, καθώς λαϊκιστές ηγέτες τείνουν να αυξάνουν τις κρατικές δαπάνες, να εστιάζουν σε πιο προστατευτικές πολιτικές, και να εγείρουν φράγματα στο εμπόριο. Γράφει η Dorottya Tornai.
Η απειλή του λαϊκισμού για την οικονομική ελευθερία

Η γερμανική προεδρία και το κλίμα

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020, 08:44
Την 1η Ιουλίου η Γερμανία ανέλαβε την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η ανάληψη αυτή ήρθε σε μια σημαντική συγκυρία καθώς η πραγματικότητα του κορονοϊού άλλαξε τις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας, καθώς οι στόχοι της πλέον συνδέονται αμεσότερα με την ανάκαμψη από την πανδημία. Παρ' όλα αυτά, η Γερμανία διατήρησε τη δέσμευσή της να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή στο ενωσιακό επίπεδο. Γράφει η Noemi Amelynck.
Η γερμανική προεδρία και το κλίμα

Κριτική βιβλίου: «Οι πλούσιοι στην κοινή γνώμη» του Rainer Zitelmann

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020, 08:40
Υπάρχουν ομάδες στην κοινωνία που μπορεί κανείς πολύ εύκολα να δυσφημίσει. Αυτό καταδεικνύεται στο βιβλίο The Rich in Public Opinion (Οι πλούσιοι στην κοινή γνώμη) του Rainer Zitelmann, ιστορικού και κοινωνιολόγου με έδρα το Βερολίνο. Ο Ζίτελμαν καταδεικνύει ότι ο «ανωφερής ταξισμός» είναι διαδεδομένος στα μέσα ενημέρωσης, στη λαϊκή κουλτούρα και διασκέδαση, και ευρύτερα στον δημόσιο διάλογο.  Γράφει ο Kristian Niemietz.
Κριτική βιβλίου: «Οι πλούσιοι στην κοινή γνώμη» του Rainer Zitelmann

Ο άνθρωπος που έγραψε το αγαπημένο βιβλίο του Μίλτον Φρίντμαν για το εμπόριο

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, 09:09
Στις 2 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν 181 χρόνια από τη γέννηση του Henry George, ο οποίος γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια το 1839 και πέθανε στις 29 Οκτωβρίου του 1897. Θέλοντας να τιμήσω την παρακαταθήκη του Χένρι Τζωρτζ και τη σημαντική συμβολή του στην προαγωγή των αρχών του ελεύθερου εμπορίου και την προειδοποίηση για τους κινδύνους που ενέχει ο προστατευτισμός, έγραψα το κείμενο ως έναν ετήσιο φόρο τιμής σε έναν από τους σπουδαιότερους οικονομολόγους του εμπορίου όλων των εποχών. Γράφει ο Mark J. Perry.
Ο άνθρωπος που έγραψε το αγαπημένο βιβλίο του Μίλτον Φρίντμαν για το εμπόριο

Γιατί η Uber και η Lyft θα σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στην Καλιφόρνια

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, 09:18
Αυτή την Παρασκευή, η Uber και η Lyft πρόκειται να τερματίσουν πλήρως τις δραστηριότητές τους στον κλάδο του συνεπιβατισμού στην Καλιφόρνια. Η έξοδος των επιχειρήσεων αυτών από την Καλιφόρνια θα αφήσει άνεργους εκατοντάδες χιλιάδες οδηγούς και θα εκατομμύρια κατοίκους της πολιτείας αυτής να κυνηγούν ακριβά ταξί. Δυστυχώς, αυτό θα μπορούσε να αποτραπεί. Γράφει ο Brad Polumbo.
Γιατί η Uber και η Lyft θα σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στην Καλιφόρνια

Γιατί οι νόμοι της απαγόρευσης δεν λειτουργούν

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020, 09:40
Εδώ και πολύ καιρό, οι διαμορφωτές της πολιτικής πιστεύουν ότι ρόλος του κράτους είναι να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία του κοινού ώστε να αποτρέπει τον ηθικό κίνδυνο. Όσο σπουδαίο κι αν φαίνεται αυτό επιφανειακά, οι προληπτικές πολιτικές, και ιδίως οι νόμοι της απαγόρευσης που ποινικοποιούν δράσεις χωρίς θύματα, συχνά αποφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Γράφει ο Tarnell Brown.
Γιατί οι νόμοι της απαγόρευσης δεν λειτουργούν

Γαλλία: Η μεγαλύτερη φορολόγηση, τα μικρότερα οφέλη

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, 09:01
Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Γαλλία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στη φορολογία, με τον μέσο Γάλλο πολίτη να πληρώνει περισσότερο από το μισό των εισοδημάτων του στα κρατικά ταμεία. Η φορολογική πολιτική της Γαλλίας παραμένει αναποτελεσματική και υπονομεύει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων εργαζομένων.Γράφει η Noemi Amelynck
Γαλλία: Η μεγαλύτερη φορολόγηση, τα μικρότερα οφέλη

Οι επικίνδυνες σειρήνες της Σύγχρονης Νομισματικής Θεωρίας

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020, 08:59
Φανταστείτε το κράτος απλώς να μπορούσε να τυπώσει όσα χρήματα χρειάζεται ώστε να εγγυηθεί στον καθένα ένα αξιοπρεπές εισόδημα, φανταστικές δημόσιες υπηρεσίες και μια ασφαλή θέση εργασίας για όποιον την επιθυμεί - και να περισσεύουν και αρκετά χρήματα για να σώσουμε και τον πλανήτη. Αυτή είναι για πολλούς η υπόσχεση ενός νέου οικονομικού παραδείγματος γνωστού ως Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία. Γράφει ο Julian Jessop.
Οι επικίνδυνες σειρήνες της Σύγχρονης Νομισματικής Θεωρίας

Ο καπιταλισμός στην υγεία λειτουργεί - να τον δοκιμάσουμε!

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020, 08:57
Κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού, σκληρά εργαζόμενοι γιατροί, νοσηλευτές και άλλο ιατρικό προσωπικό σώζουν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Την ίδια ώρα όμως, η κρίση αποκάλυψε μεγάλες αναποτελεσματικότητες - σε συνδυασμό με χρονίζοντα προβλήματα παραγωγικότητας - στους τομείς υγείας των ευρωπαϊκών κρατών πρόνοιας. Γράφει ο Nima Sanandaji.
Ο καπιταλισμός στην υγεία λειτουργεί - να τον δοκιμάσουμε!

Ενοικιοστάσιο: Η εκδίκηση των βασικών οικονομικών

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020, 08:49
Το πλαφόν στα ενοίκια είναι σαφές πώς έχει αρνητικές συνέπειες στην προσφορά, και αυτό συμβαίνει εντυπωσιακά γρήγορα. Καταδεικνύει πως το ενοικιοστάσιο δεν οδηγεί απλώς σε έλλειψη ιδιοκτησιών προς ενοικίαση, αλλά έχει και πολλά άλλα δευτερογενή αποτελέσματα που στρεβλώνουν την ευρύτερη οικονομία, για παράδειγμα τη μείωση της κινητικότητας της εργασίας.Του Kristian Niemetz.
Ενοικιοστάσιο: Η εκδίκηση των βασικών οικονομικών

Ο κορονοϊός σπάει τη φούσκα της ανώτατης εκπαίδευσης

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, 08:44
Υπάρχει η πεποίθηση ότι η κατοχή ενός πτυχίου καθιστά έναν απόφοιτο παραγωγικότερο απ' ό,τι έναν μη απόφοιτο, και συνεπώς περισσότεροι απόφοιτοι σημαίνουν υψηλότερη ανάπτυξη βασίζεται στο λεγόμενο εκπαιδευτικό μοντέλο του ανθρώπινου κεφαλαίου. Σύμφωνα με αυτό, αυξάνεται το ανθρώπινο κεφάλαιο μεταδίδοντας δεξιότητες. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλά δεδομένα εναντίον αυτής της θέσης. Γράφει ο Steve Davies.
Ο κορονοϊός σπάει τη φούσκα της ανώτατης εκπαίδευσης

Φυλετική δικαιοσύνη: Η νέα κοσμική θρησκεία της Αμερικής

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020, 08:32
Αυτό που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας είναι μια νέα κοσμική θρησκεία. Παρά τις αξιώσεις της περί «συμπεριληπτικότητας» αυτή η νέα πίστη είναι βαθιά μισαλλόδοξη. Έχει τις ρίζες της σε ένα παρελθόν της Αμερικής που μπορεί να εκπλήξει τους πιστούς της: στην πουριτανική εποχή των πρώιμων θρησκευτικών ζηλωτών του αμερικανικού έθνους. Γράφει ο Mark J. Perry.
Φυλετική δικαιοσύνη: Η νέα κοσμική θρησκεία της Αμερικής

Το σημαντικό μήνυμα του Τζεφ Μπέζος 

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020, 09:41
Μια από τις δημοφιλείς κριτικές των υπερδισεκατομμυριούχων της αμερικανικής Σίλικον Βάλεϊ είναι ότι ενώ μπορεί να ζουν στην Αμερική, δεν είναι οι ίδιοι Αμερική - “πραγματική Αμερική”. Είναι απλώς ένα μάτσο ρομπότ που κάνουν περίεργα πράγματα στη δυτική ακτή από το Λος Άντζελες μέχρι το Σηάτλ καθώς αναρριχώνται τον Δείκτη των Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Αυτό είναι βασικά το καθημερινό μήνα του Dredge Report. Γράφει ο James Pethokoukis
Το σημαντικό μήνυμα του Τζεφ Μπέζος 

Χρειάζεται η Ευρώπη ένα αδύναμο δολάριο;

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020, 08:28
Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι καταχρεωμένες Ιταλία και η Ισπανία με τα αδύναμα τραπεζικά τους συστήματα είναι ένα ισχυρό ευρώ. Αυτό όμως τους δίνει η ραγδαία αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου. Κι αυτό αυξάνει την πιθανότητα ότι σε περίπου ένα χρόνο θα έχουμε ένα ακόμη, χειρότερο κύκλο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Γράφει ο Desmond Lachman.
Χρειάζεται η Ευρώπη ένα αδύναμο δολάριο;

Δεν χρειάζεται να πολιτικοποιούμε κάθε πτυχή της πανδημίας

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020, 08:43
Οι ειδικοί και οι καθηγητές έχουν την τάση να υπογραμμίζουν τις διαφορές ανάμεσα στις περιοχές της χώρας - και τις μοναδικές ιστορίες και υποκουλτούρες που ενδημούν σ΄ αυτές - για να εξηγήσουν τις διαφορές με πολιτικούς όρους στην εξάπλωση της πανδημίας. Ωστόσο οι τοπικές διαφορές στην πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορά, υπερτονίζονται σε μεγάλο βαθμό.  Γράφει ο Samuel J. Abrams.
Δεν χρειάζεται να πολιτικοποιούμε κάθε πτυχή της πανδημίας

Όχι - ούτε ο «δημοκρατικός» σοσιαλισμός δεν θα δουλέψει

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020, 08:38
Φανταστείτε ότι μια χώρα με δικτατορική κυβέρνηση εισήγαγε μια εντελώς παράλογη και καταστροφική πολιτική. Ας πούμε, απαγορεύει την σύγχρονη ιατρική και ως αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από ιάσιμες ασθένειες εκτοξεύεται...Γράφει ο Kristian Niemietz.
Όχι - ούτε ο «δημοκρατικός» σοσιαλισμός δεν θα δουλέψει

Ελπίδα εν μέσω του κύματος της φίμωσης του λόγου

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020, 08:32
Ως καθηγητής που έχω δουλέψει με προπτυχιακούς φοιτητές για πάνω από μια δεκαετία, έχω παρακολουθήσει την ικανότητά τους να εκφράζουν τις απόψεις τους, να αμφισβητούν ιδέες και εναλλακτικές θεωρήσεις και να ακούν μια πραγματική ποικιλία ανταγωνιστικών οπτικών στο πανεπιστήμιο να συρρικνώνεται εξαιτίας ενός μικρού αριθμού ακραίων ακτιβιστών. Γράφει ο Samuel J. Abrams.
Ελπίδα εν μέσω του κύματος της φίμωσης του λόγου

Θα είναι το κράτος μονίμως μεγαλύτερο μετά το πέρας της πανδημίας;

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020, 08:50
Ο ιστορικός της οικονομίας Robert Higgs υποστήριξε ότι κατά τον 20ο αιώνα, το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ διευρύνθηκε κυρίως ως αποτέλεσμα τριών κρίσεων: του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, της Μεγάλης Ύφεσης και του Β? Παγκοσμίου Πολέμου. Ενώ μεγάλο μέρος της επιπρόσθετης κρατικής εξουσίας κατέπεσε μετά το πέρας καθεμιάς από αυτές τις τρεις κρίσεις, ποτέ δεν επανήλθε στο επίπεδο που βρισκόταν πριν την κρίση. Ο Higgs το ονομάζει αυτό «φαινόμενο γραναζιού». Του David Henderson.
Θα είναι το κράτος μονίμως μεγαλύτερο μετά το πέρας της πανδημίας;

Αν τα δημόσια σχολεία γίνουν διαδικτυακά, τι θα συμβεί στα ιδιωτικά;

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020, 08:28
Φαίνεται πως πολλά δημόσια σχολεία θα λειτουργήσουν πλήρως διαδικτυακά αυτό το φθινόπωρο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Τι θα γίνει λοιπόν με τα ιδιωτικά σχολεία; Μπορούν να κάνουν διά ζώσης μαθήματα ακόμη και αν τα δημόσια σχολεία στην περιοχή τους ή την κομητεία τους γίνουν διαδικτυακά; Η πρόσφατη διαδικτυακή συζήτησης του American Enterprise Institute μπορεί να φωτίσει το ζήτημα.
Αν τα δημόσια σχολεία γίνουν διαδικτυακά, τι θα συμβεί στα ιδιωτικά;

Οι προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου μετά την πανδημία

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020, 09:08
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προβλέπει ότι το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών θα μειωθεί κατά 13% έως 32% το 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Την τελευταία φορά που οι εμπορικοί όγκοι μειώθηκαν σημαντικά, κατά την οικονομική κρίση του 2008, ανέκαμψαν - αλλά όχι στα προ κρίσης ποσοστά ανάπτυξης.
Οι προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου μετά την πανδημία