Η τεχνολογία γίνεται εξυπνότερη από την δικτυακή ουδετερότητα

Η τεχνολογία γίνεται εξυπνότερη από την δικτυακή ουδετερότητα

Του Mark Jamison

Οι μεγαλύτεροι ίσως να θυμούνται τα σκετσάκια “never mind” της Gilda Radner. Η βασική πλοκή ήταν ότι ο χαρακτήρας της Radner άρχιζε να παραπονιέται για κάποιο θέμα, όπως η Τροπολογία για τα Ίσα Δικαιώματα, την οποία παρεξηγούσε γιατί αντί να ακούσει “Equal Rights Amendment” νόμιζε ότι ήταν “eagle rights amendment”. Στη συνέχεια μάθαινε ότι δεν υπήρχε αυτό το ζήτημα για το οποίο διαμαρτυρόταν, οπότε χαμογελούσε στην κάμερα λέγοντας “Άστο” (never mind). Αν δεν είστε τόσο μεγάλοι ώστε να το θυμάστε, να δυο παραδείγματα.

Η δικτυακή ουδετερότητα θα μπορούσε να είναι το θέμα ενός σκετς της Gilda Radner. Μετά από χρόνια έντονης διαμάχης, διαμαρτυριών, εκτόξευσης κατηγοριών και τα τοιαύτα, η τεχνολογία αφήνει τη δικτυακή ουδετερότητα πίσω της.

Ακολουθούν τουλάχιστον τρεις ενδείξεις ότι η τεχνολογία γίνεται εξυπνότερη από την δικτυακή ουδετερότητα.

Το φαινόμενο 5G

Το 5G είναι η πέμπτη γενιά ασύρματης τεχνολογίας. Τα πρότυπά του βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης, αλλά η τεχνολογία θα υπερβεί τα σημερινά ασύρματα και ενσύρματα δίκτυα, θα πολλαπλασιάσει τη χωρητικότητα, και θα μπορεί να εξυπηρετεί βίντεο υψηλής ποιότητας καθώς και να επιτρέψει την ανάδυση του Διαδικτύου των Πραγμάτων. Και όπως εξηγεί ο Bret Swanson, θα οδηγήσει σε νέα επίπεδα αποτελεσματικότητας και σε νέες καινοτομίες σε ολόκληρη την οικονομία.

Τι σχέση έχει αυτό με τη δικτυακή ουδετερότητα; Το 5G θα χρησιμοποιεί τον τεμαχισμό του δικτύου (network slicing) που επιτρέπει πολλαπλά εικονικά δίκτυα σε μια κοινή υλική υποδομή. Κάθε τεμάχιο μπορεί να προσαρμόζεται για να εξυπηρετεί συγκεκριμένες εφαρμογές, υπηρεσίες, πελάτες, κλπ.

Το τεμαχισμός δικτύου συνεπάγεται το τέλος της αντιμετώπισης όλης της διαδικτυακής κυκλοφορίας με τον ίδιο τρόπο - αν μάλιστα συνέβη αυτό ποτέ - η οποία υποτίθεται ότι ήταν μια από τις θεμελιώδεις αρχές της δικτυακής ουδετερότητας. Το 5G διακηρυκτικά προσαρμόζει το δίκτυο ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα σε διαφορετικούς τύπους κίνησης

Το φαινόμενο Netflix

Όπως εξήγησε νωρίτερα μέσα στη χρονιά ο David Clark, ένας από τους κορυφαίους ειδήμονες για θέματα ανάπτυξης του διαδικτύου από τη δεκαετία του 1970, το Netflix και άλλοι μεγάλοι πάροχοι περιεχομένου παρακάμπτουν το διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, χτίζουν ή νοικιάζουν τα δικά τους δίκτυα, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τις συγκεκριμένες ανάγκες τους και εγκαταλείπουν το δημόσιο διαδίκτυο - το σύστημα δικτύων που απλώς υπόσχονται να προσπαθούν όσο γίνεται καλύτερα να διακινούν το περιεχόμενο - στους υποδεέστερους ανταγωνιστές τους.

Τι σχέση έχει αυτό με τη δικτυακή ουδετερότητα; Ολοένα και περισσότερη κίνηση διακινείται μέσω δικτύων που χρησιμοποιούν μεν πρωτόκολλα διαδικτύου, αλλά δεν είναι το δημόσιο διαδίκτυο. Αυτό παρακάμπτει το ιδανικό που θέλει όλη την κίνηση να αντιμετωπίζεται ισότητα και επιτρέπει τα δεδομένα των μεγαλύτερων παρόχων να έχουν προνομιακή αντιμετώπιση.

Το φαινόμενο των εφαρμογών φορητών συσκευών

Το διαδίκτυο φορητών συσκευών αφήνει το ενσύρματο διαδίκτυο πολύ πίσω ως προς τον αριθμό των χρηστών και την κίνηση που εξυπηρετεί. Το διαδίκτυο των φορητών συσκευών παρακάμπτει ολοένα και περισσότερο τον Παγκόσμιο Ιστό, καθώς σύμφωνα με την Smart Insights περίπου το 90% του χρόνου των καταναλωτών σε φορητές συσκευές δαπανάται σε εφαρμογές και όχι στο διαδίκτυο. Οι εφαρμογές είναι πυλωροί που κατευθύνουν τους καταναλωτές μόνο σ' εκείνους τους πόρους που επιλέγουν οι σχεδιαστές των εφαρμογών, όπως τα εστιατόρια και οι κριτικές από πελάτες που επιλέγει η Yelp.

Τι σχέση έχει αυτό με την δικτυακή ουδετερότητα; Μια από τις βασικές αφετηριακές υποθέσεις της ουδετερότητας είναι ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να περιορίζονται καθ' οποιονδήποτε τρόπο ως προς τους πόρους που μπορούν να προσεγγίσουν. Οι εφαρμογές όμως, από την ίδια τους τη φύση, παραβιάζουν αυτή την αρχή. Κι αυτό αρέσει στους καταναλωτές.

Αυτά τα τρία φαινόμενα, και πιθανότατα κι άλλα πέρα απ' αυτά, καταδεικνύουν ότι η αλλαγή των τεχνολογιών και των οικονομικών που τις διέπουν φέρνουν την δικτυακή ουδετερότητα στο τέλος της. Τι σχέση έχει αυτό με την δικτυακή ουδετερότητα; Όπως θα έλεγε η Gilda Radner “άστο!”.

--

Ο Mark Jamison είναι επισκέπτης ερευνητής στο American Enterprise Institute, όπου ασχολείται με το πώς η τεχνολογία επηρεάζει την οικονομία, με ζητήματα που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες και την Federal Communication Commision.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 6 Σεπτεμβρίου 2017 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του American Enterprise Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.