8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Η Ρωσία έρχεται την αυγή

Η Ρωσία έρχεται την αυγή

Χωρίς μια κήρυξη πολέμου. Χωρίς κάποια πραγματική αιτία πολέμου. Χωρίς δικαιολογία. Βασισμένη σε μια άθλια προβοκάτσια. Με το στόμα γεμάτο ψέματα, προσβολές και υποκρισία. Την αυγή. Όπως το 1939. Οι επόμενες λίγες μέρες θα καταδείξουν την έκταση αυτού του εγκλήματος. Τίποτε όμως δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι ο Βλαδίμηρος Βλαδημίροβιτς Πούτιν είναι ένας αρχιεγκληματίας, και ότι η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διά παντώς και να τεθεί υπόλογη για όσα κάνει. Οι συνέπειες μπορεί να είναι αδιανόητες.

Η Ουκρανία δεν είναι προτεκτοράτο ούτε κολλεκτιβιστικό αγρόκτημα της Ρωσίας - έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τη μοίρα, τις συμμαχίες και το μέλλον της. Έχει το δικαίωμα στο απαραβίαστο της επικράτειάς της. Πρέπει, όπως και κάθε χώρα, να προστατεύει στην πράξη τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της. Αλλά δεν είναι η Ρωσία, και μάλιστα μέσω της στρατιωτικής επιθετικότητας, που θα πάρει και θα επιβάλει αυτές τις αποφάσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες δήλωσε: “Κύριε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, αποσύρατε τα στρατεύματά σας πίσω στη Ρωσία”.

Τις ερχόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες, ας μη συνηθίσουμε αυτό που συνέβη και πρόκειται να συμβεί, την επίθεση μιας αυτοκρατορίας σε μια μικρότερη γείτονα χώρα, και στην έκθεση της Ουκρανίας στο κακό, της χώρας που μετά τη Λιθουανία και τη Λευκορωσία είναι ιστορικά εγγύτερα στην Πολωνία .

Έχουμε το δικαίωμα να συγκλονιζόμαστε και να θλιβόμαστε, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να παραμείνουμε δυνατοί - γιατί η Ουκρανία χρειάζεται την στήριξή μας. Και κάτι ακόμη - να θυμόμαστε ότι ο επιβουλέας είναι η Ρωσία και όχι οι Ρώσοι που ζουν στην Πολωνία. Αυτοί είναι φιλοξενούμενοί μας.

Οι σκέψεις μου είναι με τους Ουκρανούς, τους ουκρανόφωνους και ρωσόφωνους φίλους και γνωστούς μου.

Ще не вмерла України і слава, і воля,

Ще Bам, браття Українці, усміхнеться доля!

[Η δόξα και η ελευθερία της Ουκρανίας δεν πέθανε ακόμη

Η μοίρα θα σας χαμογελάσει, αδέρφια Ουκρανοί!]

--

Ο Andrzej Kompa είναι Πολωνός ιστορικός, μελετητής της βυζαντινής ιστορίας, και ακτιβιστής υπέρ της νομοκρατίας. Πρόσκειται στην πολωνική Επιτροπή για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και υποστηρίζει την εύλογη αντιπολίτευση.


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 24 Φεβρουαρίου και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του 4Liberty.eu και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.