Η οικονομική ελευθερία είναι το αποτελεσματικότερο αντίδοτο στην εμπορία ανθρώπων

Η οικονομική ελευθερία είναι το αποτελεσματικότερο αντίδοτο στην εμπορία ανθρώπων

Του Anthony B. Kim

Η κόρη του Προέδρου Τραμπ, Ιβάνκα, σε ένα πρόσφατο άρθρο της στην Washington Post διατύπωσε ένα ισχυρό επιχείρημα υπέρ της συνεχιζόμενης προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ να καταπολεμήσει την εμπορία ανθρώπων.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια εξαιρετικά γενναιόδωρη χώρα, αλλά η κυβέρνηση [Τραμπ] δεν θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί δολάρια των φορολογουμένων για να υποστηρίζει κυβερνήσεις που συνεχώς αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν την εμπορία ανθρώπων” έγραψε, καταλήγοντας ότι “Αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει τον αγώνα για τον τερματισμό του σύγχρονου δουλεμπορίου και αξιοποιεί κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή της για την επίτευξη αυτού του κρίσιμου στόχου”.

Καθώς η κυβέρνηση εργάζεται σ' αυτό το κρίσιμο μέτωπο, είναι μια κατάλληλη στιγμή να υπογραμμίσουμε έναν από τους καλύτερους τρόπους για την εξάλειψη της μάστιγας της εμπορίας ανθρώπων - την αποτελεσματική ενθάρρυνση των χωρών να αποκτήσουν πολιτικές που προάγουν την οικονομική ελευθερία.

Η εμπορία ανθρώπων ανθεί εν μέσω της οικονομικής καταστολής

Πράγματι, μια προσεκτικότερη ματιά στη σχέση μεταξύ της εμπορίας ανθρώπων και της οικονομικής καταστολής αποκαλύπτει τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η προώθηση της οικονομικής ελευθερίας στον αγώνα ενάντια της εμπορίας ανθρώπων.

Οι εκθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την εμπορία ανθρώπων “η πιο περιεκτική πηγή δεδομένων παγκοσμίως για τις κρατικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων” μετρά τη συμμόρφωση των χωρών με ελάχιστα πρότυπα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και τις κατατάσσει από την καλύτερη στη χειρότερη σε τέσσερις κατηγορίες: την κατηγορία 1, την κατηγορία 2, την κατηγορία 2 υπό επιτήρηση, και την κατηγορία 3.

Οι χώρες της κατηγορίας 3 είναι αυτές που ούτε καλύπτουν τα ελάχιστα πρότυπα ούτε έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της εμπορίας ανθρώπων.

Όλες οι 22 χώρες στην κατηγορία 3 στην έκθεση για το 2018, μεταξύ των οποίων η Βιρμανία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Βενεζουέλα, είναι οικονομικώς “κταπιεσμένες” ή “ως επί το πλείστον ανελεύθερες” - στις χαμηλότερες κατηγορίες του δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας του Heritage Foundation για το 2018.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αναλάβει σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος της εμπορίας ανθρώπων για να φέρει προ των ευθυνών τους εκείνες τις κυβερνήσεις που συστηματικά αποτυγχάνουν να καλύψουν τα ελάχιστα πρότυπα για την καταπολέμηση του προβλήματος στις χώρες τους.

Συγκεκριμένα, η πρόσφατη οδηγία του προέδρου Τραμπ θα περιορίσει τον αριθμό αδειών μετανάστευσης της κατηγορίας “National interest waivers” καθώς και κάποια είδη ξένης βοήθειας προς περίπου 20 κυβερνήσεις σε χώρες που κατατάσσονται στην κατηγορία 3 της έκθεσης για την εμπορία ανθρώπων.

Αντιθέτως, από τις 39 χώρες που κατατάσσονται στην κατηγορία 1 στην έκθεση για την εμπορία ανθρώπων, όλες εκτός από τρεις (την Αργεντική και τη Γουιάνα που ανήκουν στις “ως επί το πλείστον ανελεύθερες” και την Αρούμπα που δεν κατατάσσεται στον δείκτη) είναι μεταξύ των ελεύθερων ή των “ως επί το πλείστον ελεύθερων” χωρών.

Η δύναμη της ελεύθερης επιχειρηματικότητας

Το συμπέρασμα είναι σαφές: οι χώρες που προάγουν την οικονομική ελευθερία είναι πιθανότερο να είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Η ελεύθερη επιχειρηματικότητα και η καινοτομία δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης και μειώνουν τα ευάλωτα σημεία που οδηγούν στην εμπορία ανθρώπων.

Οι βελτιώσεις στη νομοκρατία, η προώθηση της ρυθμιστικής αποτελεσματικότητας και το άνοιγμα στο παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδύσεις, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του μεγέθους και της έκτασης του κράτους, παρέχουν το καλύτερο περιβάλλον για να εμπνευστούν οι άνθρωποι να αναπτύξουν πρακτικές λύσεις στις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα ζήτημα υπερβολικά κρίσιμο για να χαθεί στο μείγμα των πολιτικών προτεραιοτήτων. Ευτυχώς, ο αγώνας εναντίον της εμπορίας ανθρώπων έχει ισχυρή δικομματική υποστήριξη, με τέσσερα δικομματικά νομοσχέδια στο Κογκρέσο στη διαδικασία της ψήφισης.

Καθώς αυτός ο κρίσιμος αγώνας συνεχίζεται, η προώθηση της οικονομικής ελευθερίας πρέπει να είναι ένας από τους πυλώνες του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.


--

Ο Anthony B. Kim ερευνά ζητήματα διεθνούς οικονομίας στο Heritage Foundation με έμφαση στην οικονομική ελευθερία.


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.