Η οχλοκρατία δεν είναι δρόμος προς την ελευθερία

Η οχλοκρατία δεν είναι δρόμος προς την ελευθερία

Του Peter Goettler*

Η λειτουργία του Κογκρέσου διαταράχθηκε βιαίως καθώς τα μέλη του επιτελούσαν το συνταγματικό τους καθήκον. Επρόκειτο για μια ευθεία επίθεση εναντίον του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, της νομοκρατίας, και της συνταγματικής μας δημοκρατίας.

Εδώ και περισσότερους από δύο μήνες, ο Πρόεδρος Τραμπ ισχυρίζεται χωρίς εύλογα στοιχεία και μέσω πολλαπλών επανακαταμετρήσεων και δικαστικών υποθέσεων, ότι νίκησε στις προεδρικές εκλογές. Όπως έχουν εξηγήσει στελέχη του Cato και πολλοί άλλοι, οι προσπάθειες του Προέδρου να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πραγματολογικά και νομικά αβάσιμες. Οι κατηγορίες του περί εκλογικής απάτης συστηματικά απορρίπτονται από τα δικαστήρια, από τα πολιτειακά νομοθετικά σώματα, από τους κυβερνήτες και τους υπουργούς, καθώς και από μέλη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο.

Παρ’ όλα αυτά, ο Πρόεδρος επιμένει, και υπερβολικά πολλά μέλη του Κογκρέσου απηχούν τους ισχυρισμούς του. Συνέβαλαν έτσι στην υποδαύλιση της δυσπιστίας και της διχόνοιας κατά τρόπους που συνιστούν βαθιές απειλές έναντι της ελευθερίας, και αναγκαστικά φέρουν μέρος της ευθύνης για τις πράξεις που ακολούθησαν.

Ο συνάδελφός μας Walter Olson έγραψε τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον της αστυνομικής βίας ότι “δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διακρίνει κανείς τις ειρηνικές και έννομες συγκεντρώσεις για πολιτικούς σκοπούς από τη μία πλευρά, και την καταστροφή της ιδιοκτησίας, τις επιθέσεις, τις λεηλασίες και τις εξεγέρσεις από την άλλη”. Αυτό παραμένει αλήθεια.

Η βίαιη διατάραξη των συνταγματικών διαδικασιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να καταγγελθεί ρητά. Η οχλοκρατία δεν είναι δρόμος που οδηγεί στην ελευθερία. Η προσπάθεια να διατηρηθεί στην εξουσία ένας ηττημένος πρόεδρος διά της βίας προσβάλει τον πυρήνα των προβλέψεων του Συντάγματος για την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του αμερικανικού λαού.

Το Cato Institute εδώ και πολλά χρόνια εργάζεται για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους ανά τον πλανήτη να κατανοήσουν καλύτερα και να εκτιμήσουν τις αρχές διακυβέρνησης που διατυπώθηκαν στα ιδρυτικά έγγραφα της Αμερικής. Μεταξύ των αρχών αυτών είναι η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας μετά από ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Η επίθεση στο Καπιτώλιο συνιστά μια τραγική παραβίαση αυτών των αρχών. Καταδικάζουμε με τον ισχυρότερο τρόπο αυτές τις ενέργειες, υποστηρίζουμε τη νομοκρατία και το Σύνταγμα, και απορρίπτουμε τις προσπάθειες για την ανατροπή των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020.

Ο Πρόεδρος, έχοντας καταφύγει όπως δικαιούταν στη δικαιοσύνη, πρέπει να πάψει να αμφισβητεί τα εκλογικά αποτελέσματα και να προετοιμαστεί άμεσα για τη μεταβίβαση της εξουσίας. Καλούμε όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους να καταδικάσουν την ανομία και τη βία και να αφοσιωθούν στην αλήθεια, το Σύνταγμα, και την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

*Ο Peter Goettler είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Cato Institute.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 7 Ιανουαρίου και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Cato Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.