Η Εσθονία αντιμάχεται την ΕΕ για να διατηρήσει το σύστημά της για τη φορολογία εισοδήματος

Η Εσθονία αντιμάχεται την ΕΕ για να διατηρήσει το σύστημά της για τη φορολογία εισοδήματος

Γράφει η Keit Pentus-Rosimannus

Η Εσθονία κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συζήτησης για τη φορολογία για να διατηρήσει το ισχύον της σύστημα φορολογίας εισοδήματος, δήλωσε η Υπουργός Οικονομικών Keit Pentus-Rosimannus στο δίκτυο ERR την Τρίτη, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ ότι η Εσθονία, μαζί με την Ουγγαρία, μπλοκάρουν την αναθεώρηση των φορολογικών κανόνων της ΕΕ.

“Είναι αλήθεια ότι το βασικό μας ενδιαφέρον αποτελεί η διασφάλιση ότι θα διατηρηθεί το σύστημα εταιρικής φορολόγησης της Εσθονίας. Και αν το διασφαλίσουμε αυτό, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τα υπόλοιπα φορολογικά ζητήματα. Μέχρι όμως να αποκτήσουμε αυτή την εγγύηση, η Εσθονία όντως θα διατυπώνει επιφυλάξεις” δήλωσε η Pentus-Rosimannus.

Το EUobserver ανέφερε τη Δευτέρα ότι Εσθονοί και Ούγγροι διπλωμάτες μπλόκαραν την αναθεώρηση των φορολογικών κανόνων της ΕΕ - εκτροχιάζοντας πιθανώς την προσπάθεια να επιβραδυνθεί η κούρσα για ολοένα και χαμηλότερους εταιρικούς φόρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά από χρόνια συζήτησης νέων κανόνων για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, τα κράτη μέλη έχουν πλέον βάλει ένα νέο βιβλίο κανόνων στο τραπέζι, το οποίο χαρακτηρίστηκε “μη φιλόδοξο αλλά τουλάχιστον βήμα προς τα μπροστά”.

Οι πιθανότητες για εντυπωσιακή πρόοδο είναι μικρές, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι να λέει στους Ευρωβουλευτές την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ουγγαρία και η Εσθονία είναι οι χώρες που μπλοκάρουν τους νέους κανόνες - που είναι επισήμως γνωστοί ως Κώδικας Συμπεριφοράς για τη Φορολόγηση.

Την Τρίτη, οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα ψηφίσουν επί της πρότασης.

Η Υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας δήλωσε ότι το ζήτημα αφορά κυρίως την προετοιμασία για τη σύνταξη μιας οδηγίας της ΕΕ για την ελάχιστη φορολόγηση.

“Καθώς πρόκειται για το απολύτως σημαντικό ζήτημα σε ό,τι αφορά τη φορολογία για την Εσθονία, θέλουμε να καταλάβουμε τι είδος πρόταση θα διατυπώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ποιον τρόπο βλέπουν ότι θα εφαρμοστεί ο ελάχιστος φόρος στην ΕΕ” δήλωσε η Pentus-Rosimannus.

Προσέθεσε ότι η ΕΕ θα μπορέσει να προχωρήσει τα υπόλοιπα ζητήματα αν η Εσθονία λάβει εγγυήσεις ότι οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν το σημερινό εσθονικό σύστημα φορολόγησης εισοδήματος.

Η Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η Εσθονία θα θεωρήσει ικανοποιητική τη λύση που πρότεινε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που προβλέπει τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ των χωρών.

“Η πρόταση του ΟΟΣΑ επηρεάζει μόνο τις μεγάλες παγκόσμιες εταιρίες με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκ. Ευρώ, και υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις για την Εσθονία. Οι θυγατρικές αυτών των μεγάλων εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Εσθονία θα εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις ή τον ελάχιστο φόρο, αν τα έσοδά τους είναι μικρότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη τους μικρότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως” δήλωσε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θέλει τώρα να κάνει ένα βήμα παραπέρα, θεσπίζοντας έναν ελάχιστο φόρο για ολόκληρη την Ενωση.

“Αν πετύχουμε να παραμείνουμε εντός ΕΕ στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, που σημαίνει ότι οι τοπικές μας εταιρίες με έσοδα κάτω από 750 εκατομμύρια θα εξαιρούνται από το σύστημα του ελάχιστου φόρου, εμείς έχουμε συμφωνήσει σ’ αυτή τη ρύθμιση στο επίπεδο του ΟΟΣΑ και αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί εντός της ΕΕ με αυτή τη μορφή” δήλωσε η Pentus-Rosimannus.

“Δεν μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε με περαιτέρω προσπάθειες για την επιβολή τέτοιων γενικών φόρων σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως των εσόδων τους, και με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τα συμφέροντα της Εσθονίας ως προς το ζήτημα αυτό”, προσέθεσε.

Ακόμη, η Υπουργός επεσήμανε ότι η Εσθονία εισπράττει αναλογικά περισσότερα φορολογικά έσοδα απ’ ό,τι η Γερμανία και η Γαλλία. Στην Εσθονία, για παράδειγμα, οι φόροι εταιρικού εισοδήματος υπερβαίνουν το 6% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Αυτά τα ποσοστά είναι χαμηλότερα στη Γαλλία και τη Γερμανία, με 4,6% και 5,6% αντιστοίχως.

“Ίσως αυτό καταδεικνύει ότι το σημερινό μας σύστημα είναι ήδη αποτελεσματικό, και αυτός είναι ο λόγος που το υπερασπιζόμαστε σ’ αυτή τη συζήτηση” δήλωσε η Pentus-Rosimannus.

To άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά εδώ.

--

*H  Keit Pentus-Rosimannus είναι η Υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, αντιπρόεδρος του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος και πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας κατά το διάστημα 2014-2015 και Υπουργός Περιβάλλοντος κατά το διάστημα 2011-2014.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 11 Ιανουαρίου 2022 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του 4Liberty.eu και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.