Η Βενεζουέλα στο κατώφλι της ιστορίας

Η Βενεζουέλα στο κατώφλι της ιστορίας

Του Richard N. Lorenc

Μετά από χρόνια πείνας, αποδεκατισμού των αποταμιεύσεων και καταστροφής της καλύτερης κάποτε οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, δεκάδες - ίσως εκατοντάδες - χιλιάδες Βενεζολάνοι βγήκαν στους δρόμους της χώρας την προηγούμενη Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν για την έναρξη της δεύτερης θητείας του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο Μαδούρο επανεξελέγη τον Μάιο του 2018 σε εκλογές που πολλοί, μεταξύ των οποίων το Ατλαντικό Συμβούλιο και οι New York Times χαρακτήρισαν παρωδία, με τη μικρότερη συμμετοχή ψηφοφόρων στη σύγχρονη ιστορία της Βενεζουέλας.

Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο

Οι διαδηλωτές έχουν ως στόχο να πιέσουν για την παραίτηση του Μαδούρο και τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Μια γυναίκα που κρατούσε μια σημαία της Βενεζουέλας, μιλώντας στον δρόμο σε μια κάμερα, απευθύνθηκε στον ίδιο τον Μαδούρο: «Καταλάβετέ το κύριε: η Βενεζουέλα σας έχει ξεπεράσει!».

Το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα κατέλαβε την εξουσία πρώτη φορά υπό τον προκάτοχο του Μαδούρο, Ούγκο Τσάβες το 1998 μετά από το αποτυχημένο βίαιο πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας που επεχείρησε ο Τσάβες έξι χρόνια πριν. Έκτοτε, αυτό το κίνημα έχει ενορχηστρώσει την κατάληψη από το κράτος διάφορων πτυχών της κοινωνίας της Βενεζουέλας που βρίσκονταν στα χέρια των ατόμων, με προεξάρχον παράδειγμα τον κλάδο παραγωγής πετρελαίου της χώρας. Οι ακραίες ελλείψεις βασικών αγαθών και υπηρεσιών που ήταν το αποτέλεσμα αυτών των καταστροφικών επιλογών πολιτικής έκαναν τη ζωή δύσκολη για τους καθημερινούς Βενεζολάνους που δεν έχουν συνδέσμους στην κυβέρνηση. Με τα πράγματα να γίνονται χειρότερα από τον πληθωρισμό που αναμένεται να φτάσει το 10.000.000% φέτος, οι συνθήκες ζωής στη Βενεζουέλα έχουν καταβυθιστεί. Ενώ το διάμεσο μηνιαίο εισόδημα στη Βενεζουέλα είναι μόλις 8 δολάρια ΗΠΑ, ένα κιλό κρεμμύδια κοστίζει 2 δολάρια.

Η Βενεζουέλα, κάποτε ο σιτοβολώνας της Αμερικής, σήμερα λιμοκτονεί.

Ο ηγέτης των διαδηλώσεων της Τετάρτης, επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας. Γρήγορα αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ, από διάφορους εθνικούς οργανισμούς και τουλάχιστον τέσσερις άλλες λατινοαμερικανικές χώρες.

Όπως διακήρυξε ο κ. Γκουαϊδό: «Θα μείνουμε στους δρόμους μέχρι να ελευθερωθεί η Βενεζουέλα». 

Δεδομένης της βίαιης αντίδρασης της κυβέρνησης σε προηγούμενες αντιπολιτευτικές εκδηλώσεις, δεν είναι υπερβολή ο ισχυρισμός ότι ο κ. Γκουαϊδό και ο κάθε διαδηλωτής διακινδυνεύει τα πάντα προσπαθώντας να ξεφύγει από αυτή την τυραννική διακυβέρνηση.

Ο σοσιαλισμός είχε το τίμημά του

Η σημερινή κατάσταση της Βενεζουέλας οφείλεται απολύτως στη νοοτροπία των Τσάβες και Μαδούρο και στην πεποίθησή τους ότι ο «οικονομικός πόλεμος» θα διορθώσει τα δεινά που πλήττουν τους ανθρώπους καθημερινά. Η προσέγγισή τους να βλέπουν τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα ως μια κατάσταση που θα λυθεί με όπλα πολιτικής (και πραγματικά όπλα εναντίον όσων δεν συμμορφώνονται) έχει παραγάγει μόνο δυστυχία, αρρώστια και θάνατο.

Ο πρώην πρακτικάριος του FEE Jorge Jraissati περιγράφει τη συγκλονιστική ιστορία της χώρας του σε ένα βίντεο που δημοσιεύσαμε μόλις πέρσι. Ο Jorge περιγράφει την εγκληματικότητα, τη φτώχεια και τον φόβο που ήταν το αποτέλεσμα του ανελέητου πολέμου που διεξήγαγε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εναντίον των ανθρώπων της χώρας.

Εμείς στο FEE είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων τόσο μέσα όσο και έξω από τη Βενεζουέλα που εργάζονται για να φέρουν την ελευθερία σε όλους τους κατοίκους της χώρας. Αλλά δεν παραβλέπουμε τις πραγματικότητες ή τους κινδύνους της κατάστασης.

Ο Μαδούρο μπορεί να χρησιμοποιήσει την κρίση για να συντρίψει την αντιπολίτευση και να εμπεδώσει περαιτέρω την εξουσία του. Υπάρχει η πιθανότητα ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου ή της ανάδυσης ενός δεξιού τυράννου κατά το παράδειγμα του Πινοσέτ. Θα μπορούσαν επίσης να κλιμακωθούν οι διεθνείς εντάσεις.

Για ένα πράγμα όμως είμαστε σίγουροι: Οι γενναίοι άνθρωποι στους δρόμους του Καράκας και σε κάθε πόλη της Βενεζουέλας αξίζουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν το πεπρωμένο τους - και ελπίζουμε ότι σήμερα είναι η αρχή του τέλους των δεινών που επί χρόνια υφίστανται.

--

Ο Richard N. Lorenc είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του FEE.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 24 Ιανουαρίου 2019 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.

AP Photo/Jose Luis Magana