Η Apple, η Κίνα και τα ανταλλάγματα της τυραννίας

Η Apple, η Κίνα και τα ανταλλάγματα της τυραννίας

Του Patrick G. Eddington

Αυτή την εβδομάδα, η Apple ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε κάποιες εφαρμογές της από το iOS App Store που προσφέρουν υπηρεσίες εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN) στην Κίνα. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα TechCrunch, η Apple δήλωσε: 

“Προηγουμένως μέσα στον χρόνο το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας της Κίνας ανακοίνωσε ότι όλοι οι πάροχοι που προσφέρουν VPN θα πρέπει να αποκτήσουν σχετική άδεια από το κράτος. Μας ζητήθηκε να αφαιρέσουμε κάποιες εφαρμογές VPN στην Κίνα που δεν ανταποκρίνονται στις νέες ρυθμίσεις. Αυτές οι εφαρμογές παραμένουν διαθέσιμες σε όλες τις άλλες αγορές όπου δραστηριοποιούνται”. 

Σύμφωνα με ένα άρθρο, πάνω από 60 VPN αφαιρέθηκαν από την κινεζική εκδοχή του App Store. Μια έρευνα στο Google για το θέμα, δείχνει ότι η Apple δέχεται έντονες επικρίσεις για την πράξη της αυτή, η οποία στην πραγματικότητα ήταν αναπόφευκτη αν η Apple ήθελε να συμμορφωθεί με τον νέο αυτό νόμο της κινεζικής κυβέρνησης. 

Όπως σημείωσε ο David Pierson των LA Times, δεν πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που η Apple συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της κομμουνιστικής κινεζικής κυβέρνησης κατά της ελευθερίας του λόγου: 

“Δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple συναινεί με τις αρχές της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης αγοράς για την εταιρία μετά τις ΗΠΑ. Έχει αφαιρέσει εφαρμογές από το κινεζικό App Store που αναφέρουν τον Δαλάι Λάμα και την Ουιγούρη ακτιβίστρια Ρεμπίγια Καντίρ. Η Apple αφαίρεσε επίσης φέτος την εφαρμογή των New York Times και απενεργοποίησε τη δική της εφαρμογή ειδήσεων στην Κίνα το 2015”.

Η Apple θα αντιμετωπίσει ακριβώς την ίδια κατάσταση τον Νοέμβριο, όταν τεθεί σε εφαρμογή ένας νέος ρωσικός νόμος που θα απαγορεύει τα VPN. 

Ο έμπειρος παρατηρητής της Apple, John Gruber έκανε την ακόλουθη παρατήρηση για την απόφαση της εταιρίας: 

“Αυτό που σκέφτομαι συνέχεια είναι ότι το iMessage και το FaceTime είναι ανάμεσα στα ελάχιστα πρωτόκολλα που είναι διαθέσιμα στην Κίνα με κρυπτογράφηση από τον ένα χρήστη στον άλλο. Οι Κινέζοι μόλις ξεκίνησαν να μπλοκάρουν το WhatsApp πριν από λίγες εβδομάδες. Δεν ξέρω γιατί επιτρέπουν στο iMessage και το FaceTime να συνεχίζουν να λειτουργούν, αλλά το κάνουν, και είναι γεγονός πως και τα δύο αυτά πρωτόκολλα έχουν σχεδιαστεί εξαρχής για να λειτουργούν μόνο με κρυπτογράφηση από τον ένα χρήστη στον άλλο. Δεν υπάρχει κάποιο “κουμπί” με το οποίο η Apple Μπορεί να κλείσει την κρυπτογράφηση του iMessage εντός της Κίνας. Αν χρησιμοποιείτε το iMessage, τότε η επικοινωνία σας κρυπτογραφείται. Δεν θα εξέπληττε κανέναν αν η Κίνα άρχιζε να μπλοκάρει το iMessage και το FaceTime, αλλά προς το παρόν η διαθεσιμότητά τους είναι ένα πραγματικό όφελος για τους ανθρώπους της Κίνας που φαίνεται να μην αναγνωρίζεται ευρέως”. 

Μπορείτε σχεδόν να είστε σίγουροι ότι το επόμενο βήμα των Κινέζων (και πιθανότατα και των Ρώσων) λογοκριτών θα είναι να μπλοκάρουν το iMessage, ζητώντας επιπλέον την αφαίρεση από το iOS App Store και των άλλων εφαρμογών που προσφέρουν κρυπτογράφηση από τον ένα χρήστη στον άλλο. 

Και θα είναι αυτά ακριβώς τα προηγούμενα που θα χρησιμοποιήσει ο νέος Διευθυντής του FBI, Christopher Wray και οι συνάδελφοί του στην αμερικανική αντικατασκοπεία για να υποχρεώσουν την Apple και τους άλλους δημιουργούς τεχνολογίας της ιδιωτικότητας να τους δώσουν “πρόσβαση από την πίσω πόρτα” στις εφαρμογές και τις υπηρεσίες τους, ή για να επιδιώξουν την ευθεία απαγόρευσή τους για λόγους “εθνικής ασφάλειας”. Αν συμβεί αυτό, τότε οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να θυμίσουν στους ομοσπονδιακούς τους νομοθέτες ότι από την στιγμή που επιτρέπεται στα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας να χρησιμοποιούν εφαρμογές και υπηρεσίες κρυπτογραφημένης επικοινωνίας, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τους πολίτες που τους εκλέγουν και πληρώνουν τους μισθούς τους. 

--

Ο Patrick G. Eddington είναι αναλυτής πολιτικής για θέμα εσωτερικής ασφάλειας και πολιτικών ελευθεριών στο Cato Institute. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 2 Αυγούστου 2017 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Cato Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.