Γιατί ο Τζεφ Μπέζος υποστηρίζει την αύξηση των εταιρικών φόρων

Γιατί ο Τζεφ Μπέζος υποστηρίζει την αύξηση των εταιρικών φόρων

Του Brad Polumbo*

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και κάποιοι, αλλά όχι όλοι οι Δημοκρατικοί τους σύμμαχοι στο Κογκρέσο θέλουν να αυξήσουν τον συντελεστή της εταιρικής φορολόγησης στο 28%. Λένε ότι αυτό θα βοηθήσει την εργατική τάξη και θα πλήξει τις Μεγάλες Επιχειρήσεις, υποχρεώνοντάς τες επιτέλους να “πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους”. Αν αυτό όμως ίσχυε, τότε οι τεράστιες εταιρίες όπως η Amazon δεν θα υιοθετούσαν αυτή την αλλαγή.

“Υποστηρίζουμε την προσήλωση της κυβέρνησης Μπάιντεν να υλοποιήσει θαρραλέες επενδύσεις στις υποδομές της Αμερικής” έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon σε μια δημόσια δήλωσή του. “Αναγνωρίζουμε ότι αυτή η επένδυση θα απαιτήσει υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές - αλλά ως προς τα συγκεκριμένα σημεία του τι ακριβώς θα περιλαμβάνεται και το πώς αυτό θα πληρωθεί… υποστηρίζουμε την προοπτική της αύξησης του συντελεστή του εταιρικού φόρου”.

Ακόμη, η Amazon ασκεί έντονη επιρροή για την υιοθέτηση και άλλων πολιτικών μεγάλου κράτους όπως ενός ομοσπονδιακού ελάχιστου ωριαίου μισθού των 15 δολαρίων. Με την πρώτη ματιά, αυτό μπορεί να φαίνεται ως υιοθέτηση των πολιτικών: ορίστε, δεν θα είχαν και πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις εντέλει. Στην πραγματικότητα όμως είναι κάτι το πολύ ανησυχητικό.

Όταν οι Μεγάλες Επιχειρήσεις ενώνονται για να διαπλακούν με το Μεγάλο Κράτος, συνήθως αυτό σημαίνει ότι οι καθημερινοί άνθρωποι είναι αυτοί που θα καταβάλουν το τίμημα.

Όταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι πολιτικοί φτάνουν να συμφωνούν σε πολιτικές που φαίνονται αντιεπιχειρηματικές, συχνά αυτό συμβαίνει γιατί γνωρίζουν ότι τα κρατικά εμπόδια που θα τεθούν θα ενισχύσουν την κυρίαρχη θέση τους στην αγορά και εντέλει θα ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους. Η Amazon γνωρίζει ότι μπορεί να αντέξει τη θύελλα της αύξησης των εταιρικών φόρων (σήμερα πληρώνει πολύ λίγα σε εταιρικούς φόρους γιατί εκμεταλλεύεται φοροαπαλλαγές) αλλά πολλοί από τους μικρότερους ανταγωνιστές της δεν θα μπορέσουν να κάνουν το ίδιο. Στο μεταξύ, ο Μπέζος γνωρίζει επίσης ότι η εταιρία του μπορεί να πληρώσει στρατιές από φοροτεχνικούς, λογιστές και δικηγόρους για να εκμεταλλευτούν κάθε παραθυράκι για να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά, μια πολυτέλεια που οι λιγότεροι κυρίαρχοι ανταγωνιστές δεν διαθέτουν.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ένας τεράστιος όγκος οικονομικής έρευνας καταδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές είναι αυτοί που στην πραγματικότητα επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρους του κόστους των εταιρικών φόρων μέσω της μείωσης των μισθών και της αύξησης των τιμών.

“Το στοιχειώδες δεδομένο είναι ότι οι ‘επιχειρήσεις’ δεν πληρώνουν και δεν μπορούν να πληρώνουν φόρους” εξήγησε κάποτε ο νομπελίστας οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν. “Μόνο οι άνθρωποι μπορούν να πληρώνουν φόρους. Τα εταιρικά στελέχη μπορούν να υπογράφουν επιταγές, αλλά τα χρήματα που προωθούν στην εφορία προέρχονται από τους υπαλλήλους, τους πελάτες ή τους μετόχους της εταιρίας”.

Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη από το Tax Foundation κατέληξε ότι η προτεινόμενη από τον Μπάιντεν αύξηση των εταιρικών φόρων θα μειώσει το συνολικό μέγεθος της οικονομίας και τους μισθούς και θα καταργήσει 159.000 θέσεις εργασίας.

Φυσικά, ο Μπέζος δεν θα δει κάποια αξιωσημείωτη επίπτωση στον τραπεζικό του λογαριασμό. Οι εργαζόμενοι όμως που θα μείνουν άνεργοι θα έχουν μια διαφορετική εμπειρία.

Η Amazon δεν είναι στην πραγματικότητα αλτρουιστική ή “αφυπνισμένη”. Η εταιρία γνωρίζει ότι το κόστος των προτεινόμενων αύξησεων στον εταιρικό φόρο θα το επωμιστούν κυρίως οι εργαζόμενοι και θα πληγούν οι μικρότεροι ανταγωνιστές της λιανικής. Η Amazon απλώς ελπίζει ότι εσείς δεν το γνωρίζετε αυτό - και ότι οι Αμερικανοί θα παρερμηνεύσουν τον παρεοκρατισμό της για αλτρουισμό.

Αυτό ακριβώς όμως έκανε ο Μπέζος.

*Ο Brad Polumbo είναι φιλελεύθερος-συντηρητικός δημοσιογράφος και αρθρογράφος γνώμης στο Foundation for Economic Education.

**Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 7 Απριλίου 2021 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.